CREIERUL NOSTRU ÎNCEARCĂ SĂ PREZICĂ VIITORUL ÎN TIMP CE DORMIM

Visele au atras întotdeauna curiozitatea oamenilor de știință. Într-un studiu publicat recent de către cercetători, a fost dezvăluit faptul că creierul nostru tinde să încerce să prezică scenarii din viitor în timpul somnului.

În studiul științific, cercetătorii susțin că neuronii individuali din hipocampul șobolanilor stabilizează și ajustează reprezentările spațiale în timpul odihnei.

Pentru studiu, grupul de cercetători a antrenat șobolanii să alerge pe o pistă cu recompense și a observat modul în care neuronii individuali din hipocampul animalelor s-au „activat” în timpul procesului. În acest fel, cercetătorii au putut estima cîmpul de localizare al neuronilor.

Ulterior, cercetătorii și-au dat seama că șobolanii visau despre noile locuri pe care tocmai le descoperiseră în timp ce erau treji. Este ca și cum animalele retrăiau problema labirintului în timpul somnului.

Concluzia pe care grupul de cercetători a tras-o din această observație este că neuronii se antrenează pentru experiențe viitoare. Mai simplu spus, creierul nostru, precum cel al șobolanilor, ar încerca să prezică viitorul în timpul somnului.

Nu este încă clar dacă activitatea observată de cercetători este cu adevărat responsabilă de vise, dar este o descoperire majoră care poate deschide uși către alte studii de amploare.

Există încă multe lucruri de investigat cu privire la relația dintre creier și somn, dar, încetul cu încetul, știința începe să descopere și să explice ce se întîmplă cu adevărat în timpul somnului.

Pînă acum se credea că somnul reduce temporar conexiunile neuronale pentru a pregăti creierul pentru noi conexiuni care vor avea loc în ziua următoare.

De asemenea, pentru o lungă perioadă de timp, comunitatea științifică a crezut că somnul ajută creierul să scape de anumite toxine, fiind un fel de cură. Cu toate acestea, s-a descoperit că abilitatea creierului de a scăpa de toxine este redusă în timpul somnului.

Sursa: atlas-geografic.net