EURO 2024. ANGLIA, CALIFICARE IN EXTREMIS

ANGLIA – SLOVACIA 2-1 (după reprize de prelungiri). Execuția care a schimbat totul. La propriu.

Absolut halucinantă evoluția englezilor la acest turneu final, iar după o grupă cîștigată chinuit cu Serbia, Danemarca și Slovenia, naționala lui Southgate a continuat în aceeași notă cu Slovacia cînd a avut nevoie de o execuție individuală în minutul 90+5 pentru a egala pe tabelă și a trimite meciul în reprize de prelungiri. Execuția lui Bellingham a fost totodată și primul șut pe spațiul porții pentru că bara lui Rice nu se contorizează șut pe poartă și cu atît mai puțin golul anulat lui Foden din cauza unui offside.

Slovacii au deschis scorul în minutul 25 prin Ivan Schranz care în acel moment avea mai multe goluri la turneul final decît toată naționala Angliei la un loc, 3 la număr față de doar 2, și au continuat să fie stăpîni pe situație, mai ales cînd englezii plimbau mingea între fundași neștiind ce să facă mai departe acompaniați fiind și de un cor de fluierături de la propriii suporteri. Din nefericire pentru ei, slovacii au căzut psihic la golul egalizator primit în minutul 90+5 pentru că asta s-a văzut la cîteva zeci de secunde de la reluarea jocului cu prima repriză de prelungiri cînd Harry Kane a reușit să trimită în plasa porții o minge șutată greșit de Eze și redirecționată de Toney. De aici, englezii au făcut ce au știut ei mai bine să facă la acest turneu, să anihileze jocul pînă la trecerea timpului.

În concluzie, Anglia practică cel mai slab, inestetic și mincinos fotbal dintre toate echipele calificate la turneul final. Dar calificarea rămîne calificare și poate în final acest stil aduce și trofeul. Atunci, noi, privitorii, am fi fraierii și ei au avut dreptate. Urmează Elveția.

SPANIA – GEORGIA 4-1. Calificare așteptată pentru iberici. Abia de aici începe turneul final pentru ei.

Diferență mare de valoare între spanioli și georgieni, dar asta era dovedit deja din preliminarii cînd s-au nimerit în aceeași grupă și Spania a cîștigat cu 7-1 la Tbilisi și apoi cu 3-1 la retur. Conjunctura le-a adus însă față în față la turneul final în faza optimilor, iar pentru farmecul jocului georgienii sînt cei care deschid scorul în minutul 18 printr-un autogol nefericit al lui Le Normand. Pe o ploaie sîcîitoare și cu ceva griji despre cum ar fi dacă ghinionul i-ar lovi fix în seara asta pentru că în istorie sînt atîtea povești scrise sau nespuse, Spania a căutat neîntrerupt golul egalizator și l-a găsit cu puțin timp înainte de pauză la șutul lui Rodri. Fabian Ruiz imediat după pauză, Nico Williams și Dani Olmo în final au marcat golurile unei victorii categorice. Scorul putea fi mai mare dacă autogolul lui Gvelesiani nu ar fi fost anulat sau dacă Yamal ar fi tratat anumite faze diferit, dar pentru onoarea georgienilor este un deznodămînt acceptabil. Mai ales că în ciuda golului de pe tabelă, raportul șuturilor pe poartă a fost la final 13-0, iar la poartă 34-4.

De felicitat fotbalul georgian pentru că a ajuns în postura de a se lupta cu școala spaniolă de fotbal pentru un loc în sferturile Campionatului European, dar de aici este treabă de băieți mari, așa că Spania merge în sferturi să joace deja una dintre posibilele finale indicate înaintea turneului împotriva Germaniei și totodată chiar reeditarea finalei din 2008. Ce meci va fi!

Sursa: Cu si despre fotbal