ȘASE LOCURI DE PE TERRA UNDE SOARELE NU APUNE VARA
În fiecare an, în regiunea care se află în interiorul Cercului Arctic, există cel puțin o zi în care nu apune soarele. Acest fenomen, cunoscut sub numele de „soarele de la miezul nopții”, poate dura mai mult de două luni în unele locuri, iar acest lucru atrage turiști din întreaga lume. Iată mai jos cele mai cunoscute locuri în care există acest fenomen.
1. Svalbard, Norvegia. Din luna mai pînă la sfîrșitul lunii iulie, locuitorii din zone vaste ale Norvegiei nu văd vreun apus de soare. Acest lucru i-a adus țării denumirea neoficială de „Țara soarelui de la miezul nopții”. Cel mai extrem loc în care se întîmplă acest lucru este un arhipelag în care soarele rămîne deasupra orizontului timp de 76 de zile consecutive. Svalbard se află la 800 km de coasta continentală a Norvegiei și, între 10 aprilie și 23 august, soarele nu pleacă de pe cer. De asemenea, arhipelagul Svalbard este și cea mai nordică regiune locuită din Europa.
2. Nunavut, Canada. Nunavut este un teritoriu situat în partea de nord a Canadei și este format din cea mai mare parte a arhipelagului Arctic, în apropiere de Groenlanda. Această regiune primește aproximativ două luni de lumină solară continuă pe an. În plus, în timpul iernilor se confruntă cu 30 de zile consecutive de întuneric total.
3. Akureyri, Islanda. Islanda este a doua insulă ca mărime din Europa, după Marea Britanie. Pe lîngă faptul că este o țară foarte dezvoltată, Islanda are o zi-lumină ce durează toată luna iunie. Unul dintre cele mai bune locuri pentru a vedea soarele de la miezul nopții este Akureyri. Acesta este al patrulea oraș ca mărime din Islanda și cel mai mare dintre cele situate în nordul țării, oferind facilități bune pentru turiști.
4. Barrow, Alaska. Barrow este cel mai nordic oraș din Statele Unite, situat pe coasta de nord a statului Alaska. De la sfîrșitul lunii mai pînă la sfîrșitul lunii iulie, soarele nu apune aici, dar, cu toate acestea, vara este foarte frig, temperaturile ajungînd rareori la +10 °C. În timpul iernii, locuitorii de aici au parte de lucruri și mai extreme, și anume o perioadă de 60 de zile de întuneric și temperaturi medii de -27 °C.
5. Laponia, Finlanda. Această regiune este cunoscută ca fiind țara lui Moș Crăciun. Cu toate acestea, în timpul verii, există o perioadă de aproximativ două luni în care soarele nu apune, iar în această perioadă turiștii se pot bucura de Festivalul de film Midnight Sun și de Jutajaiset, festivalul folcloric al țării.
6. Nordul Suediei. În partea nordică a Suediei există cel puțin o lună în timpul verii în care soarele nu apune. Doar regiunea sudică, acolo unde se afla capitala Stockholm, poate fi considerată „ferită” de acest fenomen.
Sursa: atlas-geografic.net