MAIA SANDU, ÎNTREBATĂ DACĂ SE AŞTEAPTĂ LA DIVERSIUNI RUSEŞTI ÎN TIMPUL SUMMIT-ULUI

Preşedinta Maia Sandu a fost întrebată miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă se aşteaptă la diversiuni ruseşti în timpul summitului Comunităţii Politice Europene, pe care Republica Moldova îl găzduieşte joi şi la care sînt aşteptaţi să vină zeci de lideri europeni, avînd în vedere că Moldova este asigurată acum practic doar cu energie din Transnistria, transmite News.ro.

Jurnaliştii au vrut să ştie și dacă sînt luate în calcul astfel de scenarii diversioniste şi cît de asigurat este spaţiul aerian, în condiţiile în care anterior au căzut rachete ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova.

„Vreau să vă comunic că avem generator şi chiar dacă ar exista anumite probleme cu furnizarea energiei electrice, aceste probleme nu vor afecta desfăşurarea summitului, pentru că, repet, avem generator, ne-am asigurat. În ceea ce priveşte protejarea spaţiului aerian este protejat inclusiv cu susţinerea prietenilor noştri. Toată lumea este în siguranţă în Republica Moldova”, a răspuns preşedinta Maia Sandu.

Președintele a mai adăugat că „autoritățile de la Chișinău depun zilnic eforturi intense pentru realizarea reformelor și îndeplinirea condițiilor Comisiei Europene prin îmbunătățirea sistemului de justiție în lupta cu corupția și crima organizată, consolidarea capacităților administrative și reziliența țării”.

„Țările libere s-au reunit pentru a proteja drepturile la viață și libertate ale unui popor. Cetățenii noștri s-au unit și ei pentru a fi alături de ucraineni și pentru a spune răspicat că popoarele noastre doresc să trăiască demn acasă și să-și decidă singure soarta. Cetățenii R. Moldova, indiferent de etnie, limbă maternă sau viziune politică, își doresc o viață sigură, într-un stat pașnic și liber. Acest lucru l-au spus hotărît la Adunarea Moldova Europeană de pe 21 mai. Peste 80.000 de oameni adunați în Piața Marii Adunări Naționale și mii de oameni în peste 50 de orașe europene au spus într-o singură voce că locul Moldovei este în UE”, a declarat Maia Sandu.

Ea a mai mulțumit Comisiei Europene și statelor membre pentru susținerea oferită.

„Mulțumim Comisiei Europene, statelor membre pentru susținerea și deschiderea pe care ne-o oferiți. Mulțumim pentru sprijinul bugetar care ne ajută să trecem mai ușor prin aceste perioade dificile. Salutăm decizia UE luată ieri de a sancționa persoanele care amenință democrația și stabilitatea R. Moldova. Restricțiile impuse vor preveni încercările lor și ale altor persoane cu intenții similare să destabilizeze țara și să ne blocheze viitorul. Conectarea noastră la UE este întărită de tot mai multe acorduri și mecanisme la care Moldova aderă. De Ziua Europei am devenit parte a Mecanismului pentru Interconectarea Europei, ceea ce ne va permite să creștem investițiile în modernizarea drumurilor, sectorului energetic și celui digital, să ne îmbunătățim infrastructura și să creștem comerțul cu țările UE”, a mai spus Sandu.

Sursa: digi24.ro