În luna Mai, pentru prima dată în aproape doi ani, livrările de gaze rusești în Europa au fost mai mari decît cele din SUA

Importurile de gaze ale Europei din Rusia le-au depăşit pe cele din SUA în luna Mai, pentru prima dată în aproape doi ani, în ciuda eforturilor regiunii de a renunţa la combustibilii fosili ruşi, de la invazia Moscovei în Ucraina, relatează Financial Times.

În timp ce această inversare a fost determinat de factori unici, ea evidenţiază dificultatea reducerii în continuare a dependenţei Europei de gazele din Rusia, mai multe ţări din Estul Europei bazîndu-se în continuare pe importurile de la vecinul lor.

”Este izbitor să vedem cota de piaţă a gazelor ruseşti şi a gazelor naturale lichefiate mai mare în Europa, după tot ceea ce s-a întîmplat şi toate eforturile depuse pentru a decupla şi a reduce riscul aprovizionării cu energie”, a declarat Tom Marzec-Manser, director de analiză a gazelor la firma de consultanţă ICIS.

După invazia pe scară largă în Ucraina a Rusiei, în Februarie 2022, Moscova şi-a redus livrările de gaze prin conducte către Europa, iar regiunea a intensificat importurile de GNL, care sunt livrate pe nave specializate, cu SUA ca furnizor major.

SUA au depăşit Rusia ca furnizor de gaze către Europa în Septembrie 2022 şi din 2023 au reprezentat aproximativ o cincime din livrările în regiune. Însă, luna trecută, transporturile de gaze şi GNL prin conducte ruseşti au reprezentat 15% din totalul livrărilor către UE, Regatul Unit, Elveţia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina şi Macedonia de Nord, potrivit datelor ICIS.

GNL din SUA au reprezentat 14% din livrările în regiune, cel mai scăzut nivel din August 2022, arată datele ICIS.

Inversarea vine pe fondul unei creşteri generale a importurilor europene de GNL ruseşti, în ciuda faptului că mai multe ţări UE fac eforturi pentru a le impune sancţiuni.

La jumătatea anului 2022, Rusia a încetat să mai trimită gaze prin conductele care o leagă de Nord-Vestul Europei, dar continuă să furnizeze prin conducte prin Ucraina şi Turcia.

Fluxurile din Mai au fost afectate de factori unici, inclusiv de o întrerupere a livrărilor unei importante instalaţii de export de GNL din SUA, în timp ce Rusia a trimis mai multe gaze prin Turcia, înainte de întreţinerea planificată în Iunie.

Cererea de gaze în Europa rămîne, de asemenea, relativ slabă, cu niveluri de stocare aflate aproape de maxime record pentru această perioadă a anului.

”Inversarea nu va dura probabil”, a spus Marzec-Manser de la ICIS, deoarece Rusia ar putea, în Vară, să livreze GNL în Asia prin ruta prin Marea Nordului.

Acest lucru probabil va reduce cantitatea trimisă în Europa, în timp ce producţia de GNL din SUA a crescut din nou, a spus el.

”Rusia are o flexibilitate limitată pentru a păstra această cotă în Europa, pe măsură ce cererea de gaze creşte în Iarna viitoare, în timp ce producţia generală de GNL din SUA este în creştere, cu încă mai multe noi capacităţi care vor veni pe piaţa globală pînă la sfîrşitul anului," a adăugat el.

Acordul de tranzit dintre Ucraina şi Rusia se încheie în acest an, punînd în pericol fluxurile prin ruta respectivă.

Comisia Europeană sprijină eforturile de stabilire a unui plan de investiţii pentru extinderea capacităţii conductelor din coridorul sudic de gaze dintre UE şi Azerbaidjan.

Un înalt oficial al UE a spus că livrările pe această rută nu sunt în prezent suficiente pentru a înlocui cele 14 miliarde de metri cubi de gaze ruseşti care circulă în prezent prin Ucraina către UE în fiecare an.

Comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, a declarat că şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la deturnarea GNL din Europa pentru a satisface cererea din Asia, într-o călătorie în Japonia de luna aceasta.

Ea a spus că Tokyo şi Bruxelles au stabilit ”un sistem de avertizare timpurie” pentru a monitoriza deficitul de GNL şi au convenit că ambele părţi ar trebui să ia măsuri de economisire a energiei.

”UE este pregătită să atenueze orice eveniment negativ al ofertei sau cererii de pe pieţele globale de gaze. Stocurile noastre de gaze rămîne la niveluri record şi cererea noastră de gaze s-a stabilizat la niveluri scăzute record, în declin cu 20% faţă de 2021”, a adăugat ea.