REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (5 martie 2020)

Procurorul general confirmă că a permis reținerea a patru personae de la BNM

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea a patru persoane. Este vorba despre ex-guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Dorin Drăguțanu, ex-viceguvernatoarea Emma Tăbîrță și actualii viceguvernatori ai BNM Aureliu Cincilei și Ion Sturzu. Procuratura Anticorupție a desfășurat în această dimineață, 5 martie, acțiuni de urmărire penală la sediul Băncii Naționale a Moldovei. Acțiunile au avut loc în contextul investigațiilor în dosarul fraudei bancare.

 

Peste 600 de ha de vegetație uscată au fost mistuite de flăcări în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă /IGSU/ au intervenit în 66 de cazuri pentru lichidarea focarelor de vegetaţie arsă. Flăcările au nimicit peste 600 de hectare de teren. Potrivit datelor IGSU, cele mai extinse incendii de iarbă şi stufăriş au fost înregistrate în raioanele Hînceşti, Ungheni, Străşeni, Anenii Noi, Şoldăneşti, Cahul, dar şi municipiul Chişinău. În localitatea Dolna, raionul Străşeni, flăcările au mistuit peste 15 hectare de teren, iar la Sărata Galbenă, Hînceşti, incendiile de vegetaţie au compromis alte șase hectare de teren.

 

Planul urbanistic al Chișinăului ar putea fi elaborat de specialiști români

Asociația "Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă" din București, România, este pregătită să elaboreze și să actualizeze, cu titlu gratuit, planul urbanistic general al municipiului Chișinău. Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a notat pe rețelele de socializare că a avut o ultimă discuție cu reprezentanții asociației din România și că în grupul de lucru care va fi format vor fi incluși și specialiști moldoveni. „Valoarea estimativă a donației este de 500 mii de euro. În grupul de lucru care va fi format, vor fi incluși și specialiști din R. Moldova, dar și din alte țări”, a menționat Ceban.

 

CEC a început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale repetate din 8 martie 2020

Comisia Electorală Centrală a început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale repetate în satul Călinești, raionul Fălești, care vor avea loc în această duminică. Astfel, vor fi tipărite 2175 buletine de vot. Tradițional, se vor tipări pe hîrtie opacă (mată) de culoare roz, vor avea lățimea de 140 mm și lungimea de 126,5 mm.

 

Elevii au ieşit în vacanţa de primăvară

Elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale au ieşit de joi, 5 martie, în vacanța de primăvară. Aceasta va dura patru zile, copiii urmînd să revină la ore luni, 9 martie. Perioada vacanțelor elevilor în anul de studii 2019-2020 a fost stabilită de Ministerul educației în planul-cadru pentru învățămîntul primar, gimnazial și liceal. Următoarea vacanță, elevii o vor avea de Paști, în perioada 18 - 28 aprilie.

 

Pentru modernizarea tronsonului de cale ferată Bender – Giurgiulești sînt necesare două miliarde de lei

Prim-ministrul Ion Chicu a mers joi, 5 martie, la nodul feroviar Basarabeasca. În vizita din 26 decembrie 2019, premierul a cunoscut din prezentarea conducerii CFM situația economică, tehnică și materială a subdiviziunilor întreprinderii localizate în Basarabeasca, inclusiv despre întîrzierile în achitarea salariilor și a solicitat prioritar achitarea lor. Directorul CFM a informat șeful Executivului că restanțe salariale la întreprindere nu sînt. Se planifică majorarea lefilor salariaților. La nodul feroviar Basarabeasca vor fi localizate 12 locomotive procurate pentru CFM în cadrul unui proiect finanțat de BERD şi BEI.

 

Premierul a vizitat școala de arte din orașul Basarabeasca

Prim-ministrul Ion Chicu, însoțit de președintele raionului Basarabeasca, a vizitat joi, 5 martie, școala de arte din localitate. Instituția, dată în exploatare acum 45 de ani, nu a fost reparată niciodată. În prezent, cei 157 de copii, înregistrați aici, își fac lecțiile în diferite clădiri și chiar localități. Ion Chicu a avut o discuție cu directorul școlii pentru a cunoaște problemele cu care se confruntă instituția. A fost menționată în special problema lipsei cadrelor didactice, necesitatea unei săli de coreografie, unei săli de concerte, dar și a unui atelier pentru gravură.

 

Orchestra Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova” a fost distinsă cu „Ordinului Republicii”

Decretul privind conferirea „Ordinului Republicii” Orchestrei Naționale Simfonice a Companiei „Teleradio-Moldova” va fi publicat vineri, 6 martie, în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, distincția este oferită în semn de înaltă prețuire a meritelor deosebite în dezvoltarea și promovarea muzicii simfonice, pentru contribuție remarcabilă la păstrarea tezaurului cultural şi activitate concertistică intense.

 

Două persoane revenite recent din Italia sînt suspectate că ar fi infectate cu COVID-19

Două persoane, care au revenit din zonele de risc din Republica Italiană, sînt suspectate că ar fi infectate cu COVID-19. Specialiștii le-au prelevat testele care vor fi examinate pe parcursul zilei la laboratorul epidemiologic. Informația a fost prezentată de autorități în cadrul ședinței Punctului Focal Național. Tot la ședința de astăzi, s-a decis organizarea unei întrevederi a reprezentanților Ministerului sănătății și Organizației Mondiale a Sănătății cu reprezentanții regiunii transnistrene.

 

Consulatele R. Moldova din Milano și Padova își vor suspenda activitatea

Ministerul de externe anunță că, avînd în vedere numărul în creștere de contaminări cu virusul Covid-19 în Italia (regiunile Lombardia, Veneto și Emilia Romagna), precum şi recomandările autorităților centrale de a fi evitate aglomerațiile, suspendă, din data de 5 martie pînă pe data de 15 martie curent, serviciile consulare la Consulatul General din Milano și Consulatul din Padova, perioadă care poate fi prelungită în funcție de recomandările autorităților italiene. Potrivi unui comunicat al MAEIE, limitarea activității și a fluxului de persoane se impune ca o măsură de precauție absolut necesară, în contextul în care secțiile consulare sînt vizitate zilnic, de către cetățeni din toate regiunile Italiei.

 

În R. Moldova va fi lansată o amplă campanie de creare a spațiilor verzi

Agenția „Moldsilva” va organiza în această primăvară o amplă campanie de plantare a arborilor, înscrisă în contextul marcării, la 21 martie, a Zilei internaționale a pădurilor. De asemenea, lucrările extinse de creare a spațiilor verzi în ţară au fost propuse şi într-o iniţiativă a prim-ministrului Ion Chicu. Potrivit lui Dumitru Cojocaru, directorul Agenției „Moldsilva”, în prezent, în pepinierele întreprinderilor silvice din subordinea instituţiei sînt 12 milioane de puieți.