ZINAIDA GRECEANII: PLEDAM PENTRU MOTIVAREA MIGRATIEI LEGALE, CU REINTOARCEREA CETATENILOR

În politica sa migraționistă, Republica Moldova acordă atenție specială măsurilor de reîntoarcere a cetățenilor acasă. Este declarația președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, făcută în cadrul celei de-a cincea Conferințe mondiale a Președinților de Parlament. Potrivit ei, în acest proces, pe primul loc este plasată crearea de condiții atractive pentru persoanele care au plecat peste hotare la studii, în baza unor acorduri bilaterale dintre Moldova și alte state. „La nivelul documentelor de program, Republica Moldova pledează pentru motivarea migrației legale, cu reîntoarcerea ulterioară a cetățenilor”, a mai spus Zinaida Greceanîi.

Președintele Parlamentului a specificat că sînt în proces de implementare programe naționale de creare a oportunităților pentru valorificarea abilităților, aptitudinilor și resurselor financiare acumulate de către lucrătorii migranți. Totodată, Zinaida Greceanîi a comunicat că Guvernul Republicii Moldova depune eforturi pentru negocierea și încheierea acordurilor bilaterale cu privire la reglementarea angajării în cîmpul muncii a cetățenilor moldoveni peste hotarele țării.

„Consider că țările de destinație a migranților trebuie să acorde o mai mare atenție subiectului privind investițiile în dezvoltarea economică, infrastructura și securitatea țărilor de origine. Doar așa eforturile noastre comune se vor solda cu rezultate sociale pozitive, la nivel global. Deseori aud de la colegii și prietenii mei din alte state cuvinte de laudă despre moldoveni. Sarcina noastră este să creăm asemenea condiții în care ei să dorească să revină acasă”, a spus aceasta.

Potrivit președintelui Parlamentului, aproximativ 60 la sută dintre lucrătorii migranți sînt persoane cu studii medii. „Cu toate că persoanele cu studii superioare sînt mai puțin antrenate în procesul migrației de muncă, totuși, în ultimii ani se atestă o tendință a creșterii și în cadrul acestui grup. Autoritățile Republicii Moldova tratează migrația în contextul managementului eficient al fluxurilor migraționiste, care să contribuie la migrațiunea legală a moldovenilor și la revenirea lor, la reîntregirea familiilor, la aplicarea cunoștințelor și aptitudinilor acumulate pentru dezvoltarea satelor și orașelor”, a menționat Zinaida Greceanîi.

Președintele forului legislativ a remarcat că migrația de muncă a devenit cel mai evident tip al migrației și a îndemnat comunitatea internațională spre o cooperare mai strînsă între țările de proveniență, de tranzit și de destinație.

Circa un milion de cetățeni din Republica Moldova sînt migranți, aflîndu-se în prezent în aproape 45 de țări ale lumii. Cît privește migrația de muncă, acest număr constituie 325 de mii de cetățeni, iar principalele țări de destinație sînt Federația Rusă, Italia și Israel.

Sursa: IPN