10.000 de decese pe zi, în Europa, sunt pricinuite de consumul de sare

Majoritatea țărilor europene au un consum mediu zilnic de sare peste nivelul maxim recomandat de OMS de 5 grame pe zi. Asta se reflectă în numărul de 10.000 de decese cauzate de bolile cardiovasculare în fiecare zi, în Europa, scrie Adevărul.ro. Consumul excesiv de sare este una dintre principalele cauze ale creșterii tensiunii arteriale sau ale hipertensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială este cel mai important factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

OMS recomandă reducerea consumului de sare pentru a diminua riscul de hipertensiune arterială și, implicit, de boli cardiovasculare, care includ afecțiuni grave precum infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Potrivit OMS, adulții nu ar trebui să consume mai mult de 5 grame de sare pe zi, adică aproape o linguriță. 

Cifrele arată că românii folosesc, în medie, 12,28 grame de sare pe zi, adică mai mult decît dublu față de recomandările OMS. Asta plasează România pe locul 9 în topul țărilor europene în ceea ce privește consumul de sare. 

Kazahstanul și Kîrgîzstanul consumă cel mai mult, cu 17,2 g pe zi, iar Malta cel mai puțin, cu 4,92 g, potrivit DailyMail. 

Mai multă sare decît românii consumă oamenii din Uzbekistan (14,88 g), Rusia (14,87 g), Turcia (14,37 g), Cehia (13,37 g), Macedonia de Nord (12,88 g) și Ucraina (12,60 g). 

De vină pentru consumul excesiv de sare ar fi alimentele ultraprocesate, cum sunt și mezelurile, și street food, spun experții.

Consumul excesiv de sare crește tensiunea arterială, majorînd riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.  Hipertensiunea este principalul factor de risc pentru deces și invaliditate în Europa, cauzînd aproape un sfert din decese și 13% din invaliditate. De obicei, nu are simptome, deci sunt necesare verificări regulate. Persoanele cu hipertensiune pot primi medicamente și sfaturi de stil de viață pentru controlul acesteia. 

Concret, sodiul din sare determină retenția de apă în vasele de sînge. Aportul excesiv de sare crește riscul de accident vascular cerebral cu 23% și riscul de boli cardiovasculare cu 14%. De asemenea, poate provoca rigidizarea vaselor de sînge, crescînd riscul de boli de inimă. 

Un copil cu vîrsta între unu și trei ani ar trebui să consume maxim 2 grame de sare pe zi, unul de patru pînă la șase ani, 3 grame/zi, iar de la șapte la zece ani 5 grame/zi. Un adult nu ar trebui să depășească 6 grame pe zi, potrivit Fundației Britanice a Inimii. 

„Cu cît este mai mare reducerea consumului de sare, cu atît este mai mare scăderea tensiunii arteriale: reducerea consumului de sare poate reduce decesele cauzate de  bolile cardiovasculare și apariția evenimentelor cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord”, a declarat biroul OMS Europa în noul său raport, ”Action on salt and hypertension”. 

Bărbații europeni au un risc de aproape 2,5 ori mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decît femeile, arată OMS. 

„Punerea în aplicare a unor politici specifice pentru a reduce consumul de sare cu 25% ar putea salva aproximativ 900.000 de vieți din cauza bolilor cardiovasculare pînă în 2030”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.  

OMS implementează politici obligatorii pentru a reduce consumul de sare, inclusiv restricții asupra cantității permise în produsele alimentare. De asemenea, susține campanii de conștientizare pentru a evidenția riscurile și pentru a încuraja reducerea consumului de sare, precum și pentru a asigura accesul la controale și medicamente pentru tensiunea arterială.  

Graham MacGregor, profesor de medicină cardiovasculară la Universitatea Queen Mary din Londra și președinte al grupului de campanie Action on Salt, a declarat: „Tensiunea arterială crescută este cea mai mare cauză de deces din lume, fiind responsabilă pentru mai mult de 50% din accidentele vasculare cerebrale și bolile de inimă. Este ucigașul tăcut, care nu are simptome. Singura modalitate de a vă cunoaște tensiunea arterială este să o măsurați. Singura modalitate de a o reduce este să determinăm industria alimentară să reducă încet-încet cantitatea de sare pe care o adaugă. Fiecare reducere cu un gram/zi a consumului de sare în rîndul populației, salvează peste 4.000 de decese premature pe an.”

01.10.24 - 00:41
01.10.24 - 00:52
01.10.24 - 00:43
01.10.24 - 00:50
02.10.24 - 00:22
03.10.24 - 15:32
03.10.24 - 15:29
03.10.24 - 15:30
04.10.24 - 00:11
04.10.24 - 00:13
04.10.24 - 00:15
02.10.24 - 00:13
02.10.24 - 00:20
02.10.24 - 00:11
02.10.24 - 00:18