Zelenski este favorabil unui dialog cu Rusia prin mediatori

Kievul poate începe dialogul cu Moscova în viitorul apropiat prin mediatori, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat mass-media străine, pasaje din care a citat agenția RBK, preluată de Rosbalt, notează Rador Radio România.

Zelenski a remarcat faptul că pentru început trebuie pregătit un plan clar de reglementare a conflictului. Documentul cu propuneri, pregătit de o terță parte, trebuie să satisfacă în primul rînd Ucraina și numai apoi Rusia.

Un model similar a fost folosit pentru semnarea, în Iulie 2022, a acordurilor privind coridorul de cereale, care au permis exportarea cerealelor din porturile ucrainene, a adăugat Zelenski.

După cum a explicat el, ar putea acționa ca mediatori reprezentanți ai țărilor "de pe orice continente", de la Europa și SUA pînă în Asia și Africa, și nu doar ai Occidentului colectiv. Zelenski a subliniat separat că negocierile cu Rusia sunt posibile numai pe baza "formulei de pace" propuse de el. Moscova nu acceptă această formulă și insistă asupra recunoașterii "noilor realități teritoriale".