REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (5 februarie 2020)

Un ex-director SIS este învinuit în dosarul expulzării profesorilor turci

Procuratura a finalizat şi trimis în judecată cauza penală demarată după îndepărtarea ilegală din țară, în septembrie 2018, a unor profesori turci. Unicul învinuit în dosar este un fost director SIS, care şi-a recunoscut vina şi a cooperat cu ancheta, fiind cercetat în stare de libertate. Anunţul a fost făcut miercuri, 5 februarie într-un briefing de către Procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Potrivit lui Stoianoglo, după îndepărtarea ilegală a celor şapte profesori turci de pe teritoriul R. Moldova, Procuratura Generală a iniţiat o cauză penală în care a fost cercetată fosta conducere a SIS dar şi directoarea Biroului Migraţie şi Azil.

 

Experţi olandezi vor instrui inspectorii ANSA din R. Moldova

O misiune olandeză în domeniul controlului Salmonellei se află în perioada 3-7 februarie în ţara noastră, pentru a monitoriza situaţia în sector şi a încheia un proiect de sporire a gradului de implementare a atribuțiilor oficiale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Agenda misiunii a fost coordonată cu conducerea instituţiei. “Tematica misiunii experţilor din Olanda este foarte importantă, iar instruirile ce urmează să fie efectuate pe tot parcursul săptămînii vor consolida capacitățile inspectorilor și medicilor responsabili pentru Planul de control al Salmonellei”, a spus Vladislav Cotici, directorul general al ANSA.

 

Premierul Ion Chicu a avut o discuție cu Ion Tighineanu, președintele AȘM

Premierul Ion Chicu a avut o discuție cu Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei. Ion Tighineanu a informat prim-ministrul despre realizările cercetătorilor din R. Moldova, problemele care le confruntă și planurile pentru perioada următoare. Șeful Executivului i-a confirmat președintelui AȘM că este la curent cu problemele sectorului, menționînd, în special, insuficiența cadrelor tinere în cercetare: „Cred că strategiile și planurile noastre pe domeniu trebuie să fie concentrate pe atragerea tinerilor în cercetare”, a spus Chicu.

 

Un motociclist s-a lovit mortal de un pilon electric

Un motociclist de 38 de ani a decedat după ce s-a izbit cu vehiculul său într-un pilon electric. Cazul s-a întîmplat în după-amiaza zilei de 4 februarie 2020, în preajma satului Cărpineni, r. Hîncești. Ofițerul de presă de la IP Hîncești, Cristina Vicol, a declarat că la fața locului s-a deplasat o echipă de polițiști și o ambulanță. Din nefericire, ajunși la fața locului medicii nu au mai putut face nimic pentru a salva bărbatul, acesta era deja mort. Între timp, oamenii legii au stabilit o versiune preliminară ale celor întîmplate. Cel mai probabil, motociclistul se deplasa cu viteză excesivă, iar la un moment dat a derapat direct într-un stîlp.

 

Ministrul economiei a avut o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei

Ministrul economiei Anatol Usatîi, a avut o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Peter Szijjarto. Oficialii au discutat despre situația curentă a relațiilor comercial-economice, proiectele investiționale ale părții ungare de importanță majoră, realizarea proiectelor comune care vor contribui la fortificarea relațiilor între cele două state, nu doar în domenii precum financiar, industrial, IT, dar și cel agricol. Un subiect important discutat în cadrul întîlnirii a fost organizarea celei de-a 4-a sesiuni a Comisiei interguvernamentale moldo-ungare pentru colaborare comercial-economică, care va avea loc la Chișinău.

 

Primarul general Ion Ceban a creat o celulă de criză și a pus în gardă toate echipele de intervenție

Primarul general, Ion Ceban, a creat o celule de criză, gata să intervină în caz de ninsori abundente. Acesta, împreună cu viceprimarul, Ilie Ceban, a ieșit în teren pentru a vedea situația în oraș, după ce a început să plouă. Ceban a solicitat anterior pretorilor și responsabililor să ia măsuri imediate, pentru a interveni în zonele capitalei, unde ar putea fi inundații și ca toate gurile de captare a apei să fie curățate.

 

ANITA începe verificarea transportului interurban

Către 1 februarie 2020 au fost depuse 232 cereri din partea operatorilor de transport pentru a începe procesul de încadrare a transportului public interurban pe categorii de confort. În cadrul unei conferințe de presă, secretarul de stat în domeniul transporturilor, Iulian Postică a informat că în total vor fi supuse inspecției 2 232 autocare. „Termenul-limită de prezentare a graficelor, precum și a vehiculelor care urmează a fi inspectate, din partea transportatorilor a fost 1 februarie, dar 88 de operatori de transport au solicitat ANTA prelungirea termenelor”, a spus Postică.

 

Doi bărbați din Bălți ar fi violat o minoră de 17 ani

Un caz şocant a avut loc în seara zilei de marți, 4 februarie, în oraşul Bălți. O adolescentă de 17 ani a fost victimă unui viol. Tînăra a fost abuzată sexual de doi indivizi cu vîrsta de 37 și respectiv 38 de ani. Incidentul a avut loc în cartierul Dacia din mun. Bălți. Poliția locală nu a confirmat, dar nici nu infirmat informația. Oamenii legii vor veni cu mai multe detalii pe parcursul acestei zile.

 

Iurie Osipenco a preluat echipa Speranța

Iurie Osipenco este noul antrenor al echipei Speranţa Nisporeni. Tehnicianul de 45 de ani l-a înlocuit pe Cristian Efros. Ultima dată Osipenco a pregătit echipa Zimbru, de care s-a despărțit în decembrie 2017. El a mai antrenat echipele Rapid Ghidighici, naționala Under 19 a Moldovei, Milsami Orhei și Petrocub Hîncești. Alături de Milsami, Osipenco a devenit campion în 2015, an în care a fost ales cel mai bun antrenor al țării. Noul sezon al Diviziei Naționale va începe pe 13 martie.

 

Drumul Sărătenii Vechi – Soroca va fi evaluat de experți străini

În zilele apropiate, reprezentanţii companiei „International Development Group” vor sosi în R. Moldova pentru a evalua impactul investiţiilor efectuate de Guvernul SUA prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului (CPM) în proiectul privind reabilitarea drumurilor în R. Moldova, realizat în cadrul programului Compact. Potrivit Ministerului economiei despre aceasta a declarat directorul pentru monitorizare şi evaluare a CPM, Rebecca Goldsmith, la întrevederea cu ministrul Anatol Usatîi.

 

Inflația în R. Moldova a ajuns la cota de 7,5%

La sfîrșitul anului 2019 s-a înregistrat o inflație de 7,5% în R. Moldova. Asta în timp ce în luna septembrie inflația a cifrat 6,3%, iar în luna aprilie 2019 a reprezentat 3,2%. Datele au fost prezentate miercuri, 5 februarie, de guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit BNM, majorarea inflației a fost cauzată de prețurile la produsele alimentare și a celor reglementate, precum și de presiunile din partea cererii agregate. Creșterea prețurilor a fost determinată și de condițiile meteorologice mai puțin favorabile din vara anului 2019 pentru anumite culturi.