Se anticipează isprăvirea războiului din Fîșia Gaza?

Planul lui Biden pentru Gaza „nu este o afacere bună”, dar Israelul îl acceptă, susține unul dintre consilierii premierului israelian Benjamin Netanyahu. Acesta a făcut afirmațiile Duminică, în timpul unui interviu acordat publicației britanice Sunday Times.

Ophir Falk, consilierul pentru politică externă al lui Netanyahu, a confirmat că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru încetarea războiului din Gaza, promovat de președintele american Joe Biden. În interviu, Falk a spus că propunerea lui Biden a fost „o înțelegere la care am convenit – nu este o afacere bună, dar ne dorim cu drag eliberarea tuturor ostaticilor”, potrivit Reuters.

„Sunt o mulțime de detalii de rezolvat”, a spus el, adăugînd că solicitările israeliene, inclusiv „eliberarea ostaticilor și distrugerea Hamas ca organizație teroristă” nu s-au schimbat.

Biden a prezentat, Vineri, un plan în trei faze pentru a pune capăt războiului din Gaza. Prima fază, ar include o încetare a focului, retragerea forțelor israeliene din zonele populate și schimbul unor ostatici cu prizonierii palestinieni. Apoi va fi faza de întoarcere a tuturor ostaticilor rămași, inclusiv a militarilor. În faza finală, vor fi recuperate cadavrele și se va aplica un „plan major de reconstrucție” cu asistență internațională pentru refacerea caselor, școlilor și spitalelor.

Nu este clar ce rol va juca Hamas în aceste etape, mai ales că Israelul condiționează încetarea focului de distrugerea organizației. În schimb, liderii Hamas au anunțat că sunt dispuși să accepte acordul dacă o vor face și israelienii.