RESPONSABILITATEA PENTRU MAIDANEZI TREBUIE RETRASA DE LA „AUTOSALUBRITATE”

Responsabilitatea pentru animalele fără stăpîn, infrastructura și sursele financiare destinate acestora trebuie să treacă din subordinea Întreprinderii Municipale „Autosalubritate” în gestiunea Departamentului privind controlul și apărarea animalelor, din subordinea DGLCA, creat recent. O cerere în acest sens președintele Societății interetnice culturale și de protecție a drepturilor omului, politologul Eduard Volcov, a înaintat primarului Ion Ceban, secretarului CMC, Adrian Talmaci, și fracțiunii PSRM din CMC.

Într-o conferință de presă la IPN, Eduard Volcov a remarcat că responsabilii de problema animalelor fără stăpîn lansează în spațiul public informații false despre situația reală a acestora. Pe parcursul ultimilor zece ani, „Autosalubritate” în cel mai barbar mod s-a implicat în rezolvarea problemei: animalele erau omorîte, iar alteori erau îngropate de vii. Eduard Volcov a mai spus că banii alocați Regiei „Autosalubritate” pentru prinderea și întreținerea animalelor au fost folosiți în scopuri personale.

Activistul mai spune că șefii de la „Autosalubritate” mint cînd spun că în oraș sînt 20 de mii de cîini fără stăpîn. Conform estimărilor sale, în stradă sînt nu mai mult de patru mii de patrupezi, majoritatea fiind pașnici.

Eduard Volcov menționează că se încearcă inducerea în eroare a primarului general atunci cînd i se spune că sterilizarea animalelor nu le reduce agresivitatea. De fapt, acestea devin mai blînde. Este exagerat și numărul raportat al cazurilor în care cînii fără stăpîn atacă oamenii, menționează Eduard Volcov.

Activistul solicită să fie păstrat programul de sterilizare, vaccinare și eliberare a animalelor. La fel, spune că este nevoie de construit un adăpost municipal încăpător pentru animalele agresive, bolnave și cele la care renunță stăpînii. Iar responsabilii din domeniu care își încalcă atribuțiile să fie pedepsiți.

Sursa: IPN