REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (28 martie 2018)

Persoanele fizice urmează să depună declarațiile pe venit pînă la 2 mai

Persoanele fizice urmează să depună declarațiile cu privire la impozitul pe venit, pentru anul 2017, pînă pe data de 2 mai. Persoanele juridice au avut obligația să le prezinte pînă pe 26 martie. Serviciul Fiscal de Stat a anunțat, miercuri 28 martie, că peste 93 mii de persoane, care desfășoară activitatea de întreprinzător, au depus declarațiile cu privire la impozitul pe venit. Dintre acestea, 44526 au depus declarațiile în formă electronică, iar 49027 pe suport de hîrtie. Pînă în prezent, peste 90 mii de persoane fizice au depus declarația cu privire la impozitul pe venit, dintre care 7630 declarații în format electronic, peste 80 mii declarații rapide (precompletate) și 1664 declarații pe hîrtie.

 

Guvernul R. Moldova și misiunea FMI au ajuns la un acord

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Ben Kelmanson, pe marginea totalurilor celei de-a treia monitorizări a programului economic susținut de FMI. Misiunea FMI și Guvernul R. Moldova au ajuns la un acord la nivel de personal în contextul celei de-a treia evaluări a programului de reforme economice susținut prin Acordul pe trei ani, finanțat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) și Mecanismului de finanţare extinsă (EFF). Prim-ministrul Pavel Filip a exprimat recunoștință echipei de experți FMI, dar și colegilor din Guvern pentru munca depusă în realizarea misiunii de evaluare. Premierul a accentuat importanța majoră a Acordului cu FMI, care constituie un semnal de încredere pentru R. Moldova și deschide calea și pentru alte finanțări din partea partenerilor de dezvoltare. Șeful Misiunii de experți ai FMI, Ben Kelmanson, a constatat că autoritățile R. Moldova au înregistrat în continuare progrese în consolidarea politicilor economice și eliminarea vulnerabilităților din sectorul financiar - bancar.

 

R. Moldova și Ungaria vor consolida relațiile comercial-economice

Extinderea cooperării bilaterale în domeniul economic și investițional au fost subiecte discutate de Secretarul general de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulia Costin, cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ungariei la Chișinău, Sándor Szabó. Cei doi oficiali au pledat pentru amplificarea relațiilor moldo-maghiare în domeniul eficienței energetice, tehnologiei informației și comunicațiilor, precum și lupta împotriva corupției. Iulia Costin a apreciat susținerea acordată de către Ungaria pentru parcursul european al R. Moldova. Sándor Szabó a apreciat reformele realizate de Ministerul Economiei pentru modernizarea economică a R. Moldova și acțiunile întreprinse, pentru impulsionarea mediului de afaceri și atragerea investițiilor străine. În Republica Moldova activează 55 de întreprinderi cu capital maghiar, investițiile însumînd 74,33 milioane de lei.

 

O delegație a Parlamentului European va efectua o vizită la Chișinău

O delegație de 14 membri ai Comisiilor pentru Afaceri Externe și Buget și ai Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova (PAC) se va afla la Chișinău în perioada 3-6 aprilie. Delegația va evalua nivelul de implementare a Acordului de asociere UE – R. Moldova și va monitoriza utilizarea sprijinului financiar din partea UE. Membrii delegației vor avea întrevederi cu conducerea R. Moldova, cu reprezentanții opoziției și ai societății civile. Va fi discutată evoluția în realizarea reformelor, în special a celor legate de statul de drept, buna guvernare, sectorul judiciar și mass-media, precum și lupta împotriva corupției. În data de 5 aprilie, la sediul Parlamentului se va desfășura cea de-a șasea reuniune a Comitetului Parlamentar de asociere UE- R. Moldova.

 

Ambasadei Rusiei a reacționat la expulzarea diplomaților din Chișinău

Ambasada Federației Ruse în R. Moldova ”condamnă cu fermitate actul neprietenos” al autorităților moldovenești, care au declarat marți, 27 martie, persona non grata trei funcționari ai misiunii diplomatice ruse la Chișinău. ”Avînd în vedere absurditatea acuzațiilor împotriva persoanelor menționate, considerăm acest pas drept unul nejustificat și neprietenos. Ghidat de așa-numita ”solidaritate europeană”, Chișinăul acționează în detrimentul bunului simț și intereselor proprii, punînd astfel sub semnul întrebării sinceritatea declarațiilor recente privind tendința de normalizare a relațiilor ruso-moldovenești”, se arată în mesajul Ambasadei. ”Răspunsul părții ruse nu se va lăsa așteptat”, menționează instituția. Trei diplomați ai Ambasadei Rusiei de la Chişinău au fost declarați persona non-grata şi obligaţi să părăsească teritoriul ţării noastre într-o săptămînă.

 

Președintele R. Moldova s-a întîlnit cu Şeful Misiunii FMI

Președintele R. Moldova Igor Dodon a avut o întrevedere cu Şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional, Ben Kelmanson, care se află într-o vizită la Chișinău. În cadrul dialogului, părțile au făcut un schimb de opinii privind situația din țară, reformele în sistemul bancar, raportul Kroll-2, suportul acordat de FMI. Președintele a apreciat acțiunile ce se întreprind în direcția reformării sectorului bancar. În acelaşi timp, șeful statului a subliniat că sectorul bancar, deocamdată, nu corespunde rigorilor de asigurare a cerinţelor la credite şi a creşterii economiei țării. În context, Igor Dodon a remarcat eficiența în domeniul administrării fiscale din ultimii ani care a fost atinsă datorită profesionalismului conducerii organelor fiscale. De asemenea, șeful statului și-a exprimat îngrijorările vizavi de interzicerea publicării integrale a raportului Kroll-2. În final, șeful statului a subliniat că R. Moldova trebuie să aibă relații de parteneriat și prietenie atît la Est cît și la Vest.

 

Sistemul de siguranţă a alimentelor a fost consolidat în cadrul unui proiect FAO

Sistemul de siguranță a alimentelor din Republica Moldova a fost consolidat în concordanță cu standardele Uniunii Europene și internaționale, în urma implementării unui proiect al ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), care s-a încheiat miercuri, 28 martie, la Chișinău. În cadrul unui atelier final de lucru, au fost evaluate rezultatele, precum şi recomandările pentru sistemul naţional de control al alimentelor. Proiectul, elaborat și implementat cu suportul FAO de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), în colaborare cu Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor (ANSA), s-a axat pe consolidarea cadrului legislativ în domeniul siguranței alimentelor, îmbunătățirea expertizei ANSA și capacităților instituționale în aplicarea cadrului de analiză a riscurilor, pregătirea operatorilor din domeniul businessului alimentar, potrivit normelor de control internaționale. Proiectul “Suport la fortificarea sectorului de siguranță a alimentelor în R. Moldova” a demarat în 2014, cu un buget de 400 mii de dolari.