UE ÎI ARATĂ, DAR NU-I POATE JUDECA PENTRU TRĂDARE DE ȚARĂ

Teamă sau complicitate la nivel înalt în cazul tergiversării unor incriminări

Autor: Mihai CONȚIU

Trezește o îndreptățită suspiciune în privința autorităților competente care, cu o întîrziere flagrantă, au decis, cumva timid, să invoce culpa de ”trădare de Țară”, mai cu seamă după ”pelerinajul” la Moscova a suitei de moldoveni aserviți lui Ilan Șor și serviciilor secrete rusești. Aici, se înțelege, vorbim despre acei moldoveni folosiți de Kremlin în războiul hibrid declanșat de către ruși împotriva Republicii Moldova.

Săptămîna trecută, liderii Uniunii Europene (UE) au decis să prelungească cu încă un an, pînă în Aprilie 2025, sancțiunile împotriva a 11 indivizi și o entitate, pentru încercări de destabilizare și de subminare a Republicii Moldova, ca și amenințări la adresa suveranității și integrității sale teritoriale.

În această listă, care datează din luna Mai a anului 2023, figurau Ilan ȘorMarina TauberVlad Plahotniuc, omul de afaceri rus Igor Ceaika, fostul șef-adjunct de la IGP Gheorghe Cavcaliuc, iar din Februarie 2024 au mai fost adăugați următorii:

Chiril Guzun, fost polițist de frontieră, liderul grupării paramilitare „Scutul Poporului”; Dmitri Miliutin, șeful Departamentului de Informații Operaționale de la al cincilea directorat al Serviciului Rusesc de Securitate (FSB), responsabil de operațiunile rusești în R. Moldova, în special în regiunea transnistreană; Arina Corșicova, șefa unor trusturi de presă din Moldova ce cuprind televiziunile Accent TV și Primul în Moldova, cărora li s-a suspendat licența, conducătoarea unor campanii de dezinformare și aliata oligarhului fugar Ilan Șor; Dumitru Chitoroagă, proprietarul unor canale de televiziune din Moldova ca TV6 sau Orhei TV, cu licențe suspendate, care au promovat mesaje menite să submineze democrația, inclusiv la comanda lui Șor; Maria Albot, consiliera pe teme externe a bașcanului UTA Găgăuzia, administratoarea fundației „Miron Șor”, considerată de UE aliată de încredere a lui Ilan Șor; Victor Petrov, politician, membru al Adunării Populare din autonomia găgăuză, liderul unei formațiunii politice pro-ruse care a fuzionat cu partidul „Renaștere” al lui Șor; Asociația Oamenilor cu Epoleți „Scutul Poporului”, grupare paramilitară condusă de Chiril Guzun, cuprinzînd foști militari și polițiști, care pun la cale proteste, inclusiv cu folosirea violenței, în special în scopul destabilizării Republicii Moldova, în colaborare cu oamenii lui Șor.

Mulți dintre cei ale căror sancțiuni sunt acum prelungite de UE au ajuns, pentru aceleași motive, pe liste de sancțiuni din SUA, Canada și alte țări occidentale. Prelungirea sancțiunilor UE vine pe fondul îngrijorărilor tot mai mari ale Occidentului că Rusia își întețește războiul hibrid împotriva Moldovei și după ce politicienii moldoveni pro-ruși, în frunte cu Ilan Șor, au constituit la Moscova un bloc electoral în opoziție față de actuala putere pro-europeană.

Să reținem că sancțiunile instituite de către UE, SUA, Canada și alte State occidentale îi vizează doar pe cei mai vizibili. În consecință, aceștia pot fi inculpați din start ca fiind trădători de Țară. Realitatea de dincolo de lista amintită, însă, e cu mult mai dură, iar asta deoarece numărul trădătorilor de Țară din interiorul Republicii Moldova este însutit. Autoritățile abilitate știu prea bine acest adevăr, dar pare-se că ”le lipsește ceva” ca să acționeze cu duritatea cuvenită în astfel de situații extreme, situații care atentează grav la securitatea, integritatea și independența Republicii Moldova.

Pe lîngă listele întocmite de UE, SUA, Canada și alte State occidentale cu indivizi care sunt înrolați în războiul hibrid al Rusiei împotriva Republicii Moldova, autoritățile moldovenești ar fi trebuit să aibă și ele de multă vreme propriile liste cu astfel de trădători din interiorul Țării.

Recent, Serviciile de informații din Marea Britanie au avertizat că Federația Rusă plănuiește atacuri hibride intense în Republica Moldova, înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană din această Toamnă. UE, SUA, Canada și alte State occidentale îi arată pe cei mai vizibili din vîrful piramidei care luptă pentru destabilizarea Republicii Moldova, îi sancționează, dar nu-i pot acuza și condamna pentru trădare de Țară.

Putem vorbi, în acest context, despre teamă sau complicitate la nivel înalt în cazul tergiversării unor incriminări a tuturor trădătorilor cunoscuți public, dar și a celor necunoscuți mediatic?