EURO 2024. SPANIA – FRANȚA, PRIMA SEMIFINALĂ

SPANIA – GERMANIA 2-1 (după reprize de prelungiri). Tensiune, mult suspans și decizii controversate în primul sfert de finală.

Întîlnirea titanilor dintre nemți și iberici a început cu intrări tari la minge care puteau aduce chiar un cartonaș roșu încă din primele 10 minute dacă un arbitru mai exigent ar fi sancționat intrările lui Toni Kroos asupra lui Pedri și Yamal, dar englezul Anthony Taylor nu a acordat decît faulturi fără sancționări, chiar dacă prima intrare dură l-a scos complet din joc pe Pedri. Norocul spaniolilor însă pentru că înlocuitorul său a marcat primul gol de pe tabelă, Dani Olmo imediat după pauză din pasa lui Yamal. Nemții au urcat imediat în atac și au reușit să-și creeze ocazii importante de gol, ajutați însă și de schimbările ciudate ale lui de Fuente care i-a scos pe Yamal și Williams destul de devreme în meci, în condițiile în care erau posibile și reprize de prelungiri. Ceea ce s-a și întîmplat pentru că după bara lui Fullkrug a venit golul lui Wirtz din minutul 89.

Germania a fost mai bună și a forțat mai mult în reprizele de prelungiri unde a solicitat și un penalty la o minge care l-a izbit în mînă pe Cucurella, dar englezul de la centru a lăsat jocul să continue, lucru care acum anulează complet speculațiile că nemții ar fi ajutați să cîștige turneul. Nu mai este cazul pentru că neatenția din minutul 119 cînd l-au scăpat pe Merino din marcaj le-a semnat eliminarea. Fullkrug putea să egaleze la ultima fază a meciului tot cu o lovitură de cap, dar mingea a trecut pe lîngă poartă. Astfel, Spania merge în semifinale, dar calificarea lasă loc de controverse din cauza acelei faze din minutul 107. A fost sau nu penalty?

* * *

Atunci cînd fiul îi calcă pe urme tatălui, la propriu. Povestea din spatele unui gest aparent banal.

Mikel Merino a marcat în minutul 119 golul calificării Spaniei în semifinalele Campionatului European și după ce s-a bucurat frenetic împreună cu colegii a ales apoi să facă un gest cel puțin comic și să înconjoare de cîteva ori steagul de la colțul terenului. Motivul? Fix același gest l-a făcut și tatăl său în urmă cu 33 de ani cînd a venit cu Osasuna la Stuttgart pentru meciul decisiv din turul 2 al Cupei UEFA și a marcat golul de 2-0 dintr-o victorie cu 3-2 care i-a trimis pe spanioli în runda următoare. Spre deosebire de fiul său, Angel nu a ajuns niciodată în echipa națională, dar a bifat aproape 300 de prezențe în La Liga pentru Osasuna și Celta Vigo. Și Mikel se apropie de acest număr, dar mai important de atît, azi este erou național.

Doi spanioli, tată și fiu, aceeași celebrare, același stadion din Germania, 33 de ani distanță.

* * *

PORTUGALIA - FRANȚA 3-5 (după penalty-uri). Fără goluri, dar cu multe ocazii uriașe, departajarea s-a făcut la loteria penalty-urilor.

Portugalia a spălat imaginea din meciul cu Slovenia cînd s-a chinuit teribil să treacă mai departe și a fost azi echipa mai prezentă în joc și care a încercat să țină mai mult mingea, în timp ce francezii au adoptat o tactică asemănătoare cu cea a belgienilor împotriva lor în meciul precedent și au lăsat deliberat mingea adversarilor în multe rînduri, numai că spre deosebire de belgieni, lor le-a ieșit la final. Cu multe ocazii mari de gol și cu un risc destul de mic asumat într-o egalitate aproape perfectă după două ore de fotbal, o departajare trebuia totuși făcută și astfel s-a ajuns la probabil cel mai crud moment al jocului pentru că cineva trebuie să rateze, iar ceilalți să se bucure de nereușita lui. Azi a fost Joao Felix, un jucător intrat pe teren în repriza a doua de prelungiri și pentru care Atletico Madrid a plătit la un moment dat 120 de milioane de euro. Tînărul de 24 de ani este singurul jucător care a ratat cu o minge trimisă în bară, asta în timp ce Ronaldo, Bernardo și Mendes au transformat fiecare, dar pe Felix nu l-a mai putut salva azi nici măcar Diogo Costa așa cum portarul lusitan o făcuse cu Ronaldo în meciul anterior pentru că acum nu a reușit să apere niciuna dintre cele 5 execuții ale francezilor.

Astfel, Franța merge în semifinale cu o statistică incredibilă și devine prima echipă din istorie care ajunge în penultimul act fără să aibă vreun jucător care marchează din fază de joc pentru că dintre cele 3 goluri prin care a ajuns pînă aici 2 au fost de fapt autogoluri, iar 1 dintr-un penalty transformat de Mbappe. Didier Deschamps a avut deja un mesaj acid la adresa propriilor fani, cui nu-i place ce joacă Franța, să nu se uite. Iar cine se uită mai tîrziu, o vede pe Franța în semifinale!

SPANIA - FRANȚA în prima semifinală!

Sursa: Cu si despre fotbal

01.10.24 - 00:43
01.10.24 - 00:52
01.10.24 - 00:41
01.10.24 - 00:50
02.10.24 - 00:13
02.10.24 - 00:11
02.10.24 - 00:15
02.10.24 - 00:22
02.10.24 - 00:20
02.10.24 - 00:16
02.10.24 - 00:18
01.10.24 - 00:59
01.10.24 - 00:55
03.10.24 - 00:02
02.10.24 - 00:30