Dependenţa provoacă violenţă

Printre numeroase probleme ale societăţii moldoveneşti una, majoră şi foarte gravă, o constituie consumul de alcool. Pentru a atrage atenţia asupra problemei date, Centrul Internaţional Antidrog, în luna februarie a anului curent, a demarat o campanie naţională de informare a populaţiei.

Alcoolul este un drog din grupele de substanţe psihotrope al cărui consum conduce în timp la dependenţa fizică şi psihică. El este înainte de toate un anestezic, un tranchilizant şi un axiolitic. Sângele transportă alcoolul în creier, unde are loc un efect de sedare. Transmiterea impulsurilor nervoase este redusă şi de aceea lumea, viaţa, oricât de stresantă ar fi, par mai blânde, destinse şi în roz. Euforia, această modificare a bunei dispoziţii provocată de alcool este o senzaţie artificială de stare de bine care înşeală individul asupra capacităţilor sale. Cercetările au arătat că în cantităţi mici, alcoolul duce la o scădere a agresivităţii (de altfel alcoolul, cum am mai spus, este considerat o substanţă psihotropă din familia sedativelor, care încetinesc activitatea sistemului nervos central), însă alcoolul consumat în cantităţi ridicate duce la o creştere a agresivităţii.

Una dintre consecinţele cele mai grave ale consumului de alcool este creşterea criminalităţii. Consumul excesiv de alcool duce nu doar la autoviolenţă, dar şi la comiterea unor acte violente împotriva altor persoane. O bună parte din cei aflaţi sub influenţa alcoolului pot săvârşi violuri, furturi sau agresiuni în familie. Toate formele de violenţă, de la vătămări fizice până la omucidere, atestă relaţia dintre alcoolism şi comportamentul antisocial.

Statistic, s-a constatat că peste 70% din actele de agresiune şi moarte violentă au fost săvârşite de persoane în stare de ebrietate. Diferite studii arată că:

  • aproape 50% din violatori erau beţi când au comis violul;
  • aproape 40% din populaţia penitenciarelor are o tendinţă spre abuzul de alcool;
  • aproape 50% din omucideri sunt asociate cu un consum excesiv de alcool, acut sau cronic.

În Canada, 30% din sinucideri şi 60% din omucideri sunt cauzate de alcool. În fosta URSS, peste 60% au fost comise de persoane în stare de ebrietate.

Din 100 de alcoolici, 49 decedează din cauza efectelor dăunătore ale alcoolismului asupra sănătăţii, 21 prin omucidere, 19 prin accident, 9 prin sinucidere şi numai 2 mor de moartea naturală. 

Boala alcoolică este o patologie complexă, care necesită o abordare integrată de către medici, psihologi, asistenţi sociali şi jurişti, cu folosirea de practici foarte diverse.

Ne confruntăm uneori cu persoane care suferă profund în urma dependenţei de alcool, dar care, în ciuda tuturor evidenţelor, refuză să recunoască sau să accepte că sunt dependenţi, că sunt bolnavi şi că au nevoie de ajutor. În faţa unei astfel de situaţii, familia este disperată să facă “ceva”, astfel încât persoana dragă să fie salvată. Internarea nevoluntară, adică fără acordul persoanei bolnave, nu se mai practică în Republica Moldova. În conformitate cu standardele internaţionale, asistenţa medicală administrată fără consimţământ, chiar şi în scopuri terapeutice, poate fi egalată cu rele tratamente sau chiar tortură.

În cazul în care persoana dependentă nu doreşte internarea, se poate apela la serviciile unui specialist, care poate să discute cu el şi cu întreaga familie în vederea motivării dependentului de a accepta ajutor, fie mergând la dezalcoolizare, fie acceptând servicii de consiliere în dependenţa de alcool.

Specialiştii Centrului Internaţional Antidrog au asemenea intervenţii în Chişinău şi în localităţile învecinate. În majoritatea cazurilor, rezultatele sunt preponderent pozitive, mai ales acolo unde familia este un real suport afectiv pentru dependent: acesta alege să facă ceva pentru a scăpa de dependenţă.

Mircea Grecu,
Preşedintele Centrului Internaţional Antidrog