STIATI CA ELECTRICELE SI ELECTRONICELE…?

  • Această categorie a deșeurilor reciclabile poartă prescurtarea „DEEE” și cuprinde orice echipament care se conectează la priză, are un cablu, baterie sau placă de circuit, ca de exemplu: frigidere, cuțite electrice, ceasuri deșteptătoare, dispozitive pentru sudură și jocuri video, aparatură medicală și distribuitoare automate, etc.
  • La nivelul Uniunii Europene, au fost generate deșeuri electronice estimate la aproximativ 9 milioane de tone în 2005 și se preconizează că va ajunge la 12 milioane de tone pe an pînă în 2020.
  • Deșeurile electrice și electronice conțin substanțe toxice precum freonul (CFC, HFC, HCFC) care degradează stratul de ozon și are un impact de încălzire globală ridicat; substanțe ignifuge bromurate, care pot produce tulburări de memorie sau pot afecta funcționarea normală a glandei tiroide și a sistemului hormonal în cazurile de expunere pe termen lung; PCB – compuși bifenili policlorurați (se regăsesc în aparatele mai vechi, fabricate pînă în 1987, și afectează ficatul, sistemul imunitar, tubul digestiv, glanda tiroidă și altele); mercur (afectează sistemul nervos și rinichii); PVC – material plastic cu conținut de clor, utilizat în unele electronice și pentru izolarea cablurilor (procesarea necorespunzătoare (prin ardere) determină emisii de dioxine și furani care sînt foarte persistente în mediu și sînt cele mai toxice substanțe după materialele radioactive).
  • Deșeurile electronice conțin 7% din rezerva totală de aur. De asemenea, mai conțin și argint, platină și metale rare precum antimoniu, beriliu, indiu, galiu.