REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (22 martie 2019)

UE susține că nu are anumite preferințe pentru constituirea noului guvern al R. Moldova

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, consideră că este în mîinile forțelor politice din R. Moldova decizia cum vor continua procesul politic mai departe în baza rezultatelor alegerilor. În plus, UE nu are preferințe bazate pe persoane sau forțe politice concrete în ceea ce privește noul Guvern care se va forma. Totodată, oficialul european spune că UE este atentă la angajamentele pe care și le-a asumat R. Moldova. Aceste angajamente țin de standarde democratice, statul de drept, dezvoltarea economică, cooperare comercială, pe reforme care trebuie să aibă loc pentru că ele sînt importante pentru ca viața cetățenilor să fie mai bună.

 

Șeful statului a adresat felicitări cu prilejul Zilei Sfinților

Igor Dodon a adresat felicitări tuturor creștinilor ortodocși cu prilejul Zilei Sfinților 40 de Mucenici - sărbătoare care a fost instituită de Biserică întru cinstirea celor 40 de legionari-creștini, care au primit moarte martirică în apropierea orașului Sevastia. Astăzi, conform obiceiului, gospodinele pregătesc 40 de colăcei ‒ "sfinţişori" sau "mucenici" care, după ce sînt sfinţiţi la Biserică, se împart familiei, rudelor şi persoanelor apropiate. Șeful statului a dorit tuturor creștinilor ortodocși și locuitorilor țării noastre multă sănătate, liniște sufletească și bunăstare.

 

Consiliul raional Criuleni a desemnat un nou preşedinte

Consiliul raional Criuleni a acceptat demisia preşedintelui Veaceslav Burlac şi l-a desemnat în această funcţie pe Ion Ţurcan, ex-viceministru de interne, cetăţean de onoare al raionului. Veaceslav Burlac a spus că “demisia sa nu are nici o legătură cu prestaţia sa şi a Partidului Democrat în alegerile parlamentare”. În administraţia raionului, Burlac va deţine postul de vicepreşedinte. Ion Ţurcan este general-maior de poliţie.

 

Trei partide care au acces în legislativ şi-au constituit fracţiunile parlamentare

PSRM, PDM şi Partidul "ŞOR” au anunţat că şi-au constituit fracţiunile parlamentare. Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor va fi condusă Zinaida Greceanîi, vicepreședinte a fost ales Corneliu Furculiță, iar funcţia de secretar va fi exercitată de Vasile Bolea. Fracţiunea PDM va fi condusă de Pavel Filip. Blocul „ACUM” a anunţat că îşi va decide mai tîrziu. Partidul Politic "ŞOR" a anunţat că fracţiunea va fi condusă de Ilan Şor.

 

Noile reguli de emitere a zgomotului pentru agenții economici vor intra în vigoare peste 6 luni

Agenții economici vor fi obligați să respecte normele admise de emitere a zgomotului între orele 22.00 și 7 dimineața, și nu între 23.00 și 7.00, cum este în prezent. Regulamentul care prevede acest lucru a fost publicat vineri, 22 martie, în Monitorul Oficial și va intra în vigoare peste șase luni. Documentul stabilește nivelurile maxime de zgomot și vibrație admise în apropierea obiectivelor comerciale, în blocurile locative și publice, zonele rezidențiale și pe teritoriul zonelor adiacente lor.

 

Oameni de afaceri americani vor analiza platformele investiționale oferite de țara noastră

Un important grup de oameni de afaceri din Statele Unite ale Americii va veni la Chișinău, în luna aprilie, pentru a analiza platformele investiționale oferite de R. Moldova. Anunțul a fost făcut de Ambasadorul american Dereck J. Hogan, în cadrul unei întrevederi de lucru cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici. În R. Moldova își desfășoară activitatea 398 întreprinderi cu capital american, valoarea investițiilor în capitalul social fiind de circa 517 milioane lei. După valoare capitalului investit, SUA se află pe locul 7 printre țările partenere ale Moldovei.

 

234 obiecte explozive au fost descoperite de un localnic

Geniştii Batalionului „Codru” de la Negreşti au lichidat un arsenal de muniţii în localitatea Marianca de Jos, raionul Ştefan Vodă. Cele 234 obiecte explozive au fost descoperite de un localnic în timpul lucrărilor agricole. Acesta a alertat autorităţile, care, la rîndul lor, au solicitat intervenţia militarilor.

 

Regulamentul circulației rutiere a fost modificat

Parcarea mașinilor pe trotuare va fi permisă doar lăsînd cel puțin 1,5 metri pentru circulația pietonilor. Acest lucru este stipulat într-o hotărîre de guvern care a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial. Noua regulă a fost impusă pentru a nu crea obstacole la deplasarea persoanelor cu dizabilități, persoanelor care au cărucioare sau oamenilor în etate.

 

Şase persoane suspectate de punerea în circulaţie a drogurilor au fost reţinute

Şase membri ai unui grup criminal specializat în trafic de droguri au fost reţinuţi de ofiţerii Inspectoratului de poliție Ungheni în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Potrivit procuraturii nominalizate, ieri oamenii legii au efectuat percheziţii la domiciliile suspecţilor unde au depistat și ridicat droguri de tip marijuana în proporții deosebit de mari, mijloace bănești provenite din comercializarea substanţelor interzise, arme și muniții deținute ilegal.

 

Peste 1700 de persoane și-au procurat o locuință prin programul „Prima casă”

Numărul persoanelor care și-au procurat propria locuință în cadrul programului guvernamental „Prima casă” a ajuns la 1762, la aproape un an de la lansarea acestuia. Din numărul total al beneficiarilor, 73 la sută sînt familii tinere, iar restul sînt tineri necăsătoriți. Pentru procurarea locuințelor, băncile comerciale au acordat credite în valoare de 861,5 mln de lei.

 

Regulile de acordare a ajutorului de șomaj au fost modificate

Ajutorul de șomaj va fi acordat în baza unor noi reguli. Acestea au intrat în vigoare din 10 februarie curent, iar beneficiarii deja pot primi banii în luna martie. Despre aceasta a anunțat Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Conform legii, subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă stabilește dreptul la ajutorul de șomaj, iar ulterior casele teritoriale de asigurări sociale determină cuantumul acestuia.

 

O echipă de experți ai FMI va sosi la 25 martie la Chișinău

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de Ruben Atoyan se va afla, în perioada 25-29 martie, într-o vizită de lucru la Chișinău, potrivit reprezentanței FMI în R. Moldova. Reprezentantul permanent al FMI în R. Moldova, Volodymyr Tulin, precizează că „scopul misiunii este de a actualiza informația privind evoluțiile economice recente și de a discuta politicile promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice și bugetar-fiscale”.