EURO 2024. OLANDA ȘI TURCIA, ULTIMELE CALIFICATE ÎN OPTIMI

ROMÂNIA – OLANDA 0-3. În cele din urmă, Olanda a fost un adversar prea puternic pentru România, care se oprește în optimile de finală la Euro 2024.

Visul care a început la Munchen cu un 3-0 administrat Ucrainei s-a terminat în același oraș cu un 0-3. România nu a reușit să contrazică tradiția duelurilor cu Olanda și a pierdut clar meciul din optimile de finală de la Euro 2024. Donyell Malen a reușit o dublă (min. 83 și 90+3), însă omul partidei a fost Cody Gakpo (a deschis scorul în min. 20), care i-a condus pe ”portocalii” spre sferturile de finală, după cea mai bună prestație pe care au avut-o la acest turneu final.

România iese de la Euro acolo unde a început entuziasmant un turneu la care oricum a depășit așteptările. Acum, adevărata miză este ca rezultatul din Germania să fie începutul unui parcurs, nu doar un eveniment izolat. Pentru că dovezile de afecțiune primite din partea fanilor și la finalul meciului de la Munchen merită o continuare pe măsură. Însă pentru asta e nevoie de mai mult decît determinare, forța grupului, spirit și alte concepte folosite pînă au devenit clișee. Atunci cînd contează, diferența în fotbal se face altfel.

AUSTRIA – TURCIA 1-2. Turcii sînt ultima echipă calificată în sferturi, iar tabloul este acum complet.

Meciul a început cu gol încă din secunda 58 cînd Merih Demiral a marcat dintr-un corner cel mai rapid gol din istoria Campionatelor Europene în fazele eliminatorii și tot dintr-un corner același Demiral a făcut 2-0 în minutul 59. Practic, fundașul turc a marcat într-o oră de joc în optimile Europeanului tot atîtea goluri cîte a reușit în ultimele două sezoane pentru Atalanta și Al Ahli. Pe o ploaie sîcîitoare, tot dintr-un corner cîteva minute mai tîrziu Gregoritsch a reușit să reducă din diferență, dar în ciuda asalturilor austriecilor tabela a rămas neschimbată pînă la final.

Turcii se califică astfel pentru a treia oară în istorie în sferturi și visează să repete parcursul din 2008 cînd au atins semifinalele, în timp ce austriecii ratează scrierea istoriei cu o calificare în sferturi unde ar fi avut o șansă bună împotriva unor olandezi pe care i-au învins deja în faza grupelor.

Tabloul optimilor este acum complet:

5 iulie

  • 45. Spania – Germania (Stuttgart), ora 19:00
  • 46. Franța – Portugalia (Hamburg), ora 22:00

6 iulie

  • 47. Anglia – Elveția (Dusseldorf), ora 19:00
  • 48. Țările de Jos – Turcia (Berlin), ora 22:00

Surse: We Love Sport, Cu si despre fotbal