REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (29 ianuarie 2020)

Marin Robu a cucerit trei medalii la un campionat internațional

La Roma (Italia) are loc Cupa Mondială de haltere, valabilă pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Marin Robu a cucerit trei medalii în limitele categoriei de greutate 73 de kilograme. El a cîștigat proba smuls cu rezultatul 152 de kilograme, a terminat pe locul 2 la proba aruncat cu 180 de kilograme și a obținut locul 2 la total cu rezultatul 332 de kilograme. Marin a stabilit un nou record european Under 20 atît la proba smuls, cît și la total.

 

Investitorul Aeroportului Chișinău intenționează să construiască un nou Terminal

Pachetul de documente, inclusiv schița proiectului și actele necesare pentru dobîndirea titlului de proprietate asupra terenului pentru construcția noului Terminal de pasageri al Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), a fost transmis Primăriei mun. Chișinău în vederea obținerii Certificatul de urbanism. Proiectul Terminalului de pasageri al AIC a fost elaborat de biroul de arhitectură „Arhistrat”, în parteneriat cu firma de proiectare „Archform Arhitect”. Proiectul este unic în R. Moldova.

 

Contestarea împuternicirilor delegației Parlamentului R. Moldova la APCE a fost respinsă

Contestarea împuternicirilor delegației moldovenești la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a fost respinsă ca fiind nefondată, iar împuternicirile delegației noastre au fost ratificate cu votul majorității membrilor Comisiei Regulament, Imunității și Afaceri Instituționale a APCE. Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, a reconfirmat reprezentarea echitabilă în delegație a tuturor forțelor politice reprezentate în Legislativ.

 

În R. Moldova dezvoltarea crimei organizate a fost stopată, susține ministrul de Interne

Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a declarat miercuri, 29 ianuarie, în cadrul ședinței Comisiei parlamentare pentru securitate și ordine publică că, în R. Moldova nu se înregistrează o dezvoltare a crimei organizate. „Capii lumii interlope din R. Moldova sînt documentați și se află sub supravegherea Ministerului de Interne”, a declarat Voicu. Președintele Comisiei parlamentare de profil, Alexandru Jizdan, a menționat că acest lucru a fost posibil datorită voinței clasei politice moldovenești.

 

Asistenții medicali din școli vor trece în subordinea Centrelor Medicilor de Familie

Asistenții medicali din cadrul instituțiilor de învățămînt preșcolar și preuniversitar vor trece în subordinea Centrelor Medicilor de Familie. Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a decis, în ședința de miercuri, 29 ianuarie, să propună plenului Legislativului aprobarea unui proiect de modificare a Legii ocrotirii sănătății și Codului educației. În prezent, serviciile de sănătate pentru copii și de control al calității produselor alimentare sînt prestate de către asistentul medical, care face parte din personalul nedidactic al instituției de învățămînt.

 

Patru camioane suspecte, pline cu marfă chineză, stopate la vama Tudora

O schemă de contrabandă cu mărfuri de proveniență chineză, cu scopul de introducere pe teritoriul țării noastre prin postul vamal Tudora de la frontiera cu Ucraina, a fost deconspirată de către vameșii moldoveni. Valoarea contrabandei trece de peste 4 milioane de lei. Pe caz a fost pornită urmărirea penală. Potrivit legii, infracțiunea de contrabandă se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă de pînă la 550 mii lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

 

Ministerul Educaţiei va susţine şcolile din stînga Nistrului cu predare în grafia latină

Mai multe chestiuni legate de activitatea celor opt instituții de învățămînt cu studiere în grafia latină, amplasate în stînga Nistrului și oraşul Bender, subordonate Ministerului educației au fost discutate la o şedinţă cu participarea conducerii ministerului şi managerilor acestor şcoli. Principalele subiecte abordate în cadrul discuțiilor s-au referit la desfășurarea procesului educațional, transportarea elevilor spre şcoală, efectuarea lucrărilor de renovare a edificiilor instituţiilor, lipsa sistemului de semnalizare antiincendiară, reparaţia blocurilor sanitare ș.a.

 

O captură impresionantă de droguri a fost interceptată la Cahul

Polițiștii din Cahul au anihilat un grup infracțional specializat în comercializarea substanțelor psihotrope de tip ecstasy în proporţii deosebit de mari. Liderul acestei grupări s-a dovedit a fi un bărbat de 37 de ani, domiciliat în raionul Cantemir. Prețul substanţelor narcotice confiscate și excluse din circuitul ilegal a fost estimat la 250 000 de lei. Persoanele vinovate riscă închisoare de la 7 la 15 de ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

 

Doi soți din s. Carabetovca, r-ul Basarabeasca, au fost găsiți morți

Doi soți din s. Carabetovca, r-ul Basarabeasca, au fost depistați fără suflare de către o vecină, pe 27 ianuarie. Aceasta a alertat oamenii legii prin intermediul Serviciului Unic de Urgență 112. Fiind examinate de care medicul legist la fața locului a fost stabilită cauza preventivă a deceselor ca fiind intoxicarea cu monoxid de carbon. Cadavrul femeii, cu vîrsta de 65 de ani, se afla în cada de baie, alături pe podea se afla fără semne de viaţă soțul acesteia, tot de 65 ani.

 

Practicile administrării bunurilor infracţionale au fost discutate la o conferinţă regională

Bunele practici în domeniul recuperării şi administrării bunurilor infracţionale în diferite jurisdicţii au fost prezentate miercuri, 29 ianuarie, în cadrul conferinţei regionale „ Recuperarea și administrarea bunurilor infracționale”. Evenimentul este organizat de proiectul comun al Uniunii Europene și al Consiliului Europei „Controlul Corupției prin Aplicarea Legii și Prevenire" (CLEP) şi Agenţia de recuperare a bunurilor infracţionale din cadrul CNA (ARBI) şi are ca scop creşterea gradului de conştientizare a standardelor internaţionale în domeniul recuperării bunurilor infracţionale.