THE GUARDIAN: PENTRU MOLDOVA, PREZENȚA DE SUSȚINERE A LIDERILOR STRĂINI LA SUMMITUL CPE REPREZINTĂ UN MOMENT DE SPERANȚĂ NAȚIONALĂ

Pentru Republica Moldova și președintele Maia Sandu prezența de susținere a liderilor străini de rang înalt la Summitul Comunității Politice Europene (CPE) reprezintă un moment de mare speranță națională, scrie cotidianul englez The Guardian.

Potrivit unui articol publicat de The Guardian, Summitul CPE este o șansă de a primi fosta republică sovietică în partea de vest. „Dacă președintele rus Vladimir Putin ar fi reușit să depășească Ucraina anul trecut, se crede că trupele sale ar fi străbătut regiunea transnistreană și ar fi „pus mîna pe restul țării”. Fără îndoială, Republica Moldova rămîne o țintă a Rusiei. Asta pentru că, la fel ca ucrainenii, mulți moldoveni își văd viitorul în vest, în Uniunea Europeană”, se menționează în articol.

The Guardian a scris și despre Adunarea Națională „Moldova Europeană”, care a avut loc pe 21 mai curent în centrul capitalei. „Peste 75 de mii de persoane au participat, alături de președintele Maia Sandu, la un miting desfășurat la Chișinău, unde cetățenii au cerut aderarea deplină la UE”, notează The Guardian.

Cotidianul scrie că, în iunie anul trecut, UE a acordat Republicii Moldovei statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, a alocat Moldovei milioane de euro și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc. Sursa a remarcat că, la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a dat asigurări că UE va primi Republica Moldova „cu brațele și cu inima deschisă”.

Sursa: Moldpres