NICI REA-CREDINȚĂ, NICI PREACURVIE, CI CURIOZITATE

Banul e ochiul dracului și de aceea nu-i contabilizat

Autor: Mihai CONȚIU

Pentru cei care au idei preconcepute și sunt puși pe sfadă, le spun, din start, să belească bine ochii și să-și desfunde urechile deoarece, printre rîndurile care urmează, nu am de gînd să atac pe nimeni, să acuz pe cineva pe nedrept, să-i fur nevasta ori averea, iar asta pentru că mă voi ”crăcăna” doar pe o știre pe care am ciugulit-o și eu din nemernicele astea de știri care ne aburesc viața de nu mai știm nici de noi.

Iubite cititorule, ce faci, bre, cînd ai 200.813 lei? Că doar știi cum e să  ai 200.813 lei! Îi păstrezi în casă, dar bine pitiți, ori îi duci la bancă, dacă nu ești furnicat de frică să nu fii luat la întrebări de unde te-ai procopsit cu ei! Presa vremii, nu vremea presei, mi-a țăndărit în ochi o așchie cu știrea că IP Drochia i-a înfiorat cu sentimente de revoltă pioasă pe moldoveni că preotului Adrian Ciobanu, paroh al bisericii din satul Pelinia, niște inși, vai mama lor!, i-au ”furgăsit” amărîta de sumă de 200.813 lei.

Cică, jefulețul acesta s-a destrăbălat sub auspiciile binecuvîntătoare ale nopții de Înviere, semn că… necunoscute sunt căile și vrerile Domnului. Așadar, cinstitul preot, înainte de ”darul mare și milostiv” din noaptea tainică a Învierii, avea, potrivit Poliției, ”mijloace bănești în diferite valute, într-un safeu metalic”, numerotate, potrivit cinstitei Poliții, pînă la ”amărîta” sumă de 200.813 lei. La ora tîrzie la care scriu aceste rînduri, ”pioșii hoți” nu fuseseră prinși. Mă întreb, totuși, dacă vor fi prinși, prea-cucernicul părinte o fi citit Mizerabilii de Victor Hugo și se va comporta, iertător și darnic, cu ei, la fel cum a făcut-o Myrel, episcopul Bienvenu, cu ocnașul evadat care l-a prăduit, adică să le dea și el hoților ”restul din spatele safeului”? Greu de crezut, cred eu!

De ce nu cred asta? Pentru că preotul amintit, probabil, va dori ca ”legea să-și facă treaba”! Pe mine, însă, mă înghesuie curiozitatea că un cinstit preot are în casă o casă de bani metalică, în care erau îngrămădiți atîți bani, fapt care presupune că domnia sa  își luase măsuri de siguranță împotriva a ”ceea ce-i era în frunte scris și i-a fost prescris”!

Acum, cinstita Poliția caută hoții, dar, mă întreb: Va fi curioasă să afle de unde cuviosul părinte avea această grămadă de bani? Erau colectați de la slujbele din Săptămîna Mare? Dacă nu la hoții care au ”furgăsit” acești ”amărîți” de 200.813 lei, la care alți ”cinstiți” hoți-șefi de suflete și minți ar fi ”trebuit” să ajungă, măcar o parte din ei? Legenda spune că banul e ochiul dracului și cam are dreptate, căci e al dracului de necontabilizat acest ”ochi al dracului” atîta timp cît se supune ”legii divine”, ca și în schemele de după preluarea puterii politice!  

Am dreptate, Vlad Filat? Nuuu, sigur, nu-i hoție mistico-politică, ci operațiuni sub acoperire oficială pentru aflarea altor ”adevăruri” necesare moldovenilor, dar greu de priceput de ei pentru că-s… neștiutori!!!