REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 aprilie 2018)

În capitală va fi organizat un Tîrg de Paști

Un Tîrg de Paşti va fi organizat în capitală în perioada 4–7 aprilie. Potrivit Primăriei capitalei, în acest an, iarmarocul va fi amenajat în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului”. La acesta vor participa zeci de agenți economici. La iarmaroc vor fi comercializate produse alimentare specifice Sărbătorilor de Paşti – pască, cozonac, dulciuri etc., dar şi obiecte de cult. De asemenea, tîrguri de Paşti vor fi organizate în sectoarele municipiului Chişinău, în locurile stabilite de preturi. Este vorba de sectoarele Centru, Buiucani, Botanica, Ciocana și Rîșcani ale capitalei.

 

Reprezentanții Biroului politici de reintegrare au efectuat o vizită de lucru în raionul Dubăsari

Reprezentanții Biroului politici de reintegrare au efectuat, marți, 3 aprilie, o vizită de lucru în raionul Dubăsari, în cadrul căreia au purtat discuții cu exponenții autorităților administrației publice locale și cu agenții economici din raion. Principala temă de discuție a vizat problema pămînturilor amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol, fiind exprimată îngrijorarea fermierilor în legătură cu tergiversarea artificială a procesului de către partea transnistreană cu neasigurarea pînă în prezent a accesului la terenurile ce le aparțin în pofida depunerii setului documentar necesar. Reprezentanții Biroului politici de reintegrare au menționat că acest subiect este în vizorul constant al negociatorului-șef din partea Chișinăului și a Biroului, fiind întreprinse multiple măsuri de sprijin în vederea restabilirii dreptului de proprietate și prelucrării nestingherite a terenurilor. De asemenea, a fost adus în discuție și subiectul alocării compensațiilor pentru anul 2017 pentru unele pierderi suportate de către proprietarii terenurilor agricole din raion.

 

Șeful statului a avut o întrevedere cu membrii Parlamentului European

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Parlamentului European. În cadrul dialogului au fost abordate mai multe subiecte importante cu privire la politica internă şi externă a țării, dar și cu privire la soluționarea conflictului transnistrean. Ideea de bază pe care a exprimat-o Președintele R. Moldova delegaților europeni constă în necesitatea păstrării unui echilibru în politica externă a Chișinăului. ”Vedem deja exemple dramatice care ne demonstrează că atunci cînd sîntem puși în situația să alegem ”sau – sau”, apare dezechilibrul și destabilizarea în țară”, a specificat Igor Dodon. Șeful statului a subliniat că Președintele R. Moldova nu este și nici nu poate fi antieuropean sau proeuropean, ci doar – pro-Moldova, iar o dezvoltare durabilă și stabilă a țării poate fi obținută doar atunci cînd sînt asigurate relații de prietenie atît cu Estul, cît și cu Vestul, în favoarea cetățenilor țării.

 

CEC a primit actele primilor concurenți la funcția de primar al Capitalei

Două persoane s-au prezentat joi, 4 aprilie, la Consiliul Electoral de Circumscripție pentru depunerea actelor pentru a candida la funcția de primar al capitalei. Este vorba de vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu și președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc. Consiliul se va întruni ulterior în ședință pentru a stabili, prin tragere la sorți, ordinea înscrierii în buletinele de vot a candidaților. Pînă în prezent și-au mai declarat intenția de a candida reprezentantul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, reprezentanta Partidului Șor, Reghina Apostolova și expertul Sergiu Tofilat în calitate de candidat independent.

 

Chiril Lucinschi a fost condamnat la peste cinci ani de închisoare

Fostul deputat Chiril Lucinschi a fost condamnat, miercuri, 4 aprilie, la cinci ani și jumătate de închisoare ”pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, în dosarul fraudelor bancare”. Pedeapsa urmează a fi ispășită într-un penitenciar de tip semi-închis. Inițial, procurorii au cerut o pedeapsă de șase ani și jumătate de închisoare. Totodată, pe numele acestuia a fost aplicată o amendă de 27 500 de lei pentru fals în declarații, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de patru ani. Judecata a mai decis sechestrarea mai multor bunuri, care aparţin fostului deputat și restituirea prejudiciului cauzat băncilor. Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile. La fel, ex-deputatul va fi obligat să nu părăsească teritoriul țării. Fostul deputat se declară nevinovat.

 

45 de partide pot participa la alegerile locale noi din data de 20 mai

Peste 40 de partide şi organizaţii social-politice au dreptul să participe la alegerile locale noi ale primarilor din data de 20 mai, a anunțat miercuri, 4 aprilie, Comisia Electorală Centrală (CEC). Lista a fost publicată pe pagina CEC. Potrivit documentului, printre formațiuni se numără: Partidul Democrat din Moldova, Partidul Popular European din Moldova, Partidul Liberal, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Comuniștilor, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”, Partidul Nostru și Partidul „Șor” ș. a. La 20 mai vor avea loc alegeri noi ale primarilor în șapte localități: municipiile Chișinău și Bălți, comuna Leușeni și satul Nemțeni din raionul Hîncești, comuna Volovița, raionul Soroca, comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei și comuna Pîrliţa, raionul Ungheni.

 

Premierul s-a întîlnit cu reprezentanții BERD și ai Băncii Transilvania

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere, miercuri, 4 aprilie, cu directorul executiv al Departamentului instituții financiare al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Nick Tesseyman, președintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, și președintele Victoriabank, Bogdan Pleșuvescu. Premierul a salutat venirea acestor investitori pe piața financiar-bancară din R. Moldova și i-a asigurat de toată deschiderea Guvernului. ”Venirea Băncii Transilvania în R. Moldova prin preluarea în comun cu BERD a pachetului de acțiuni la Victoribank este inclusiv rezultatul eforturilor depuse de Guvern pentru stabilizarea situației în sectorul bancar și constituie un semnal încurajator și pentru alți potențiali investitori”, a spus Filip. Referindu-se la progresele din sectorul bancar, premierul a precizat că în anii 2016-2017 s-a făcut ordine în sistem, au fost consolidate atribuțiile Băncii Naționale în procesul de evaluare și supraveghere a băncilor, fiind asigurată transparența și calitatea acționarilor și transpuse standarde și practici internaționale în legislația națională. Reprezentanții BERD și ai Băncii Transilvania au reafirmat angajamentul de a face investiții în economia națională.