Amnesty International semnalează atacurile sistematice din Europa împotriva libertăţii de întrunire

Organizaţia neguvernamentală de apărare a drepturilor omului Amnesty International avertizează, într-un nou raport publicat Marţi, cu privire la atacurile sistematice şi restricţiile asupra libertăţii de întrunire în multe state europene, transmite dpa.

Intitulat ”Situaţia dreptului de a protesta în 21 de ţări din Europa”, raportul dezvăluie ”un tipar, la nivelul continentului, de legi represive, folosire nenecesară sau excesivă a forţei, arestări şi urmăriri penale arbitrare, precum şi restricţii nejustificate sau discriminatorii”.
Pe lîngă aceasta, se poate observa o utilizare în creştere a ”tehnologiei invazive de supraveghere”, despre care Amnesty spune că duce la ”o restrîngere sistematică a dreptului de a protesta”. Julia Duchrow, secretarul general al Amnesty International în Germania, a spus că rezultatele cercetării descriu ”o imagine profund tulburătoare a unui atac la scara Europei asupra libertăţii de întrunire”.

Conform raportului, au existat numeroase exemple de folosire nenecesară sau excesivă a forţei de către Poliţie în timpul protestelor între 2020 şi Septembrie 2023, inclusiv incidente care au echivalat cu tortură. Cercetarea a mai relevat ”cazuri de impunitate a Poliţiei sau de lipsă de tragere la răspundere în cel puţin 13 din cele 21 de ţări examinate, inclusiv în Germania, Italia, Elveţia, Regatul Unit şi Turcia”.

Organizaţia pentru drepturile omului a criticat, de asemenea, o tendinţă de defăimare a protestelor şi tot mai mult o portretizare a nesupunerii civile paşnice ca fiind o ameninţare pentru siguranţa şi ordinea publice.

Spre exemplu, autorităţile din Germania, Italia, Spania şi Turcia au etichetat activişti de mediu drept ”eco-terorişti sau infractori”, spune Amnesty. În acelaşi timp, ele i-au vizat ”folosind prevederi legate de terorism şi legi referitoare la combaterea crimei organizate şi de apărare a securităţii naţionale”.

Amnesty a criticat, de asemenea, prevederi preventive din Germania, Italia şi Regatul Unit care au făcut posibil ”să li se interzică unor oameni prezenţa în anumite locuri sau la activităţi viitoare, iar în unele cazuri chiar să fie reţinuţi, pentru a-i împiedica să participe la nespunere civilă”.