REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (5 decembrie 2019)

Hidrologii atenţionează asupra formării stratului de gheaţă

Centrul Hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a emis joi, 5 decembrie, o avertizare referitor la pericolul ce îl prezintă formaţiunile de gheaţă, create în bazinele acvatice, în urma răcirii vremii. Potrivit hidrologilor, “ca urmare a răcirii vremii, în perioada 5-8 decembrie, pe rîurile mici, cursurile de apă și bazinele acvatice din ţară vor apărea primele formaţiuni de gheaţă – gheaţă la mal şi năboi, iar pe alocuri podul de gheață”.

 

Șeful diplomației moldovenești participă la reuniunea ministerială a OSCE

Ministrul de externe Aureliu Ciocoi participă la lucrările celei de-a 26-a reuniuni anuale a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care se desfășoară în perioada 5-6 decembrie curent, în orașul Bratislava, Republica Slovacă, statul care deține Președinția în Exercițiu. În cadrul reuniunii, miniștrii de externe ai celor 57 de state participante la OSCE vor discuta despre evoluțiile care au avut loc în acest an în domeniul securității și vor efectua un schimb de opinii pe chestiuni de actualitate. O atenție deosebită se va acorda perspectivelor de soluționare a conflictelor prelungite din spațiul OSCE și modalităților de consolidare a securității europene.

 

Peste 170 de detectoare de fum au fost instalate în casele mai multor familii din țară

Peste 170 de detectoare de fum au fost instalate în 13 localități din țară în cadrul campaniei „O casă protejată, o viață salvată” lansată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Totodată, în peste 130 de case salvatorii au montat instalații de detectare a fumului și gazului toxic emanat de sobe și aparate defecte. Cele mai multe gospodării care s-au ales cu detectoare sînt din raioanele Edineţ, Cahul, Briceni, Căuşeni, Teleneşti, municipiul Chişinău şi UTA Găgăuzia.

 

Legislativul a definitivat domeniile de activitate a comisiilor permanente

Hotărîrea Parlamentului privind domeniile de activitate ale comisiilor permanente va fi publicat în numărul de vineri, 6 decembrie, al Monitorului Oficial. Potrivit documentului, pe lîngă domeniile de activitate, a fost prevăzut expres, pentru fiecare comisie în parte, competența examinării petițiilor și monitorizarea și evaluarea implementării strategiilor naționale conform domeniilor de activitate. În Parlamentul de legislatura a X-a activează 11 comisii parlamentare permanente.

 

La Chișinău a fost deschis cel mai mare parc IT din Moldova

Prim-ministrul Ion Chicu a participat joi, 5 decembrie, la lansarea DigitalPark, cel mai mare parc IT din Moldova. În discursul său, șeful Executivului a calificat acest proiect drept unul revoluționar și a apreciat în mod special numărul mare de locuri de muncă create și calitatea înaltă a acestora. „Toți cei aproape 1000 de angajați au aici condiții de muncă excelente și cu siguranță vor genera profit companiei și țării”, a menționat Ion Chicu.

 

Dmitri Croitor este noul Ambasador al R. Moldova în Turcia

Decretul privind numirea lui Dmitri Croitor în funcţia de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al R. Moldova în Republica Turcia va fi publicat vineri, 6 decembrie, în Monitorul Oficial. Decretul intră în vigoare la data publicării. Tot în numărul de vineri al Monitorului Oficial va fi publicat şi decretul privind numirea prin cumul a Oxanei Domenti în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al R. Moldova în Principatul Liechtenstein.

 

Un bărbat a fost condamnat la 8 ani de închisoare după ce şi-a atacat concubina

Un bărbat din Criuleni a fost condamnat la 8 ani de închisoare după ce şi-a atacat concubina şi doi amici cu un cuţit. Incidentul a avut loc după ce cei patru au consumat băuturi alcoolice. Potrivit Procuraturii, crima a avut loc la 28 august 2019, în satul Mărdăreuca, Criuleni, în timp ce făptașul consuma băuturi alcoolice, împreună cu concubina și alți doi bărbați. Bărbatul are antecedente penale şi şi-a recunoscut integral vina. După examinarea cauzei, instanța l-a condamnat la 8 ani și 10 luni de închisoare şi l-a obligat să întoarcă statului cheltuielile judiciare în sumă de peste 11 mii de lei.

 

Parlamentul a aprobat crearea unui consiliu de Cooperare Strategică la nivel înalt dintre Moldova și Turcia

Parlamentul a ratificat joi, 5 decembrie, Declarația Comună referitor la instituirea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt dintre Republica Moldova și Turcia. Potrivit documentului, consiliul va fi co-prezidat de către Guvernul R. Moldova și președintele Turciei. Consiliul va stabili strategia dezvoltării relațiilor în domeniile politic, militar, de securitate, economic, comercial, energetic, transporturi, agricultură, turism, sănătate, cultură, știință și umanitar.

 

Legislativul a operat modificări la Codul fiscal

Parlamentul a susținut joi, 5 decembrie, legalizarea activității și a regimului fiscal în domeniul achizițiilor producției agricole din horticultură și fitotehnie și a obiectelor regnului vegetal, precum și simplificarea procedurii de achiziție a acestora de la populație. Astfel, agentul economic care va cumpăra produse de la agricultori, va achita un impozit în mărime de 5% din plățile efectuate în folosul subiectului. De asemenea, proiectul prevede ca colectorii produselor agricole vor fi în mod obligatoriu incluși în sistemul de asigurări sociale și în sistemul de asigurări medicale.

 

Dialogul cu autoritățile publice locale va fi intensificat, susține premierul

În cadrul vizitei în raionul Șoldănești, premierul Ion Chicu a avut joi, 5 decembrie, o ședință cu reprezentanții autorităților publice locale constituite în rezultatul alegerilor din 20 octombrie. Prim-ministrul a îndemnat conducătorii APL-urilor să se concentreze pe soluționarea problemelor oamenilor și prioritizării acțiunilor pentru anul 2020. Printre problemele menționate de către locuitorii raionului se numără calitatea proastă a drumurilor, accesul insuficient al apei potabile și a rețelelor de gazificare în unele instituții, dar și lipsa locurilor de muncă. 

02.06.24 - 01:24
01.06.24 - 12:25
01.06.24 - 12:23
01.06.24 - 12:20
01.06.24 - 12:20
05.06.24 - 15:47
03.06.24 - 01:00
03.06.24 - 01:23
02.06.24 - 01:28
05.06.24 - 00:16
07.06.24 - 13:08
07.06.24 - 15:25
06.06.24 - 00:02
03.06.24 - 01:08
01.06.24 - 12:22