Potrivit ultimelor estimări, forţele Hamas au fost anihilate pe jumătate

Jumătate din forţele Hamas au fost eliminate în cele opt luni de război în Gaza, iar gruparea islamistă palestiniană contează acum pe tactici de insurgenţă, cu atacuri urmate de retragere, au declarat agenţiei Reuters oficiali americani şi israelieni.

Conform estimărilor a trei oficiali de rang înalt din SUA, citate de agenţie, Hamas, care guvernează Fîşia Gaza, mai dispune acum doar de 9.000 pînă la 12.000 de luptători, de la 20.000-25.000 înainte de conflict, în timp ce Israelul recunoaşte că a pierdut aproape 300 de militari.

Combatanţii palestinieni evită în prezent, de cele mai multe ori, ciocnirile susţinute cu forţele armate israeliene care se apropie de oraşul Rafah din Sudul Fîşiei Gaza. Ei recurg la ambuscade şi bombe improvizate, lovind de multe ori în spatele liniilor inamicului.
Pentru a discuta cu Reuters subiecte sensibile, oficialii americani, buni cunoscători ai cîmpului de luptă din Gaza, au solicitat să nu le fie dezvăluită identitatea.

Ei au apreciat că prin astfel de tactici insurgenţa Hamas ar putea dura cîteva luni, cu ajutorul armelor aduse prin tuneluri, refăcute din muniţii neexplodate sau capturate de la israelieni.

Şi consilierul pentru securitate naţională al premierului israelian Benjamin Netanyahu pare să fie de acord cu estimările respective. El a afirmat, săptămîna trecută, că războiul ar putea dura cel puţin pînă la sfîrşitul anului.

Unii luptători din Hamas îşi filmează ambuscadele, difuzînd apoi imaginile editate prin Telegram sau alte reţele sociale, în scop de propagandă.

Peter Lerner, purtător de cuvînt al forţelor armate israeliene, a declarat, pentru Reuters, că mai este mult pînă la distrugerea Hamas. Şi el a apreciat că gruparea şi-a pierdut aproximativ jumătate din efectivele combatante. Armata se adaptează la schimbarea tacticii, a susţinut oficialul, recunoscînd că Israelul nu poate elimina toţi luptătorii palestinieni sau distruge toate tunelurile din Gaza.

"Nu există obiectivul de a-i ucide pînă la ultimul pe teroriştii de pe teren. Acesta nu este un obiectiv realist. Distrugerea Hamas ca autoritate care guvernează este un obiectiv militar realizabil, care poate fi atins", a adăugat Lerner.

El a recunoscut că lupta va fi de durată şi că după 17 ani de cînd Hamas controlează Gaza şi şi-a dezvoltat capacităţile "nu există o soluţie rapidă".

În Rafah, ultimul bastion al rezistenţei Hamas, se află, conform unor oficiali din Israel şi SUA, circa 7.000-8.000 de luptători Hamas, pe poziţii fortificate. Liderii grupării - Yahya Sinwar, fratele acestuia, Mohammed, şi adjunctul lui, Mohammad Deif - sunt încă în viaţă şi se crede că se ascund în tuneluri, avînd ostatici israelieni, arată sursele respective.

Un oficial american a explicat că Hamas şi-a dovedit capacitatea de a se retrage rapid după atacuri, regrupîndu-se şi reapărînd în zone pe care israelienii credeau că le-au curăţat de militanţi.

Palestinienii au construit de-a lungul anilor un întreg oraş subteran, cu 500 de km de tuneluri, aproape jumătate din lungimea celor ale metroului din New York; militarii israelieni numesc labirintul respectiv "metroul din Gaza". Tunelurile au instalaţii de ventilaţie şi alimentare cu energie şi apă, asigurînd adăposturi pentru liderii Hamas şi pentru centrele de comandă şi control, precum şi spaţii de depozitare pentru arme şi muniţii.
Armata israeliană a comunicat, săptămîna trecută, că a preluat controlul întregii frontiere terestre dintre Fîşia Gaza şi Egipt pentru a opri contrabanda cu arme. Militarii afirmă că în zonă au fost descoperite circa 20 de tuneluri folosite de Hamas pentru a aduce arme în Gaza. Oficialităţile egiptene au dezminţit în trecut existenţa unui trafic clandestin, susţinînd că Egiptul a distrus de mulţi ani reţeaua de tuneluri către Gaza.

Războiul cu Hamas este cel mai îndelungat şi violent conflict în care s-a angajat vreodată Israelul, de la invazia în Liban din 1982, cînd a încercat să elimine de acolo Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei.

Premierul Netanyahu a respins cererile din ţară şi din străinătate de a prezenta un plan post-conflict pentru Gaza. Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că lipsa unei astfel de foi de parcurs poate duce la haos în teritoriul respectiv.

Un oficial arab a declarat agenţiei Reuters că în Gaza au apărut deja bande de infractori, în contextul vidului de putere. Ei confiscă livrările de alimente şi comit jafuri armate. Sursa respectivă, precum şi alte două, de asemenea arabe, de nivel guvernamental, au apreciat, sub rezerva anonimatului, că Armata israeliană s-ar putea confrunta cu ameninţări similare celor cu care s-au confruntat americanii la Fallujah, în 2004-2006, după invazia condusă de SUA în Irak. Insurgenţa de la Fallujah a sporit mai întîi forţele Al-Qaida, apoi cele ale Statului Islamic, împotmolind Irakul în conflict şi haos, din care ţara nu a ieşit încă de tot nici după două decenii.

Gadi Eisenkot, fost comandant militar, acum membru al Cabinetului de război al lui Netanyahu, a propus o coaliţie internaţională condusă de Egipt ca alternativă la guvernarea Hamas din Gaza. Într-o informare pentru Comisia de politică externă şi apărare a Parlamentului israelian, unde a fost audiat cu uşile închise, el a subliniat caracterul complex al războiului împotriva militanţilor. "Este o luptă religioasă, naţionalistă, socială şi militară fără lovituri decisive, mai degrabă un război prelungit care va dura mulţi ani", a explicat el. 

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31