Pe fondul ameninţării ruse, lituanienii își votează președintele

Lituanienii votează, Duminică, în cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale, la finalul unei campanii dominate de probleme de apărare, ţara încercînd să-şi consolideze securitatea în faţa Rusiei vecine, relatează AFP, scrie Agerpres.

Ţara baltică cu o populaţie de 2,8 milioane de locuitori, o fostă republică sovietică învecinată cu enclava rusă puternic militarizată Kaliningrad, se teme că ar putea fi următoarea ţintă dacă Moscova ar cîştiga războiul împotriva Ucrainei.

"Înţelegerea de către Lituania a ameninţării ruse este unanimă şi incontestabilă, iar principalii candidaţi sunt de acord cu aceasta", a afirmat Linas Kojala, directorul Centrului de Studii Est-Europene din Vilnius.

Sondajele îi conferă preşedintelui în exerciţiu, Gitanas Nauseda, fost bancher, în vîrstă de 59 de ani, un avantaj confortabil faţă de ceilalţi şapte candidaţi, printre care prim-ministrul Ingrida Simonyte şi un cunoscut avocat, Ignas Vegele.

În primul tur, Gitanas Nauseda ar urma să obţină peste 35% din voturi, potrivit unui ultim sondaj care îi creditează cu 12% din voturi pe Ignas Vegele şi 10% pe Ingrida Simonyte.
Lituania este unul dintre cei mai fermi susţinători ai Ucrainei, care de peste doi ani se apără împotriva unei invazii pe scară largă declanşată de Rusia în Februarie 2022. Ţara baltică îşi exprimase anterior deschiderea faţă de ideile preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la desfăşurarea de trupe terestre occidentale în Ucraina. Cu toate acestea, alte state, inclusiv Germania, resping cu fermitate această idee.