2024. SPANIA, PRIMA FINALISTĂ

SPANIA – FRANȚA 2-1. Spaniolii își culeg roadele după fotbalul practicat la acest turneu și ajung în marea finală!

Spania a fost prea puțin băgată în seamă înainte de startul turneului pentru că toată atenția era îndreptată către Franța, Anglia, Germania și Portugalia, dar asta probabil a fost fix în folosul ei pentru că a făcut exact ce știa să facă mai bine și a lăsat presiunea pe umerii celorlalți. Spaniolii au atras privirile abia în al doilea meci cînd toată lumea a văzut dominarea absolută în fața Italiei, încă deținătoarea trofeului, asta în timp ce toate celelalte rivale ridicau semne de întrebare. Poate mai puțin Germania pe care au avut șansa să o elimine datorită sau din cauza unei decizii pentru care spectatorii nemți nu l-au uitat pe Cucurella și l-au fluierat azi împotriva Franței la fiecare atingere de balon. Nemții mai au însă un motiv pentru care nu vor Spania campioană. Asta ar însemna că ibericii ar prelua puterea absolută pe continent cu 4 trofee la EURO, în timp ce Germania ar rămîne cu 3. Iar acum există posibilitatea ca Spania să realizeze acest lucru chiar acasă la nemți.

Despre Franța s-a tot spus pe bună dreptate că oricînd ar putea să alinieze două echipe la startul turneului și ambele ar avea șanse să cîștige trofeul. Ei bine, francezii se pare că nu au mai găsit combinația potrivită care i-a dus în 2016 în finala EURO, le-a adus titlul mondial în 2018 și i-a mai dus patru ani mai tîrziu încă o dată în finala mondială pentru că la acest turneu au părut doar o urmă palidă a ceea ce înseamnă fotbalul francez. Chiar dacă Kolo Muani a deschis azi scorul încă din minutul 9 cu primul gol francez marcat din acțiune abia în semifinale pentru că precedentele trei fuseseră de fapt două autogoluri și un penalty. Cam atît înseamnă realizarea francezilor pentru că Spania a întors imediat soarta meciului și posibil a trofeului în minutele 21 și 25 la golurile lui Yamal și Olmo, iar apoi nu a dat niciun moment impresia că ar putea scăpa cumva calificarea. Nici după pauză cînd Deschamp a apelat la schimbări multiple și nici în final cînd francezii încercau atacuri sterile.

Paradoxal spus pentru că Franța are un Kyllian Mbappe în echipă, ghinionul francezilor s-a numit Lamine Yamal care la 17 ani neîmpliniți trebuia practic să fie la școală să-și dea examenele, nu să-și ia cu el lecțiile în cantonament să învețe și apoi să sune revenirea Spaniei în meci cu un super gol din afara careului. Execuția care a schimbat soarta meciului, posibil a trofeului și care este foarte posibil să fie desemnată cea mai frumoasă marcată de probabil cel mai bun jucător al turneului. Premiile individuale sînt însă mai puțin importante acum pentru că Yamal și Spania au de disputat o finală! Duminică seara cu Olanda sau Anglia!

Sursa: Cu si despre fotbal