TAUBER „NE PROMITE” RĂZBOI

Pentru defetism, fiind stare de urgență, de ce nu-i cercetată penal?

Autor: Mihai CONȚIU

Pe data de 24 Martie, ”încă” deputata Marina Tauber ”a lui Ilan Șor” a dat un anunț de-a dreptul apocaliptic. Facem precizarea că Tauber a lansat acest anunț defetist în deplină stare de libertate. O stare de care ne mirăm că se bucură și acum. Din respect pentru libertatea de exprimare, dăm citire întocmai respectivului anunț.

Marina Tauber: ”Conform datelor serviciilor speciale internaționale, primite din cîteva surse, există informația exactă și verificată că autoritățile noastre, Maia Sandu și Dorin Recean, pregătesc o provocare militară pe frontiera cu Transnistria. Această provocare este planificată pentru data de 17 Aprilie. Acești oameni, Maia Sandu, Dorin Recean și cei care au mers pe această propunere, sunt atît de cinici încît data aleasă nu este întîmplătoare, ci intenționat – a doua zi după Paște. Mai există și alte informații: săptămîna trecută, autoritățile noastre, Maia Sandu și Dorin Recean, în România au fost trimise 10.000 de uniforme ale Poliției naționale și ale Armatei moldovenești. Scopul este participarea contingentului internațional în acțiunile militare de pe teritoriul Republicii Moldova. Cea mai proastă dovadă a celor menționate – la un șir de întreprinderi moldovenești au fost comandate 3.000 de sicrie”.

Afirmațiile Marinei Tauber sunt extrem de grave și ne mirăm teribil că nu am auzit să fie luată în obiectiv de SIS și Procuratură, iar asta în regim de urgență! Oare aceste instituții așteaptă data de 17 Aprilie ca să vadă dacă Tauber a avut dreptate? Anunțul făcut de Tauber se numește defetism, adică răspîndirea de zvonuri, de informații false, exagerate. În condiții de război ori stare de urgență, defetismul se pedepsește penal, nu și în Republica Moldova, pentru care, probabil, nici nu există încadrare penală.

Observați că, pentru a da greutate dezinformării ei teribile, Tauber spune că aceste informații ”le-ar fi primit de la servicii speciale internaționale”. Este clar pentru oricine că aceste ”servicii” sunt cele rusești și cele ale penalului Ilan Șor. Ca să ”justifice îngrijorările” Rusiei, Tauber dă ca fiind certă intervenția în Republica Moldova a 10.000 de militari ai NATO îmbrăcați în uniforme militare moldovenești. Ca să creeze panică socială, Tauber ne asigură că vor exista și 3.000 de morți.

Ce știe SIS despre toate aceste informații? A identificat întreprinderile moldovenești de pompe funebre care ”lucrează din greu” la facerea a 3.000 de sicrie? Din clipa în care Tauber a invocat servicii secrete internaționale, o provocare planificată la o dată precisă, uniformele trimise în România și sicriele comandate, SIS și Procuratura trebuiau să se autosesizeze din oficiu, s-o aresteze imediat și s-o interogheze. Dacă informațiile ei se confirmă – s-o elibereze, dacă este defetism – să i se întocmească dosar penal și s-o trimită în judecată pentru a fi pedepsită cu închisoarea.

Pe fondul războiului din Ucraina, a pericolului reprezentat de armamentul rusesc din Transnistria și de soldații ruși dislocați acolo, afirmațiile făcut de Tauber sunt de o gravitate excepțională și trebuie tratate în consecință. Aici e vorba despre siguranța națională într-o situație excepțională, despre faptul că Tauber răspunde clar la ordinul rușilor de a provoca un focar de conflict declanșat din Transnistria împotriva Republicii Moldova. Aceste dezinformări provocatoare mai trebuie să-i slujească lui Putin drept pretext de a acuza NATO și România că vor să invadeze Republica Moldova. Un astfel de ”pretext”, grefat pe disperarea că trebuie să cucerească Ucraina prin orice soluții militare, ar putea să-l determine pe Putin să declanșeze chiar și un infern nuclear pentru ”a apăra” Republica Moldova ”în fața agresiunilor” NATO și ale UE.

În consecință, se pare că SIS și Procuratura așteaptă data de 17 Aprilie, ca să-i demonstreze Marinei Tauber că nu a avut dreptate, dar de ce nimeni din aceste instituții nu s-a gîndit s-o rețină și s-o cerceteze penal? Faptele penale săvîrșite sunt clare, iar Tauber și Șor continuă să facă bășcălie criminală de autoritățile moldovenești și de Statul Republica Moldova! Oare cît de profund a penetrat Șor instituțiile Statului de i se permit atîtea? Cîți complici are la cel mai înalt nivel? Cîți sunt șantajați de el? Oare vom afla vreodată?