SUA OFERA SPRIJIN MOLDOVEI IN CONTEXTUL PANDEMIEI DE COVID-19

„Lucrăm împreună cu Guvernul Republicii Moldova pentru a ajuta la obținerea truselor de testare adiționale din surse de încredere. Distribuim consumabile medicale donate de către prietenii noștri din Carolina de Nord Institutului Mamei și Copilului, pentru a ajuta la îngrijirea bolnavilor. Și sîntem gata să facem și mai mult, în strînsă consultare cu Guvernul Republicii Moldova”. Cu acest mesaj a venit ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, în contextul pandemiei de COVID-19.

„În primul rînd, permiteți-mi să vă anunț că ambasada Statelor Unite la Chișinău continuă să activeze. Atît eu, cît și personalul american și cel local, rămînem la Chișinău, muncind pentru a menține în forță relația bilaterală puternică de care SUA și Republica Moldova se bucură de mulți ani. Acum vreau să menționez cît de mare este amenințarea acestui virus. În cadrul ambasadei rugăm personalul să lucreze de acasă cît mai mult posibil și să evite adunări în grupuri mari, unde infecția se poate răsîndi mai ușor”, a menționat Dereck J. Hogan.

De asemenea, s-a decis să fie limitate serviciile consulare, pentru a evita formarea grupurilor mari. Și acest fapt va permite concentrarea pe acordarea serviciilor de urgență cetățenilor americani. Dereck Hogan a menționat că una dintre cele mai importante responsabilități ale sale, în calitate de ambasador al SUA, este să protejeze sănătatea și siguranța cetățenilor americani.

„Curînd le vom zice la revedere voluntarilor Corpului Păcii, care au lucrat aici, în Moldova, și acum se întorc acasă, în SUA. Plecarea lor face parte dintr-o retragere la nivel global a voluntarilor Corpului Păcii, menită să minimizeze riscul la caresînt supuși cetățenii. Îmi pare rău să-i văd plecînd, dar aștept cu nerăbdare să le salut succesorii reveniți în Moldova odată ce vor permite circumstanțele. Am cooperat strîns timp de 30 de ani și nu avem de gînd să îi permitem acestei crize, deși grave, să ne perturbeze cooperarea”, a declarat ambasadorul.

Sursa: IPN