STAREA DE URGENȚĂ PE ÎNTREG TERITORIUL ȚĂRII A FOST PRELUNGITĂ CU 60 DE ZILE

Starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită cu 60 de zile, începînd cu data de 5 aprilie. Un proiect de hotărîre care prevede acest lucru a fost votat de 61 de deputați.

Potrivit Premierului Dorin Recean, prelungirea stării de urgență este necesară în contextul mai multor riscuri și amenințări existente, printre care provocările de natură energetică, umanitară, socială și de securitate, acestea fiind, în mare parte, consecințe ale agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

„Situația de securitate din regiune rămîne precară, iar Republica Moldova rămîne o țintă a unui larg spectru de manifestări ale războiului hibrid, prin care se încearcă destabilizarea țării. Aceste riscuri sînt exacerbate și de situația gravă, fără precedent din domeniul justiției, în care este afectată funcționalitatea instituțiilor din sistemul judecătoresc”, se menționează în nota informativă a proiectului de hotărîre.

Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite, în continuare, dispoziții care sînt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Parlamentul a declarat stare de urgență la data de 24 februarie 2022, cînd a început războiului în Ucraina, ținînd cont de pericolul iminent la adresa securității naționale a Republicii Moldova.

Sursa: parlament.md