Ungaria ar putea bloca aderarea Ucrainei la UE din cauza opririi tranzitului gazelor rusești
Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat, Miercuri, că Ungaria ar putea bloca aderarea Ucrainei la UE din cauza deciziei Kievului de sistare, de la 1 Ianurie 2025, a livrărilor de gaz rusesc către Europa prin conductele de pe teritoriul ucrainean. Ungaria importă din Rusia aproximativ două treimi din necesarul său de gaze naturale, potrivit ziare.com.
„Trebuie să le atragem atenția, cu respect, colegilor noștri ucraineni asupra faptului că există o realitate, există drepturi și obligații. În UE, statele membre decid în comun și în unanimitate cu privire la admiterea de noi membri. Cu alte cuvinte, este nevoie de votul DA al fiecărui stat membru”, a scris pe Facebook ministrul maghiar de Externe.
El a adăugat că „fiecare țară are dreptul suveran de a decide de unde și pe ce cale primește energia necesară funcționării sale”. ”Nimeni din exterior nu are un cuvînt de spus în asta. Nimeni nu are dreptul să impună altor țări achiziții de energie mai scumpe și mai incerte”, a continuat Peter Szijjarto.
„O țară care semnează un acord de asociere cu UE, sau chiar dorește să devină membră a UE, este obligată să contribuie la securitatea energetică a UE prin asigurarea rutelor de transport. Prin urmare, închiderea rutelor de transport a gazelor naturale sau a țițeiului este inacceptabilă și contrară așteptărilor legate de integrarea în UE”, a punctat șeful diplomației maghiare.
Prim-ministrul slovac Robert Fico, a cărui ţară este dependentă de aprovizionarea cu gaz rusesc, a avertizat asupra consecinţelor grave pe care le va avea decizia Ucrainei.
„În 2025-2026, Uniunea Europeană va plăti suplimentar 120 de miliarde euro ca urmare a creşterii preţurilor gazului şi electricităţii. Competitivitatea noastră urmează să se prăbuşească din nou. Slovacia va pierde aproximativ 500 de milioane de euro reprezentînd taxe de tranzit, Ucraina aproape un miliard, în timp ce Rusia este probabil să piardă doar 2,5 miliarde euro. Dar, nu-i aşa, i-am pedepsit din nou pe ruşi?'', a afirmat Fico, citat de TASR.
Premierul slovac a avut schimburi acide de replici pe acest subiect cu preşedintele ucrainean Zelenski şi a ameninţat că Slovacia va sista furnizarea de energie electrică pentru Ucraina dacă aceasta opreşte tranzitul gazului rusesc.
Comisia Europeană le-a sugerat ţărilor afectate, în special Republica Moldova, Ungaria, Slovacia şi Austria, să se aprovizioneze din alte surse prin patru rute alternative, chiar dacă aceasta ar presupune costuri suplimentare.
Transportul gazelor naturale rusești prin Ucraina a încetat de la 1 Ianuarie 2025 și astfel Europa nu va mai fi aprovizionată cu gaz rusesc decît prin TurkStream - prin Marea Neagră - şi prelungirea acestuia, Balkan Stream.
Livrările de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina au fost relativ mici. Rusia a transportat aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaze prin Ucraina în 2023 - doar 8% din fluxurile de vîrf ale gazului rusesc către Europa prin diferite rute în 2018-2019.
Conducta Urengoi-Pomarî-Uzhgorod, care datează din perioada sovietică, aducea gaze din Siberia prin oraşul Sudzha - care se află acum sub controlul forţelor militare ucrainene - din regiunea Kursk din Rusia. Apoi trecea prin Ucraina pentru a ajunge în Slovacia. În Slovacia, gazoductul se împarte în ramuri care merg spre Republica Cehă şi Austria.
Rusia a transmis că este gata să furnizeze gaze Europei prin Polonia prin conducta Yamal - Europa.