REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (3 iulie 2018)

A început campania de recoltare a cerealelor de grupa I

În majoritatea localităţilor din R. Moldova a început campania de recoltare a culturilor cerealiere de grupa I. Din cauza precipitaţiilor, în 11 raioane secerişul va începe pe parcursul săptămînii curente. Marin Grama, consultant superior în Direcţia politici de producţie, procesare şi reglementare a calității produselor de origine vegetală a MADRM, a menționat că de la începutul campaniei s-a recoltat roada de pe 9,2 mii de ha de grîu din totalul de 300 mii de ha semănate, productivitatea medie fiind de 2,95 tone/ha. În acelaşi timp, au fost prelucrate și 13,5 mii ha de orz din suprafața totală de 66 mii de ha, productivitatea medie fiind de 2,87 tone/ha. Potrivit specialistului, cea mai mare suprafaţă de grîu a fost recoltată în sudul ţării şi în autonomia găgăuză, dar la nord se înregistrează, deocamdată, cea mai mare productivitate – 3,2 tone/ha. Aceeaşi tendinţă se menţine şi la recoltarea orzului.

 

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei

Prim-ministrul Pavel Filip a avut luni, 2 iulie, la Strasbourg, o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au efectuat un schimb de opinii privind evoluţiile politice curente din R. Moldova și dialogul dintre țara noastră şi Consiliul Europei. Pavel Filip și Thorbjørn Jagland au analizat realizările după primul an de implementare a Planului de acțiuni al Consiliului Europei (CoE) pentru R. Moldova 2017-2020, lansat oficial la Chişinău, la 30 mai 2017. Secretarul Jagland a reiterat sprijinul acordat R. Moldova din partea Consiliului Europei și necesitatea intensificării eforturilor de reformare a sectorului justiției, cu accent pe independenţa, imparţialitatea şi integritatea magistraţilor, combaterea spălării banilor şi a corupţiei, garantarea proceselor electorale libere şi corecte.

 

Autoritățile transnistrene au început examinarea cauzei penale împotriva lui Evgheni Șevciuk

Curtea Supremă de Justiție din Transnistria a început examinarea primei cauze penale împotriva așa-zisului ex-președinte Evgheni Șevciuk. În total, instanța va primi șapte cauze pe numele fostului oficial. Prima cauză include două episoade, o mită de un million USD pe care ar fi luat-o Șevciuk și reținerea neautorizată a pensiilor și salariilor. Procesul are loc cu ușile închise și în lipsa acuzatului. După expirarea mandatului, Șevciuk s-a aflat mult timp la Chișinău sub protecția poliției moldovenești, după care a părăsit R. Moldova. Se presupune că el locuiește împreună cu familia în Sankt Petersburg.

 

Au avut loc noi negocieri privind reglementarea transnistreană

O nouă şedinţă de lucru a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului, Cristina Lesnic şi Vitali Ignatiev, cu participarea reprezentanţilor mediatorilor şi ai observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”, s-a desfășurat la sediul Misiunii OSCE din Tiraspol. În cadrul întrunirii au fost abordate evoluțiile recent marcate pe cele mai actuale subiecte de pe agenda procesului de negocieri, fiind menționată dinamica continuă și rezultativă în platformele de dialog Chișinău-Tiraspol. În contextul dialogului, părțile au abordat și subiecte ce țin de dotarea tehnico-materială a punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Rîbniţa și Tiraspol și organizarea cursurilor de perfecționare pentru personalul ce va activa în aceste puncte.

 

Peste 340 de persoane din capitală au ajuns la spital cu boli diareice acute

Peste 340 de persoane din municipiul Chişinău, printre care 117 copii, au ajuns în instituţiile medicale de profil infecţios cu boli diareice acute, în perioada 27 iunie – 2 iulie. Potrivit datelor Centrului municipal de sănătate publică, numărul cazurilor de boli infecţioase a crescut faţă de săptămînile trecute. Cele mai multe cazuri de infecţii diareice acute au fost înregistrate în rîndul copiilor de vîrstă preşcolară - 189 cazuri sau 55,1% din numărul total. Rata spitalizării a constituit 34,1%. Conform sursei citate, printre copiii care frecventează grădiniţele, au fost înregistrate 59 de cazuri sporadice de boli diareice acute.

 

Cetățenii din stînga Nistrului se pot înregistra prealabil pentru alegerile parlamentare

Cetățenii R. Moldova, care domiciliază în localitățile din stînga Nistrului, se pot înregistra prealabil pentru a anunța despre intenția de a participa la următoarele alegeri parlamentare. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), procedura este una opțională și are scopul de a facilita deschiderea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului și a stabili numărul estimativ al buletinelor de vot ce urmează a fi distribuite în secțiile de votare. Înscrierea on-line poate fi efectuată pe pagina https://inregistrare.cec.md/. Cetățenii se pot înregistra și prin cerere scrisă, semnată individual sau în grup și transmisă către CEC. Alegătorii se pot înregistra prealabil pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului.

 

Exporturile R. Moldova în România au crescut considerabil

România continuă să-și consolideze poziția de principala piață de desfacere a produselor moldovenești, ponderea exporturile spre piața românească din total exporturi crescînd de la 16,6 la sută în anul 2014 la 25,1 la sută, în primele patru luni ale anului 2018. În anul 2018, Federația Rusă, care anterior domina comerțul exterior al R. Moldova, a ajuns pe poziția a patra în topul țărilor după destinația exporturilor din R. Moldova, fiind devansată de România, Italia și Germania. În același timp, livrările de mărfuri și produse în țara vecină le devansează pe cele din toate statele din CSI, care reprezintă numai 16 la sută din totalul exporturilor. Aceste date relevă o schimbare de optică a companiilor moldovenești, este de părere expertul IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga.

 

Geniştii Armatei Naţionale au lichidat 19 obiecte explosive în luna iunie

Geniştii Armatei Naţionale au lichidat în luna iunie curent 19 obiecte explosive depistate în localităţile din raioanele Anenii Noi, Ştefan Vodă, Dubăsari şi Ungheni. Potrivit datelor Ministerului Apărării, toate muniţiile depistate erau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Conform sursei citate, geniştii au fost solicitaţi în satul Cobusca, raionul Anenii Noi, unde localnicii au descoperit în cariera de nisip din apropiere două obiecte explozive. Echipa de genişti a Batalionului de Geniu a identificat două proiectile de artilerie, calibru 100 mm, pe care le-a distrus în condiţii sigure. De la începutul anului, geniştii Armatei Naţionale au lichidat 150 de obiecte explozive.