ZECE LOCALITATI DIN RAIONUL LEOVA AU BENEFICIAT DE UN PROIECT SOCIAL

Raionul Leova a beneficiat de proiectul „Rețeaua Locală – Model de Intervenție Intercomunitară„ implementat de către AO Centrul Internaţional de Colaborare şi Dezvoltare „PHOENIX” în cadrul proiectului regional „Asistenţi Sociali în Colaborare pentru Schimbări Sociale în Ţările din vecinătate estică”. Proiectul a fost susţinut financiar de Uniunea Europeană, Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare şi realizat în parteneriat cu Asociaţia de Nursing din Republica Moldova şi Hilfswerk Austria International”.

Beneficiare au fost localităţile: Filipeni, Borogani, Tigheci, Băiuș, Sărata Nouă, Cupcui, Tomai, Tomaiul Nou, Tochile Răducani, Sărata Răzeși.

Obiectivul general al acestui proiect: implicarea sporită a organizaţiilor locale din domeniul societăţii civile prin dezvoltarea, diversificarea şi eficientizarea demersului intervențional în domeniul protecţiei familiei şi prin creşterea gradului de participare şi a parteneriatului, în vederea formării de reţele locale care au contribuit la bunăstarea familiilor din raion.

Au fost încheiate 5 parteneriate de colaborare cu 5 instituții la nivel raional cu responsabilități în păstrarea familiei. La fel, a fost încheiat un protocol de colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui, România.

Principalele activități ale proiectului au fost concentrate pe înființarea și funcționarea rețelelor locale în cele 10 comunități rurale. Actorii sociali relevanți de la nivelul fiecărui sat (polițist, preot, doctor/asistent medical, profesor, asistent social, om de afaceri și alți reprezentanți ai comunității) au constituit reţeaua locală. În total 60 specialiști au fost formați și implicați pentru a interveni în vederea consolidării păstrării familiei.

Din categoria grupurilor țintă, 100 de familii au participat activ la campanii de informare şi instruire pentru a putea depăşi potenţiale sau situaţii reale de dificultate, situaţii care pot conduce la destrămarea familiilor. Au fost organizate seminarii de informare și instruire pe următoarelor teme: educația parentală, educația sexuală, prevenirea delincvenței și prevenirea violenței, prevenirea abuzului de alcool, prevenirea abandonului școlar și orientarea în carieră.

În vederea consolidării păstrării familiei, familiile care au prezentat disfuncţionalităţi majore au beneficiat de intervenţia specializată a reţelelor intersectoriale, în baza unei metodologii eficiente, supervizate de specialiştii din instituţiile publice şi private implicaţi în proiect.

De asemenea, în cadrul proiectului a fost realizat un spot video privind consolidarea păstrării familiei, cu mesajul: „Fiecare acţiune a ta ca părinte este un exemplu pentru copil. Oferă-i cele mai bune valori ! PĂSTREAZĂ FAMILIA!”

Este necesar de menționat faptul că, în perioada de referință, toți participanții și partenerii și-au respectat angajamentele asumate și prevăzute în protocoalele de colaborare, organizarea și desfășurarea activităților prevăzute de proiect au avut un impact pozitiv asupra participanților și, ca urmare, în localitățile selectate, fapt ce denotă că la finalizarea proiectului, prin organizarea și desfășurarea activităților planificate au fost atinse obiectivele stabilite în proiect cu efecte pozitive asupra beneficiarilor direcți și indirecți, fapt ce ne vorbește că aplicantul și-a format o echipă lucrativă, capabilă să obțină rezultatele stabilite de donator.

Aceste rezultate au fost obţinute datorita persoanelor implicate în acest proiect, un rol important au avut coordonatorii locali, în calitate de consultanţi sociali, dnaIulia Gospodinov și dna Efrosinia Grețu.

Manager proiect, Irina RUSANOVSCHI