EURO 2024. ANGLIA SE CALIFICĂ DE PE PRIMUL LOC

Grupa C: ANGLIA – SLOVENIA 0-0, DANEMARCA – SERBIA 0-0. Meciuri crîncene în una dintre cele mai disputate grupe și o situație inedită pentru calificare.

Slovenii încă nu au cîștigat niciun meci în două participări la EURO, dar reușesc acum să se califice în optimi după 3 remize și un meci decisiv împotriva Angliei în care au jucat de la egal la egal cu cea mai scumpă echipă din lume. Slovenia a avut un joc agresiv și i-a ținut la distanță pe jucătorii englezi care oricum nu au impresionat nici în celelalte meciuri din grupă. Anglia era disperată să cîștige pentru a nu pierde prima poziție, dar incapacitatea ei de a marca a fost ajutată indirect de danezi care nici ei nu au reușit să învingă Serbia, dar mai important pentru scandinavi este că s-au calificat. Sîrbii erau obligați să cîștige, dar se văd deja eliminați și confirmă încă o dezamăgire la turneele finale în ciuda unor valori individuale foarte bune.

Situația inedită din această grupă este egalitatea perfectă dintre Danemarca și Slovenia cu meci direct egal, golaveraj egal și egalitate inclusiv la criteriul fair-play-ului unde fiecare echipă a încasat cîte 6 cartonașe galbene. Astfel, pentru că o departajare trebuie făcută, danezii vor intra pe tablou de pe locul 2 datorită următorului criteriu și anume poziția mai bună din preliminarii. Și mai inedit este faptul că ambele echipe au fost în aceeași grupă de calificare, ambele au terminat cu același număr de puncte, slovenii au avut chiar un golaveraj mai bun, dar danezii au ieșit mai bine în meciurile directe cu un 2-1 acasă și 1-1 în deplasare. EDIT: Nemții de la Bild spun că departajarea s-ar face totuși după cartonașe și în final ar fi 7 în dreptul slovenilor pentru că antrenorul secund a văzut și el galben, ceea ce pare o absurditate totală ca un om care nu participă activ la joc să fie pus într-o asemenea statistică și mai ales pentru o asemenea decizie. Norocul tuturor este că oricum ar fi, ambele echipe sînt calificate, iar ordinea rămîne neschimbată.

Anglia se califică de pe primul loc și va merge pe partea de tablou a Italiei evitînd ceea ce și-a dorit și anume Spania, Germania, Portugalia și Franța, danezii îi urmează și ei cu un meci de foc stabilit deja împotriva nemților, slovenii au declanșat deja sărbătoarea pentru că sînt siguri de calificare după ce au reușit să bage sub ei două echipe în clasamentul locurilor 3, Croația și Ungaria, iar sîrbii pleacă acasă după o nouă dezamăgire.

Grupa D: OLANDA – AUSTRIA 2-3, FRANȚA – POLONIA 1-1. Incredibil, dar adevărat: Austria cîștigă o grupă cu Franța și Olanda!

Austriecii erau văzuți un fel de “dark horse” al turneului final, adică o echipă care poate surprinde plăcut, iar băieții lui Ralf Rangnick nu au așteptat mult pînă să-și ia acest renume pentru că după ce au pierdut nemeritat cu Franța din cauza unui autogol și apoi au învins categoric Polonia, azi reușesc să cîștige și în fața Olandei, chiar dacă o simplă remiză le-ar fi fost de ajuns pentru o calificare de pe locul 3. Ceea ce majoritatea credea că acest meci se va îndrepta către un egal a luat o întorsătură diferită în minutul 6 cînd Malen marchează nefericit în proprie poartă cel mai rapid autogol din istoria turneelor finale. Gakpo a restabilit egalitatea imediat după pauză la singurul moment de neatenție al austriecilor, dar Schmid și-a readus din nou echipa în avantaj cîteva minute mai tîrziu pentru ca olandezii să mai egaleze o dată prin Depay și imediat Sabitzer să facă 3-2 pentru Austria, scor final. Practic, aproape pe întreaga durată a meciului, Austria a fost în avantaj. Pentru austrieci acest succes reprezintă a patra victorie la turneele continentale în patru participări din care au obținut două calificări.

Franța, regina neîncoronată a Europei pe care toată lumea o vedea drept favorită, scîrțîie din toate încheieturile și termină pe locul 2 o grupă cu Olanda, Austria și Polonia în care nu a reușit să marcheze decît două goluri dintre care unul a fost de fapt autogol și celălalt din penalty. Polonezii știind că sînt deja eliminați au intrat fără teamă pe teren și au jucat mai convingător decît în precedentele două meciuri, și chiar dacă s-au văzut conduși imediat după pauză dintr-un penalty transformat de Mbappe care în sfîrșit marchează la un Campionat European, tot dintr-un penalty s-a restabilit și egalitatea din gheata lui Lewandowski. Această remiză îi este datorată în mare parte sau mai ales lui Lukasz Skorupski, rezerva lui Szczesny și titularul Bolognei.

Altfel spus, Austria merge în optimi de pe primul loc, la fel și Franța care prin această relaxare cade pe partea de tablou cu Spania, Germania și Portugalia, astfel că finalele s-ar putea juca destul de timpuriu în competiție. Olanda va fi sigur unul dintre cele mai bune locuri 3, iar polonezii aveau oricum bagajele deja pregătite.

Sursa: Cu si despre fotbal

02.06.24 - 01:24
01.06.24 - 12:23
01.06.24 - 12:20
01.06.24 - 12:25
01.06.24 - 12:20
07.06.24 - 15:25
05.06.24 - 15:47
12.06.24 - 00:16
12.06.24 - 00:09
12.06.24 - 00:07
10.06.24 - 12:12
13.06.24 - 01:08
14.06.24 - 00:18
14.06.24 - 00:19
07.06.24 - 13:08