EURO 2024. SE CUNOAȘTE CAREUL DE AȘI

ANGLIA - ELVEȚIA 1-1, 5-3 după penalty-uri. Al treilea meci din sferturi cu reprize de prelungiri și al doilea decis la loteria nervilor.

Fac cum fac și englezii ajung din nou în semifinale. Pentru a doua oară la rînd și pentru a patra oară în istorie. Anglia nu a practicat cel mai spectaculos fotbal pe parcursul turneului și a fost deseori criticată, dar fanii săi nu mai au acum de ce să fie supărați cînd mai au teoretic doar două meciuri pînă la singurul trofeu care le lipsește.

După o primă repriză anemică, deschiderea scorului a venit în minutul 75 prin Embolo care s-a găsit la capătul unei mingi lungi în fața porții, dar spre deosebire de meciul cu Slovacia unde englezii au tremurat pînă la golul egalizator din minutul 90+6, acum l-au găsit după doar cîteva minute la șutul înșelător al lui Saka care a trecut printre mai mulți jucători și apoi a lovit bara înainte de a intra în poartă. Reprizele de prelungiri au adus cîteva ocazii importante care puteau decide meciul, dar precauția a împins meciul inevitabil la loteria penalty-urilor pe care cu siguranță ambele echipe le-au exersat de zor la antrenamente. Soarta s-a decis chiar la prima execuție a elvețienilor cînd unul dintre cei mai experimentați jucători de pe teren a ratat, fundașul lui Manchester City, Manuel Akanji, cu o execuție anticipată ușor de Pickford. Restul execuțiilor au fost precise și englezii pot spune că în sfîrșit au noroc la loteria penalty-urilor după finala pierdută în 2021 în fața Italiei, dar de acest noroc probabil cel mai mult se bucură și Gareth Southgate pentru că bifează meciul său cu numărul 100 la cîrma naționalei și ar fi fost cumva ironic să fie eliminat astfel după ce aproape toată viața a fost urmărit de ratarea singurului penalty din semifinalele EURO 96 împotriva Germaniei.

Elveția rămîne una dintre surprizele plăcute din această ediție, dar nu reușește să-și depășească istoria și se vede pentru al doilea turneu consecutiv eliminată în faza sferturilor în același mod. Atunci a fost Spania, acum este Anglia. Pentru englezi urmează semifinală cu Olanda, iar celebrul “its coming home” răsună din nou în toată țara.

OLANDA – TURCIA 2-1. Olandezii întorc soarta meciului după pauză pentru prima calificare în semifinale din ultimii 20 de ani.

Meci crîncen între olandezi și turci pentru scrierea istoriei. După un început mai bun de partidă pentru olandezi, turcii sînt cei care deschid scorul prin Akaydin în minutul 35, dar apoi au ales să facă un pas în spate și să-și aștepte adversarii, iar asta i-a costat în ultima parte a meciului. Chiar dacă olandezii plimbau mingea de-a latul terenului și păreau să nu găsească soluții, golul egalizator a venit dintr-o centrare în minutul 70 cu o lovitură de cap a lui De Vrij pentru ca doar cîteva minute mai tîrziu șocul să fie complet și olandezii să treacă în avantaj la o minge trimisă în careu și pentru care s-au luptat Gakpo și Muldur unde în cele din urmă jucătorul turc a fost creditat cu autogol. Ocazii mari de tot de ambele părți într-un final nebun de joc, fără nicio schimbare de deznodămînt însă.

Turcii ratează șansa de a-și egala perfomanța din 2008 cînd au atins semifinalele, dar părăsesc turneul cu capul sus. Mai presus de tot au demonstrat că au o echipă unită și un viitor strălucit cu cîțiva jucători foarte tineri, printre care bineînțeles și puștiul de 19 ani al lui Real Madrid, Arda Guler. Sau mai ales el. Turcii părăsesc astfel competiția, în timp ce olandezii rămîn să joace în penultimul act pentru prima dată după 20 de ani și pentru a șasea oară în istorie. O singură dată au jucat și finala, iar atunci au cîștigat-o. Se întîmpla în 1988 la ediția germană, ceea ce alimentează și mai mult încrederea olandezilor în acest turneu. Urmează Anglia, și dacă va fi să iasă bine, apoi Spania sau Franța. Va fi infernal de frumos!

Sursa: Cu si despre fotbal