REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (30septembrie 2019)

Producătorii vor recolta în acest an circa 670 mii tone de mere

În anul curent, producătorii moldoveni vor obține o recoltă de mere de circa 670 mii de tone, cantitate practic similară cu cea de anul trecut, conform prognozelor Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din Moldova „Moldova Fruct”. Directorul Asociației, Iurie Fală, a declarat că din totalul merelor recoltate, 200 – 240 mii de tone vor fi exportate, 370 mii tone vor ajunge la procesare, iar alte 60 mii de tone vor fi destinate consumului intern.

 

Peste 240 de infracţiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului

Un număr de 240 de infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 193 de cazuri suspecții fiind identificați, anunță aşa-numitul minister de interne de la Tiraspol. Numărul infracțiunilor a crescut cu aproape 20% faţă de săptămîna precedentă. Potrivit sursei citate, în perioada 20-26 septembrie, au fost înregistrate 37 de furturi, 19 infracțiuni ce ţin de traficul de droguri şi şapte infracțiuni de ordin economic. De asemenea, au fost reținute 12 persoane anunțate în căutare.

 

Un bărbat a murit după ce s-a intoxicat cu dioxid de carbon în urma fermentării vinului

Un bărbat în vîrstă de 58 de ani din Leova și-a pierdut viața în acest weekend, iar altul a ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu gazele toxice emanate în urma procesului de fermentare a vinului. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), salvatorii au fost solicitaţi în timpul zilelor de odihnă să extragă dintr-un beci din Tvardița, raionul Taraclia, un bărbat în vîrstă de 50 de ani. Acesta a fost transportat ulterior la spital în stare gravă. Un alt caz soldat cu deces a fost înregistrat în orașul Leova. Aici, un bărbat în vîrstă de 58 de ani și-a pierdut viața aflîndu-se într-un beci unde au fost păstrate butoaie cu must.

 

Procurorii au făcut percheziții acasă la judecătorul Ion Druță

Procuratura Anticorupție a făcut percheziții la domiciliul președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, potrivi t unei informații confirmate de ofițerul de presă al instituției, Cătălina Bogonos. Magistratul este acuzat de îmbogățire ilicită, într-un dosar penal inițiat de procurorul general interimar, Dumitru Robu.

 

O echipă de experți FMI vine în R. Moldova

O echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de Ruben Atoyan se va afla în vizită de lucru la Chișinău în perioada 2 – 8 octombrie. Despre vizită anunță, într-un comunicat de presă, Volodymyr Tulin, reprezentant permanent al FMI în R. Moldova. Scopul misiunii este de a actualiza informația privind evoluțiile economice recente și de a discuta politicile promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice și bugetar-fiscale.

 

Un bărbat riscă 20 de închisoare după ce a traficat fete minore

Un bărbat din R. Moldova, membru al unui grup criminal organizat, riscă 20 de ani de închisoare după ce acum 15 ani a traficat în Rusia, zece persoane, printre care şi două fete minore. Potrivit datelor Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, bărbatul a fost reținut în luna august a anului 2019 și extrădat autorităților R. Moldova din Rusia, după ce 15 ani s-a aflat în căutare.

 

Alegerile din 20 octombrie vor fi monitorizate de ENEMO

Alegerile locale generale din 20 octombrie vor fi monitorizate şi de către observatori de la Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO). Comisia Electorală Centrală a acreditat, în total, 13 observatori, care vor monitoriza procesul electoral în întreaga ţară. Experţii vor avea grijă ca alegerile locale generale din 20 octombrie să se desfăşoare transparent şi conform legislaţiei naţionale. Misiunea "ENEMO" este susţinută financiar de Uniunea Europeană şi Regatul Olandei.

 

Banca Mondială și-a anunțat disponibilitatea de a continua asistența CNPF

Misiunea de încheiere a Băncii Mondiale, care a acordat asistență în implementarea proiectului privind reforma pieței de asigurări din Moldova, s-a aflat la Chișinău în perioada 26-27 septembrie. Reprezentanții Băncii Mondiale au apreciat reușitele CNPF în implementarea unor noi reguli în materie de reglementare și supraveghere a companiilor de asigurări. Conducerea CNPF și misiunea BM au convenit, de asemenea, și asupra unei noi agende pentru o eventuală asistență în 2020.

 

Trei bărbaţi au fost reţinuţi în timp ce încercau să treacă peste Prut mai mulţi străini

Trei bărbaţi din nordul ţării au fost reţinuţi de oamenii legii în timp ce încercau să treacă peste rîul Prut trei cetățeni ai Bangladeshului și un cetățean al Uzbekistanului, care intenționau să ajungă în UE. Potrivit datelor Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cei trei au solicitat pentru serviciile sale circa 8000 de euro. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei trei bărbaţi riscă de la cinci la şapte ani de închisoare.

 

Căpitanul naționalei de fotbal și-a anunbțat retragerea

Căpitanul echipei și cel mai selecționat jucător din istoria selecționatei, Alexandru Epureanu a anunțat că se retrage. Într-o scrisoare publicată pe un site de profil Epureanu spune că pleacă din cauza unei accidentări grave la genunchi și că va continua să joace doar pentru echipa de club. Pentru Națională, Alexandru Epureanu a jucat 91 de partide oficiale în ultimii 14 ani.