CUM FINANȚEAZĂ RUSIA O MASIVĂ OPERAȚIUNE DE PROPAGANDĂ ȘI DE SPONSORIZARE A ASASINILOR SĂI PRINTR-O FUNDAȚIE ÎN EUROPA

Regimul de la Kremlin se folosea de o fundație din Europa pentru o operațiune masivă de influențare și propagandă activă în 48 de țări din Europa și din lume, relatează The Guardian. Documente interne scurse au expus activitățile Pravfond, care a folosit fonduri inclusiv pentru apărarea în instanță a traficantului rus de armament Viktor Bout și a asasinului Vadim Krasikov.

Documentele arată că gruparea a cheltuit milioane de euro pentru a finanța campanii de propagandă. Informații publice mai arată și că partenerii locali din Europa ai Pravfond au primit milioane de euro în subvenții de stat de la un număr de state europene, acolo unde această fundație are „sucursale”.

Peste 40 de documente ale Pravfond, obținute de televiziunea publică daneză de la o sursă din domeniul informațiilor din UE, transmisă unui număr de jurnaliști europeni, arată că organizația rusă avea, printre liderii săi, mai mulți agenți ai regimului de la Kremlin.

Printre ei se numără Vladimir Pozdorovkin, identificat drept agent SVR, serviciul de informații externeal Rusiei. În documentele publice, el apare drept „custode” al operațiunilor Pravfond pentru țările baltice și cele nordice. De asemenea, apare și Anatoli Sorokin, și el membru SVR, custode pentru Orientul Mijlociu, Moldova și Transnistria.

Șeful Institutului pentru Diaspora Rusească, care apare în documentele Pravfond ca „implementator de proiecte”, Serghei Panteleiev, este sancționat de mai multe țări europene pentru participarea sa ca membru în unități de informații militare rusești specializate în operațiuni de război psihologic.

Andrei Soldatov, expert în serviciile de informații rusești și autor al „Compatrioților” spune că Pravfond pare să fie „un efort clasic de implementare a puterii soft”, care leagă domeniul informațiilor și organizațiile rusești și este „bine documentat”.

În 2020, într-un raport de securitate națională, serviciile estone au calificat Pravfond drept un „sistem de protecție pseudo-legal care, în realitate, funcționează ca un fond de operațiuni”. În plus serviciile estone spun că FSB se folosește de astfel de organizații pentru a recruta colaboratori în străinătate, inclusiv dintre susținătorii anexării din 2014 a peninsulei Crimeea.

Pravfond a fost fondată în 2012 prin decret prezidențial în Rusia și a fost susținută de diplomația lui Putin și de agenția Rossotrudnichestvo, care administrează ajutoarele străine și a fost descrisă de șeful Pravfond, Alexander Udaltsov, drept „un element aparte al puterii soft rusești”.

Udaltsov este sancționat de Uniunea Europeană din 2023 pentru „susținerea și implementarea de acțiuni și politici care subminează și amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

 

Sponsor pentru asasinii, spionii și traficanții ruși

Documentele arată că Pravfond a sponsorizat apărarea în instanță a lui Krasikov, un agent FSB condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea comandantului cececn Zelimhan Hangoșvili, în 2019, la Berlin.

Documentele mai arată că avocatul Robert Unger a fost compensat cu 60.000 de euro direct din bugetul Pravfond în 2021. O sursă de intelligence europeană a confirmat și că Unger a primit o sumă și mai mare de bani pentru faptul că l-a reprezentat pe Krasikov.

În plus, documente din zona contabilă a Pravfond arată și că organizația a cheltuit sume importante pentru a-i apăra pe asasinul rus Viktor Bout, supranumit „Negustorul Morții” și pe traficantul de droguri Konstantin Iaroșenko, ambii returnați în Rusia în cadrul unor schimburi de prizonieri negociate între Rusia și SUA.

Pravfond a cheltuit sume uriașe de bani și pentru a ține online mai multe site-uri de „luptă împotriva rusofobiei” și pentru „promovarea apărării limbii ruse” în Europa, activități evidente de propagandă în favoarea regimului criminal de la Kremlin.

Documente obținute de jurnaliști mai arată că Pravfond a finanțat activitățile site-ului golos.eu, un portal online care operează din Bruxelles și reprezintă un „vehicul” pentru critici ai guvernului ucrainean, în mod particular ai președintelui Volodimir Zelenski, consilierilor săi și conducerii militare.

Pravfond mai are legături și cu Euromore, un alt site de propagandă rusească în Europa, un posibil înlocuitor al canalelor oficiale rusești, RT sau Sputnik, închise de autoritățile europene.

Sursa: digi24.ro

02.06.24 - 01:24
01.06.24 - 12:23
01.06.24 - 12:20
01.06.24 - 12:25
01.06.24 - 12:20
07.06.24 - 15:25
05.06.24 - 15:47
10.06.24 - 12:12
07.06.24 - 13:08
12.06.24 - 00:16
12.06.24 - 00:09
03.06.24 - 01:00
12.06.24 - 00:07
13.06.24 - 01:08
07.06.24 - 13:06