REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (9 iulie 2021)

Vreme caniculară, fără precipitaţii, anunţată astăzi în toată țara

Meteorologii transmit pentru astăzi vreme însorită. Vîntul va sufla slab. La Briceni, mercurul în termometre va urca pînă la +27 de grade Celsius. La Bălţi se aşteaptă + 28 de grade Celsius. La Ungheni se vor înregistra +29 de grade Celsius. La Tiraspol temperatura aerului va fi de +30 de grade Celsius. La Comrat vor fi 31 de grade, iar la Cahul meteorologii anunţă +32 de grade Celsius. La Chişinău ziua avea vom avea +30 grade Celsius.

 

Decizia Curții de Apel de reducere a secțiilor de votare pentru alegătorii din stînga Nistrului va fi contestată

Comisia Electorală Centrală va contesta în instanța de judecată decizia de ieri a Curții de Apel Chișinău prin care s-a stabilit că numărul secțiilor de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană trebuie redus de la 41 la maximum 12. Președintele CEC Dorin Cimil a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că administrația electorală centrală va contesta la Curtea Supremă de Justiție decizia Curții de Apel Chișinău. Potrivit lui Cimil, secțiile de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană sînt deschise pe teritoriul controlat de autoritățile de la Chișinău, iar procesul electoral se va desfășura în conformitate cu prevederile legale.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 85 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 4 545 de teste, fiind confirmate 85 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, inclusiv șapte de import. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 257 272 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, niciunul nu e în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 223 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 57 în stare extrem de gravă. Alți 92 de pacienți au fost vindecați. În total, 250 220 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Letonia va dona R. Moldova un lot de vaccin anti-COVID-19

Letonia va dona vaccinuri AstraZeneca R. Moldova în sprijinul luptei sale împotriva răspîndirii COVID-19. Astfel, 165 600 de doze de vaccin urmează a fi donate în cinci țări: Moldova, Georgia, Albania, Muntenegru și Kenya. Anunțul a fost făcut în seara zilei de joi, 8 iulie, de către Ambasada Letoniei în R. Moldova. Potrivit ambasadei, destinatarii vaccinurilor au fost selectați ținînd cont de prioritățile politicii externe ale Letoniei, inclusiv sprijinirea stabilității și promovarea cooperării cu țările din regiunea vecină.

 

La sfîrșitul săptămînii leul s-a depreciat față de dolar și de euro

Pe parcursul unei zile, leul moldovenesc a mai cedat dolarului american circa 1 ban, iar monedei unice europene – aproape 4,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 9 iulie un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,0726 lei pentru un dolar (+0,98 bani) și 21,3953 lei pentru un euro (+4,42 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 18,0628 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,3511 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 9 iulie, constituie: 0,6620 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3424 lei pentru 1 leu românesc și 0,2405 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Un secretar de stat al MSMPS a fost ales în funcția de director al Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății

IMSP Spitalul Clinic al Ministerului sănătății va avea un nou director. Este vorba despre secretarul de stat al Ministerului sănătății Igor Curov. Igor Curov a ieșit învingător al concursului pentru funcția respectivă organizat de minister.”În conformitate cu decizia Comisiei de concurs pentru ocuparea funcţiei de director al IMSP Spitalul Clinic al Ministerului sănătății, învingător al concursului a fost desemnat Igor Curov”, anunță MSMPS.

 

Negocieri cu autoritățile din Grecia pentru semnarea unui Acord în domeniul securității sociale

Ministerul sănătății anunță că, joi, 8 iulie, la Atena, s-a încheiat cu succes cea de a treia rundă de negocieri pe marginea proiectelor Acordului în domeniul securităţii sociale între R. Moldova şi Republica Elenă și Aranjamentului Administrativ pentru aplicarea Acordului. Potrivit MSMPS, în cadrul negocierilor, membrii delegațiilor au examinat în totalitate textele proiectelor menționate, luînd în considerare propunerile înaintate de ambele Părți. Textul proiectului Acordului în domeniul securităţii sociale între R. Moldova şi Republica Elenă a fost parafat și urmează să respecte toate etapele și procedurile interne aferente semnării, ratificării și punerii în vigoare.

 

Moldovenii care vor vota în Cipru vor prezenta certificat de vaccinare

În conformitate cu decizia Guvernului Republicii Cipru, începînd cu ziua de astăzi, 9 iulie, accesul în spațiile publice de tip închis este posibil doar cu prezentarea testului PCR, testului rapid, confirmărea însănătoșirii, precum și confirmarea imunizării. În acest sens, sînt vizați și cetățenii moldoveni care se află în Cipru, aceștia fiind obligați să prezinte unul din aceste documente la intrarea în cadrul secțiilor de votare în ziua alegerilor parlamentare.

 

Astăzi este ultima zi în care mai poate fi făcută agitație electorală

Astăzi este ultima zi în care concurenții electorali mai pot face agitație electorală. În ziua precedentă alegerilor, dar şi în ziua scrutinului, agitația electorală este strict interzisă, fiind declarată „ziua tăcerii”. Potrivit Codului Electoral, agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor şi cea precedentă ei. Astfel, în aceste zile nu se permite desfășurarea, reflectarea activităților, materialelor cu tentă de agitație electorală şi nici apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. De asemenea, concurenții electorali nu pot efectua virări în și din contul cu mențiunea ”Fond electoral”.

 

Cetăţenii care vor vota la Dublin o vor face gradual

În scopul evitării aglomeraţiei la secţiile de votare, autorităţile irlandeze au solicitat organizarea votării graduale. Ambasada R. Moldova în Irlanda a publicat graficul de votare, luînd în considerare numele de familie, conform alfabetului şi arondarea literelor unor ore specifice pentru votare. „Birourile electorale vor acomoda necesitatile si graficul și nu va exista nici un impediment”, anunță Ambasada.

 

Un raport în domeniul managementului deșeurilor din plastic a fost publicat în MO

Modul de gestionare a deșeurilor din plastic continuă să fie necorespunzător, aducînd prejudicii mediului și sănătății publice, iar factorii de decizie întîrzie cu punerea în aplicare a unor măsuri eficiente ce ar îmbunătăți starea lucrurilor în acest domeniu. Despre aceasta indică un raport al Curții de Conturi al auditului performanței de mediu în domeniul managementului deșeurilor din plastic, publicat în Monitorul Oficial de vineri, 9 iulie. Potrivit raportului, lacunele cadrului juridic și lipsa colaborării la nivel interinstituțional tergiversează dezvoltarea unui sistem de management integrat al deșeurilor din plastic.

 

Finanțarea insuficientă a procesului electoral este principala provocare la adresa alegerilor

Principala provocare la adresa organizării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie se referă la finanțarea insuficientă a activității administrației electorale. Conducerea Comisiei Electorale Centrale a susținut astăzi o conferință de presă în care a prezentat acțiunile întreprinse pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. „În bugetul național nu au fost prevăzute sume pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. Am solicitat Guvernului o sumă estimativă de 120 de milioane de lei, din care am primit 70 de milioane. Mai avem nevoie de încă 22 de milioane de lei pentru plata salariilor membrilor circumscripțiilor electorale, ai secțiilor de votare și personalului tehnic”, a declarat Cimil.