REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (3 octombrie 2019)

Angajaţii PCCOCS au descins la Ungheni

În dimineaţa zilei de joi, 3 octombrie, angajaţii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au desfăşurat percheziții în mai multe locații din municipiul Ungheni, într-un dosar de contrabandă cu automobile. Potrivit sursei citate, în urma perchezițiilor desfășurate la domiciliul administratorului unei companii de transport, la proprietarul acesteia, dar și la o companie care asigură evidența contabilă a unui agent economic, procurorii au depistat obiecte și documente care indică implicarea figuranților în dosar.

 

Emil Ceban a fost ales rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” are un nou rector. Acesta a fost ales în cadrul unui scrutin, organizat de instituție. La vot au participat 876 de persoane. Noul rector este Emil Ceban. Acesta a fost votat de către 541 de persoane, ceea ce reprezintă 61,76% din numărul total de participanți la vot.

 

Mai multe cadre didactice din țară au primit Diploma de Onoare a Președintelui

Cu prilejul Zilei profesionale a lucrătorilor din învăţămînt, care este marcată anual în data de 5 octombrie, 140 de cadre didactice din toate raioanele țării, inclusiv regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia, reprezentanți ai tuturor nivelurilor de învățămînt, s-au învrednicit cu Diploma de Onoare a Președintelui R. Moldova. Potrivit Serviciului de presă al Președinției, Diploma de Onoare a fost conferită în semn de apreciere a măiestriei pedagogice manifestate la promovarea unui învățămînt de calitate, pentru cuget competitiv și creativitate la reformarea procesului educațional și activitate metodico-didactică prodigioasă.

 

Doi minori au fost reținuți pentru jaf

Doi minori cu vîrstele de 14 și respectiv 15 ani, domiciliați în capitală, au fost reținuți și sînt cercetați penal, de polițiștii sectorului Rîșcani, pentru comiterea a trei furturi de telefoane mobile pe teritoriul municipiul Chișinău. Cazurile au avut loc pe parcursul lunilor august-septembrie. Actualmente minorii sînt cercetați penal în stare de libertate, pentru jaf. Conform legislației în vigoare, jaful se pedepsește cu închisoare de la 5 la 7 ani.

 

Șeful statului a convocat o ședință operativă cu privire la situația în domeniul asigurării securității aeronautice

În legătură cu multiplele incidente ce au avut loc în ultima perioadă în sectorul aviației civile, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a convocat joi, 3 octombrie, o ședință operativă cu factori de decizie din cadrul Ministerului economiei, Ministerului de interne, SIS, Autorității Aeronautice Civile, companiei ”MoldATSA”, Aeroportului Internațional Chișinău. Șeful statului a dispus efectuarea unui control interinstituțional în vederea elaborării unui plan de măsuri eficiente pentru evitarea unor situații similare pe viitor, cu atragerea după necesitate a experților internaționali.

 

Regulamentul privind finanțarea campaniilor electorale va fi publicat în Monitorul Oficial

Regulamentul privind finanțarea campaniilor electorale ale concurenților electorali va fi publicat vineri, 4 octombrie, în Monitorul Oficial. Documentul stabilește condițiile și modul de susținere financiară a campaniilor electorale, precum și procedura de prezentare a rapoartelor privind veniturile și cheltuielile acestora. Regulamentul se aplică în cazul finanțării campaniilor electorale ale concurenții electorali în alegerile parlamentare, prezidențiale sau locale, precum și participanților la referendum de orice nivel.

 

În capitală au fost amenajate două parcări publice

Două parcări publice au fost inaugurate miercuri, 3 octombrie, pe adresele București 30 și Nicolae Testemițanu 31 din Chișinău. Cele două spaţii au o capacitate de aproape 400 de locuri şi vor fi accesibile doar pe timp de zi. Deschiderea celor două parcări are loc în cadrul unui proiect inițiat de Ministerul de interne în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău. Potrivit secretarului de la MAI, cele două parcări vor fi accesibile în intervalul orelor 7.00 -19.00, iar paza lor va fi asigurată de carabinieri.

 

Pensionari din Chișinău vor primi ajutor material unic de 500 de lei

Primăria Chișinău informează că 2000 de persoane cu vîrsta de 70 de ani și mai mult, cu pensii mici, vor beneficia de ajutor material unic în valoare de 500 de lei, cu ocazia Zilei internaționale a oamenilor în etate. Susținerea financiară este acordată în scopul ameliorării situației materiale a persoanelor în etate din municipiul Chișinău, cu vîrsta de 70 ani și mai mult. Listele beneficiarilor au fost perfectate de către Direcțiile asistență socială din sectoare.

 

22 dosare au fost depuse pentru funcţia de director al Serviciului Vamal

La concursul pentru funcţia de director al Serviciul Vamal s-au înscris 22 candidaţi, dintre care 21 au depus dosarul în termen, iar un candidat - după expirarea acestuia. La următoarea etapă, Comisia de concurs va verifica respectarea de către candidaţi a criteriilor de eligibilitate. Candidaţii neadmişi la concurs vor fi informaţi prin e-mail despre motivul neadmiterii. Concursul pentru funcţia de director al Serviciului Vamal a fost anunţat pe data de 3 septembrie 2019.

 

Vremea se va răci în următoarele zile

În următoarele zile, vremea se va răci, potrivit prognozelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS). Temperaturile vor scădea cu cîteva grade, iar vineri, 4 octombrie, sînt așteptate și ploi. Șeful Centrului prognoze meteorologice din cadrul SHS, Ghenadie Roșca, a precizat că răcirea vremii este determinată de un ciclon care aduce o masă de aer rece din nordul continentului. Astfel, noaptea următoare sînt așteptate temperaturi de 7 – 12 grade. Acestea vor continua să scadă, astfel încît meteorologii nu exclud că pe 8 și 9 octombrie ar putea fi înregistrate chiar înghețuri cu intensitatea de -2 grade Celsius, în special în partea de nord și centru a țării.