EURO 2024. PORTUGALIA SE CALIFICĂ LA PENALTY-URI

PORTUGALIA – SLOVENIA 0-0 (3-0 penalty-uri). Ghinionul și norocul s-au întîlnit la Frankfurt și au făcut schimb de locuri cînd cu unii cînd cu alții pînă la fluierul final.

Deznodămînt absolut incredibil într-un meci ce teoretic trebuia să fie la îndemînă pentru portughezi. Exceptînd primele 90 de minute unde în mare măsură o singură echipă a menținut o posesie sterilă fără mari ocazii, adevăratul meci a început în reprizele de prelungiri acolo unde Cristiano Ronaldo a ratat un penalty în minutul 105 și imediat a izbucnit în lacrimi știind ce oportunitate imensă a irosit, iar în minutul 115 Pepe se încurcă în minge și îi permite lui Sesko să-i fure balonul și să sprinteze singur către poartă, dar din nefericire pentru sloveni, cel mai bine cotat jucător al lor a ratat, sau mai potrivit spus, Diogo Costa a apărat. Fiecare echipă a avut posibil golul victoriei în gheata unui singur jucător, dar ambii au ratat așa cum nu li se întîmplă prea des. Ronaldo și-a luat însă revanșa la loteria penalty-urilor unde a reușit să-l învingă pe Oblak, dar omul calificării rămîne Diogo Costa care după ce și-a salvat echipa în minutul 115 a reușit acum să apere primele 3 execuții ale slovenilor și nici nu a fost nevoie de mai multe pentru că Bruno Fernandes și Bernardo Silva au reușit și ei să-l învingă pe Oblak, ceea ce însemna automat calificare.

Absolut incredibilă calificarea Portugaliei care se pregătește acum de sfertul cu Franța într-o reeditare a finalei din 2016. Totuși, în ultimul ceas, Cristiano ar trebui să realizeze că nu joacă singur și face parte dintr-o echipă. Dacă Ronaldo și Portugalia se înțeleg asupra acestui lucru, s-ar putea să aibă o șansă mare cu Franța. Altfel, va fi infinit mai greu decît azi cu Slovenia.

* * *

Diogo Costa, 24 de ani. Primul portar care apără 3 penalty-uri la loterie în toată istoria Campionatelor Europene. Mai mult decît atît, primul portar care reușește să-și mențină poarta intactă după 90 de minute, 120 de minute și loteria penalty-urilor!!

Statisticile spun că ar fi trebuit să ne așteptăm oarecum la asta pentru că portarul lui FC Porto este totodată și primul portar care reușește să apere 3 penalty-uri în timpul regulamentar într-o campanie de Champions League, sezonul 2022/2023. Mai mult, de 5 ani în fotbalul profesionist, Diogo a apărat 10 dintre cele 24 de penalty-uri pe care le-a avut de înfruntat.

Salvatorul lui Cristiano Ronaldo care ratase un penalty în minutul 105. Salvatorul Portugaliei după ce l-a avut pe Sesko față în față și i-a apărat șutul din minutul 115. Salvatorul fotbalului portughez după ce a apărat toate execuțiile slovenilor la loteria penalty-urilor și a calificat echipa în sferturi. Diogo Costa. MAGISTRAL!

* * *

FRANȚA – BELGIA 1-0. O minge deviată în proprie poartă face diferența pe tabelă între locurile 2 și 3 mondial. Pe teren, diferența a fost însă mai mare.

Frustrare mare în tabăra belgienilor care au ales o abordare ultra-defensivă în speranța că îi vor putea surprinde pe francezi pe contraatac sau măcar vor reuși să împingă meciul cît mai departe în reprize de prelungiri și chiar penalty-uri pe care cu siguranță le-au exersat. Nimic din aceste scenarii nu s-a întîmplat, chiar dacă Lukaku și Doku au avut cîteva șanse importante, dar insistența francezilor pe toată durata meciului a dat roade tocmai în minutul 85 cînd șutul din întoarcere sau încercarea de centrare a lui Kolo Muani a întîlnit piciorul lui Vertonghen și l-a păcălit pe portar pentru a intra direct în poartă. Atitudinea și tactica belgienilor denotă faptul că au recunoscut superioritatea francezilor și au abordat meciul așa cum au considerat că ar avea cele mai mari șanse. Nu le-a ieșit însă.

Rivali vechi în istoria fotbalului, Belgia nu a prea contat în meciurile importante, nici în optimile Mondialului din 1938, nici în calificările pentru Mondialul din 1956, nici în calificările Europeanului din 1966, nici în grupa de la EURO 1984, nici în finala mică de la Mondialul din 1986, nici în semifinalele Mondialului din 2018, nici în semifinalele Ligii Națiunilor din 2021 și nici azi în optimile Europeanului. O singură dată a contat Belgia în întîlnirile directe, în 1974 cînd i-a lăsat pe francezi în afara EURO. Cam atît de mare este ura sau invidia belgienilor pe francezi.

Cu două mingi deviate de adversari în proprie poartă și cu un gol marcat din penalty, Franța ajunge în sferturile Campionatului European. Nu e nici mult, nici puțin, e exact ce și-au dorit francezii. Abia de aici începe turneul final cînd vor întîlni în următorul meci Portugalia și apoi în semifinale Spania sau Germania. Pînă aici a fost încălzirea. Ce meciuri vor fi!

Sursa: Cu si despre fotbal