UN DISPOZITIV AL NASA PRODUCE DEJA OXIGEN PE MARTE

Atmosfera marțiană, în starea sa actuală, nu este deloc prietenoasă cu pămîntenii. Este extrem de rarefiată, de peste 100 de ori mai puțin densă decît cea a Pămîntului, și este compusă în principal din dioxid de carbon. Orice om care ar încerca să respire acolo s-ar sufoca aproape instantaneu.

În această lume prăfuită, uscată și extraterestră, un mic instrument, care este puțin mai mare decît o valiză, pompează de zor oxigen în atmosfera planetei Marte. Acesta se numește MOXIE (Mars Oxygen In-situ Resource Utilization Experiment) și este instalat în „burta” roverului Perseverance al NASA.

Dispozitivul utilizează un proces numit electroliză pentru a descompune dioxidul de carbon marțian în monoxid de carbon și oxigen.

Producția de oxigen prin electroliză nu este nouă. De exemplu, Stația Spațială Internațională folosește electroliza pentru a descompune apa în hidrogen și oxigen pentru a-și suplimenta rezerva de aer respirabil.

Cu toate acestea, apa înghețată de pe Marte este prea prețioasă pentru a fi folosită în acest mod, așa că NASA și-a îndreptat atenția spre atmosfera planetei roșii.

Din fericire, oxigenul este un element foarte întîlnit în Univers, inclusiv în dioxidul de carbon care reprezintă aproximativ 96% din atmosfera marțiană.

Instrumentul MOXIE reușește să producă 6 grame de oxigen într-o oră, iar cercetătorii susțin că această cantitate îi permite unui astronaut să respire timp de 10 minute.

În fața unui astfel de succes, NASA intenționează să-și continue eforturile de a produce oxigen direct pe Marte. Obiectivul este ca dispozitivul să fie utilizat de către astronauții care vor ateriza în viitor pe planeta roșie. De asemenea, specialiștii caută o soluție prin care să folosească acest oxigen în scopuri de propulsie, astfel încît primii oameni care vor ajunge pe Marte să se poată întoarce pe Pămînt.

Oamenii de știință susțin că utilizarea unor dispozitive mai mari decît MOXIE ar putea oferi rezultate mai bune.

NASA a stabilit un obiectiv general în ceea ce privește cucerirea planetei roșii, și anume de a trimite astronauți pe Marte în următorul deceniu. Mai precis, se preconizează că o misiune cu echipaj uman ar putea avea loc la mijlocul sau spre sfîrșitul anilor 2030.

Sursa: atlas-geografic.net