REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (8 aprilie 2021)

Va fi examinat proiectul privind noua metodologie de calculare a prețurilor la carburanți

Parlamentul va examina în cea de-a doua lectură proiectul care prevede stabilirea de noi norme generale de calculare și aplicare a prețurilor la principalele produse petroliere. Comisia economie, buget și finanțe a aprobat, în ședința de astăzi, pentru cea de-a doua lectură, raportul asupra proiectului de modificare a Legii privind piața produselor petroliere. Potrivit autorului, amendamentele propuse sînt orientate spre limitarea abuzurilor din domeniu prin crearea în perspectivă a unui mediu economic bazat pe principiile economiei de piață.

 

A fost editat un Ghid privind utilizarea îngrășămintelor

Un ghid de buzunar cu tema „Îngrășăminte verzi în condițiile de secetă ale Republicii Moldova” a fost editat cu suportul Programului american Farmer-to-Farmer. Acesta este destinat fermierilor mici şi mijlocii care cultivă în cîmp cereale, legume şi boboase sau sînt specializați în culturi de grădină şi seră, însă multe din informații sînt relevante pentru toți producătorii agricoli. Publicația conține date despre caracteristicile culturilor ce se pretează ca îngrășăminte verzi, legătura dintre secetă şi acest tip de fertilizare, factorii care afectează asimilarea azotului de către leguminoase, funcția îngrășămintelor verzi, alegerea acestora şi încadrarea lor în rotaţia culturilor.

 

În ultimele 24 de ore, 6.992 de oameni au părăsit R. Moldova

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 12 026 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 5 034 traversări persoane, dintre care 3 410 treceri la frontiera moldo-română, 1 027 treceri la frontiera cu Ucraina și 597 treceri aeriene. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în R. Moldova) rămîn a fi PTF Leușeni – 1 656 traversări persoane; PTF Sculeni – 767 traversări persoane; TF Aeroportul Internațional Chișinău – 597 traversări persoane; PTF Giurgiulești-Galați – 539 traversări personae și PTF Cahul - 286 traversări personae. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

 

Un nou dosar penal pe numele judecătoarei surprinsă în flagrant cu mită

Reținut acum cîteva săptămîni în flagrant cu mită, Judecătorul de la Judecătoria Chișinău, s-a mai ales cu o cauză penală. Prin ordonanța Procurorului General, pe numele acestuia a fost pornită o nouă cauză penală pentru trafic de influență. Potrivit materialelor urmăririi penale, susținînd că are influență asupra procurorilor, magistratul ar fi estorcat de la conducătorul unei firme o mie de dolari SUA pentru a interveni la adoptarea unei decizii într-un proces penal, care ar avantaja interesele respectivului agent economic. Magistratul este cercetat în libertate, după ce atît sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău, cît și Curtea de Apel Chișinău au respins demersurile Procuraturii Anticorupție de plasare a acestuia în arest.

 

O treime din școlile din țară activează exclusiv online

La data de 7 aprilie, urmare a deciziei Comisiilor teritoriale în sănătate publică și organelor locale de specialitate în domeniul învățămîntului, 407 (32,92%) de instituții de învățămînt general din țară activează exclusiv online, iar 419 (33,79%) școli activează cu program de participare fizică a elevilor claselor primare, precum și a unui contingent de 50% din numărul total de elevi ai claselor absolvente. Potrivit Ministerului educației, 146 (11,77%) de instituții desfășoară procesul educațional cu prezența fizică a elevilor din învățămîntul primar și elevilor din clasele absolvente, iar 268 (21,61%) de instituții activează cu prezența fizică a elevilor în școli, cu respectarea strictă a normelor de sănătate publică privind prevenirea și răspîndirea COVID-19.

 

Un liceu din Basarabeasca este eficientizat termic cu susținerea UE

La Liceul teoretic "Matei Basarab" din orașul Basarabeasca se realizează în prezent un proiect de eficientizare energetică. Instituția de învățămînt beneficiază de lucrări de reabilitare a acoperișului, izolare a pereților clădirii, înlocuirea geamurilor, reabilitarea sistemului de încălzire, asigurarea cu apă caldă și rece la robinetele din școli, renovarea facilităților sanitare în interiorul instituției etc. „Uniunea Europeană susține performanța în educație și oferă elevilor Liceului teoretic „Matei Basarab" din orașul Basarabeasca șansa de a se conecta la un viitor mai bun prin oferirea accesului la o educație de calitate”, au estimat surse de la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud.

 

Șoferii de troleibuz și taxatorii care au peste 60 de ani vor fi vaccinați

Peste 300 de angajați ai Regiei Transport Electric și ai Parcului Urban de Autobuze din Chișinău vor fi vaccinați împotriva COVID-19. Edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că cele două întreprinderi au întocmit deja listele personalului liniar al întreprinderilor, eligibil pentru vaccinarea împotriva COVID-19 la această etapă. Astfel, circa 300 de persoane, cu vîrsta de peste 60 de ani, au fost introduse în liste și vor fi vaccinate. Potrivit primarului, personalul parcurilor de troleibuze și autobuze se află zilnic în contact direct cu sute de călători, iar vaccinarea acestora constituie la fel o prioritate pentru municipalitate.

 

Maria Cojocari a obținut medalia de bronz la Mondialul de scrimă

R. Moldova s-a ales cu o medalie la Campionatul Mondial de scrimă printre cadeți, care s-a desfășurat în Egipt. Sportiva Maria Cojocari, în vîrstă de 15 ani este cea care a obținut medalia de bronz. Cojocari s-a clasat pe locul trei la floretă, după ce a cedat în semifinale în fața unei sportive din Federația Rusă. Acesta este cel mai bun rezultat obținut vreodată de un sportiv de scrimă din țara noastră.

 

În capitală au fost identificate circa 3000 de locuri de parcare

Pentru zona Centru a municipiului Chișinău s-au identificat circa 3000 de locuri de parcare, care vor asigura un volum minim necesar pentru zona respectivă. Autoritățile municipale își propun ca locurile de parcare să fie amenajate anul acesta. Informația a fost comunicată de șeful interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache. El a mai spus că, recent, Direcția generală transport public și căi de comunicație, a obținut de la Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare propuneri cu privire la proiectarea a două parcări, în zona orașului Durlești și în zona străzii Mesager. În paralel, responsabilii își propun identificarea și amenajarea locurilor de parcare în toate zonele orașului, prioritară fiind zona Centru.

 

Stații de producere a oxigenului au fost achiziționate în cadrul proiectului Băncii Mondiale

20 stații de producere a oxigenului medical vor fi instalate în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice municipale și raionale, datorită proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în R. Moldova”. Astfel, spitalele raionale din Cahul, Căușeni, Edineț, Soroca, Orhei, Ungheni, Florești, Comrat, Hîncești, Criuleni, Anenii Noi, Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”, Spitalul Clinic Municipal Nr.1, Spitalul Cancelariei de Stat vor beneficia de stații de oxigen cu o capacitate de 16,8 m³/h. Iar, IMSP SCM „Sfînta Treime”, IMSP SCR „Timofei Moșneaga”, Institutul de Medicină de Urgență, IMSP Spitalul Clinic Bălți, IMSP SCM ”Sf. Arh. Mihail”, IMSP Institutul Mamei și Copilului – cu o capacitate de 54,5 m³/h.