Charles Michel vrea excluderea Ursulei von der Leyen de la discuţia despre funcţiile de top în UE

Preşedintele Consiliului European Charles Michel nu vrea să o invite pe şefa Comisiei la final de mandat la summitul informal al liderilor UE de pe 17 Iunie, scrie Politico.eu, care relatează că acesta a discutat cu şefi de state şi de Guvern şi consilierii lor despre această posibilitate.

Informaţia a fost confirmată, potrivit politico.eu, de şapte diplomaţi şi oficiali din cadrul UE sau guvernamentali de la nivelul statelor membre.

Rivalitatea dintre cei doi oficiali de vîrf este o un motiv de durată de jenă diplomatică pentru UE, scrie portalul de ştiri europene, poate cel mai bine ilustrat de scandalul "Sofagate", cînd Ursula von der Leyen a fost invitată să se aşeze pe canapea la o reuniune diplomatică din Turcia, în timp ce Charles Michel a luat loc pe scaun în faţa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

"Statele membre sunt tot mai iritate de rolul lui Charles Michel în procesul de selecţie pentru preşedintele Comisiei. Pare să fie motivat de raţiuni pur personale", a declarat un diplomat UE, care este protejat de anonimitate, ca toate sursele Politico din acest articol.
Depinde de Charles Michel cine este invitat la dineul cu liderii UE, dat fiind că reuniunea de la 17 Iunie este un summit informal.

Există o puternică reacţie negativă din partea capitalelor europene împotriva sugestiei lui Michel, au declarat diplomaţii şi oficialii citaţi. Rivalitatea istorică dintre Michel şi von der Leyen joacă un rol cheie în această iritare. Mai multe capitale europene au impresia că Michel este montat să-i dea lovitura lui von der Leyen la sfîrşitul Preşedinţiei lor pline de adversităţi, încercînd să dejoace tentativa ei de a obţine un al doilea mandat pentru Preşedinţia Comisiei.

În discuţii cu liderii UE şi consilierii lor, Michel a sugerat excluderea lui von der Leyen de la întîlnire întrucît ea este şi candidatul cap de listă pentru Partidul Popular European şi doreşte să obţină un al doilea mandat în fruntea instituţiei.

Liderii trebuie să se pună de acord asupra viitorilor preşedinţi ai Comisiei Europene, Consiliului European şi Parlamentului European, precum şi a viitorului Înalt reprezentant pentru acţiune externă şi politica de securitate.

Unii au suspiciuni că Michel pune la cale un complot pentru a se introduce pe sine însuşi în cursa pentru joburile de top, vizînd funcţia de şef al diplomaţiei UE.

"Dacă vrea să o elimine pe ea din Cameră, ar trebui să se elimine şi pe el", a declarat un diplomat UE. Un purtător de cuvînt al lui Charles Michel nu a răspuns unei solicitări de a comenta acuzaţia.

Actuala dilemă este una fără precedent, scrie Politico.eu. De cînd ideea sistemului candidaţilor capi de listă a fost adoptată în 2014, nu a existat un preşedinte al Comisiei Europene la final de mandat care să vizeze un al doilea termen.

"Există o oarecare iritare", a declarat un alt diplomat despre planurile lui Michel. Şi această iritare este atît în cadrul Cabinetului lui von der Leyen, cît şi în rîndul liderilor UE, a declarat un al doilea diplomat.