UN NOU DOSAR DE TRAFIC DE INFLUENTA PE NUMELE JUDECATOAREI PRINSE CU MITA

Judecătoarea învinuită de trafic de influență, de la Judecătoria Chișinău, s-a mai ales cu o cauză penală, pornită prin ordonanța procurorului general, la fel pentru trafic de influență.

Procuratura Generală precizează că, susținînd că are influență asupra procurorilor, magistrata ar fi estorcat de la conducătorul unei firme o mie de dolari pentru a interveni la adoptarea unei decizii într-un proces penal, care ar avantaja interesele respectivului agent economic.

Judecătoarea este cercetată în libertate, după ce atît sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău, cît și Curtea de Apel Chișinău au respins demersurile Procuraturii Anticorupție de plasare a acesteia în arest.

Magistrata a fost reţinută acum două săptămîni. Procuratura Generală precizează că este un dosar pornit de procurorul general în baza unor informații că judecătoarea ar fi pretins 16 mii de dolari de la conducătorul unei firme pentru a interveni pe lîngă alți colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un litigiu civil. În cadrul acțiunilor de urmărire penală, procurorii, de comun cu CNA, au documentat acțiunile ilicite ale judecătoarei, aceasta fiind reținută și învinuită de primirea a 11 mii de dolari din suma inițial pretinsă.

Săptămîna trecută, la demersul PA, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat o hotărîre prin care judecătoarea Maria Tertea, de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a fost suspendată din funcție. Magistrata, învinuită de trafic de influență, este suspendată din funcție pînă la rămînerea definitivă a hotărîrii pe cauza penală respectivă.

Sursa: IPN