REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 iulie 2018)

Biletele de tren spre Odesa se vor scumpi

Biletele pentru trenul de pasageri Chișinău-Odesa-Chișinău se vor scumpi din data de 12 iulie. Potrivit Serviciului de presă al întreprinderii de stat ”Calea ferată din Moldova”, costul biletelor pentru vagoanele de clasa I şi II se vor majora şi vor constitui 161 și, respectiv, 184 lei. Totodată, costul călătoriei în vagonul clasa III rămîne neschimbat – 142 lei. Trenul de pe cursa Chișinău–Odesa circulă în zilele de vineri, sîmbătă și duminică, cu pornire la ora 06:57 din Gara Chișinău. Din primăvara curentă urmare a negocierilor purtate de administrațiile feroviare din R. Moldova și Ucraina, cu participarea misiunii EUBAM, oficialii au dispus schimbarea garniturii vechi care circula pe cursa Chișinău–Odesa cu un tren de tip modernizat.

 

Ministerul Finanțelor a inițiat plata sumelor indexate

Ministerul Finanţelor a iniţiat plata sumelor indexate pentru deponenţii Băncii de Economii care au depus cereri de înregistrare pînă la sfîrşitul lunii mai curent. Banii pot fi ridicați la orice oficiu/agenție a întreprinderi de stat ”Poșta Moldovei” la prezentarea actului de identitate. Moștenitorul va trebui să mai prezinte certificatul de deces și copia certificatului de moștenitor cu autentificarea notarială. Banii vor ajunge la deponenţii Băncii de Economii născuți pînă în anul 1991, inclusiv pentru sumele indexate aferente primei etape și deponenții născuți pînă în anul 1941, inclusiv pentru sumele indexate aferente etapei a doua.

 

Postul vamal de tip debarcader „Soroca” și-a reluat activitatea

Postul vamal de tip debarcader „Soroca” și-a reluat miercuri, 4 iulie, activitatea și funcționează în regim normal. Potrivit Serviciului Vamal, circulația prin acest post a fost sistată la 30 iunie, din cauza creșterii nivelului de apă în rîul Nistru. În prezent, din același motiv rămîne suspendată circulația prin postul vamal „Cosăuți”. Purtătorul de cuvînt al Serviciului Vamal, Cristina Rău, a specificat că, pe durata suspendării circulației, persoanele pot opta pentru alte două posturi vamale aflate în apropriere: „Soroca” (debarcader) sau „Otaci” (rutier). Nivelul apei în rîul Nistru s-a ridicat după ce pe teritoriul R. Moldova și în țările vecine, în ultimele zile, a căzut o cantitate sporită de precipitații.

 

Trei bărbați au fost reținuți pentru organizarea migraţiei ilegale

Trei bărbați au fost reținuți pentru organizarea migraţiei ilegale a moldovenilor în Regatul Belgiei şi alte ţări ale Uniunii Europene. Persoanele sînt bănuite de falsificarea actelor de identitate româneşti, care ar permite cetăţenilor moldoveni să se afle permanent pe teritoriul Uniunii Europene. În cadrul percheziţiilor efectuate în mijloacele de transport şi domiciliile suspecţilor au fost depistate şi ridicate calculatoare, telefoane mobile şi cartele SIM, mostre de acte de identitate, card-uri bancare, utilaj pentru confecționarea blanchetelor de documente, acte de identitate româneşti falsificate. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă pînă la șapte ani de închisoare.

 

Vesela de unică folosinţă va fi interzisă în R. Moldova

Utilizarea şi comercializarea veselei de unică folosinţă din plastic ar putea fi interzisă de la 1 ianuarie 2021. Comisia juridică, numiri şi imunităţi a examinat, în şedinţa de miercuri, 4 iulie, un proiect de modificare şi completare a legislaţiei în acest sens. Potrivit proiectului, utilizarea şi comercializarea farfuriilor, paharelor, tacîmurilor şi beţişoarelor de unică folosinţă din plastic, cu excepţia celor biodegradabile, va fi interzisă începînd cu 1 ianuarie 2021. Încălcarea acestor prevederi se propune a fi sancţionată cu amendă de la 3 000 la 4 500 de lei pentru persoanele fizice. Persoanelor juridice li se va aplica amendă de la 6 000 la 12 000 de lei sau amendă în mărimea valorii produsului utilizat.

 

Peste 2650 de angajați din domeniul culturii vor beneficia de suplimente la salariu

Peste 2650 de angajați din domeniul culturii și sfera socială din cadrul Direcției pentru protecția drepturilor copilului și de la Centrul Municipal de Plasament și Reabilitare a copiilor de vîrstă fragedă vor primi suplimente la salariu. Potrivit Serviciului de presă al Primăriei municipiului Chișinău, cei peste 2650 de bugetari vor primi suplimente la salariu (de 30 sau 40 la sută din salariul de bază), pentru a doua jumătate a anului 2018. Conform sursei citate, cheltuielile pentru suplimentele salariale vor fi acoperite din contul economiilor formate la articolele salariale ale angajaților şi din contul diminuării cheltuielilor prevăzute pentru Direcția generală asistență socială și sănătate.

 

Primăria Chișinău va realiza lucrări de reabilitare în comuna Țînțăreni

Primăria Chișinău va realiza lucrări în sumă de 5,5 milioane de lei în comuna Țînțăreni, unde se află gunoiștea municipală. Potrivit unei decizii a Consiliului municipal Chișinău, serviciile municipale urmează să instaleze sistemul de iluminat public stradal, în valoare de 4,5 mln de lei, și să efectueze lucrări de plombare și reparație a străzilor, în valoare de un milion de lei. Pe parcursul anului 2017, în localitatea Țînțăreni au fost executate lucrări în sumă de 4,22 mln de lei. Acestea au vizat proiectarea lucrărilor de iluminat stradal, reparația străzilor și a teritoriului grădiniței de copii.