ÎNGHESUIALA LA PREZIDENȚIALE, PE PLACUL RUSIEI

Populistul ”navetist” pro-rus Ion Chicu vrea și el să devină președinte

Autor: Mihai CONȚIU

Ultimul, deocamdată, care a anunțat că se înghesuie și el în cursa pentru alegerile prezidențiale este Ion Chicu, fiind înaintat/susținut de partidul său – Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei. Nu putem pune la îndoială expertiza sa în sectorul economic, însă opțiunile lui politice și ascensiunea sa merită să fie luate în discuție. Printre altele, Chicu a fost: consilier al Zinaidei Greceanîi, vice-ministru al Finanțelor între 2006 și 2008, ministru al Finanțelor agreat de către Vladimir Plahotniuc (2018-2019), consilier al lui Igor Dodon și apoi premier numit de către fostul președinte. Site-ul de știri Euronews l-a catalogat pe Chicu drept pro-rus. Opțiunea sa pro-rusă și-a ”reconsolidat-o” de-a lungul anilor, cînd a evoluat în funcțiile arătate sub protecția comuniștilor și a socialiștilor.

Candidatura lui la alegerile prezidențiale, în fond, este un serviciu făcut rușilor. Prin Chicu, Renato Usatîi, Vlad Filat, Igor Dodon și alții care își vor anunța candidaturile, se urmărește fragmentarea malefică a votanților pro-ruși, de Centru-Stînga sau Dreapta și indecișii, spre a-i reuni într-un eventual tur doi, în care cele mai multe șanse ca să ajungă le are, deocamdată, Dodon.

Nu același lucru îl putem spune și despre Andrei Năstase. În acest context, se cuvine să deschid o paranteză privitoare la relațiile dintre PAS și Platforma DA. Cea mai mare greșeală politică strategică a PAS a fost aceea că, chiar dacă Platforma DA nu a intrat în Parlament, nu a inițiat o colaborare cu această formațiune în chiar actul de guvernare. Nu trebuia să ne dea certitudinea că vrea să anihileze definitiv Platforma DA. În propriul interes politic, PAS trebuia să cultive această Platformă, să o ajute să se reafirme politic, asigurîndu-se că, în viitor, va avea un adversar electoral și un posibil aliat electoral clar proeuropean. Cu un astfel de aliat, PAS ar fi privit mai lejer spre viitoarele alegeri parlamentare, care sunt decisive pentru parcursul proeuropean al Țării. Prin ignorarea și marginalizarea Platformei DA, tocmai PAS este cel care a consolidat Stînga pro-rusească.

Am mai explicat că Pactul pentru Europa este lipsit de relevanță, iar asta și în contextul în care a fost semnat și de către populistul ”navetist” pro-rus Chicu.

Să ne reamintim că Ion Chicu, împreună cu Filat, Dodon și alții s-au reunit, de cîteva ori, sub arbitrajul Nataliei Morari, pentru a identifica un candidat comun, firește că pro-rus, la alegerile parlamentare. Mai apoi, ”navetistul” pro-rus Chicu a semnat și Pactul pentru Europa. Anunțîndu-și candidatura la prezidențiale, Ion Chicu a declarat Europei Libere că nu vede nici o contradicție în faptul că PDCM a semnat, inclusiv cu PAS, Pactul pentru Europa, iar acum boicotează referendumul privind aderarea Țării la UE. El a spus că ”referendumul din Toamnă nu are nimic cu integrarea europeană a Republicii Moldova, pentru că nu va accelera intrarea țării în UE, ba, mai mult, ar fi în detrimentul acesteia și ar planta niște bombe pentru statalitatea Republicii Moldova”.

Observăm, așadar, cum argumentele lui Chicu se integrează perfect discursurilor Kremlinului cînd vine vorba de integrarea în UE. Cum, adică, ”referendumul din Toamnă nu are nimic cu integrarea europeană a Republicii Moldova”, atîta timp cît pentru asta sunt chemați moldovenii să voteze? Cum acest referendum ”nu va accelera intrarea țării în UE”, Chicu nu spune, iar asta în condițiile în care negocierile de aderare s-au declanșat din 25 Iunie, moldovenilor nerămînîdu-le decît să se pronunțe ”pro” sau ”contra”. Sigur că o majoritate ”pro” ar fi o lovitură pentru Rusia!

Discursul pro-rus al lui Chicu culminează cînd face afirmația că acest referendum ”ar fi în detrimentul Țării și ar planta niște bombe pentru statalitatea Republicii Moldova”. Păi despre aceleași ”bombe” la adresa statalității vorbesc și rușii, și Ilan Șor, Marina Tauber, Evghenia Guțul, Renato Usatîi, Irina Vlag, socialiștii, comuniștii etc.

În concluzie, constatăm că rușii i-au dat undă verde încă unui ”statalist moldovean” – Ion Chicu. Sunt sigur că aceeași undă verde vor mai primi și alții în curînd, căci ”stataliștii moldoveni” pro-ruși se pot înmulți ca ciupercile după ploaie. Banii rusești vor curge din belșug, iar ei ”nu știu să refuze” și se și tem de mîna lungă a Kremlinului!

02.06.24 - 01:24
01.06.24 - 12:23
01.06.24 - 12:20
01.06.24 - 12:25
01.06.24 - 12:20
07.06.24 - 15:25
05.06.24 - 15:47
12.06.24 - 00:16
12.06.24 - 00:09
12.06.24 - 00:07
10.06.24 - 12:12
13.06.24 - 01:08
14.06.24 - 00:18
14.06.24 - 00:19
07.06.24 - 13:08