REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (28 aprilie 2021)

O rețea de benzinării a scumpit din nou carburanții

O rețea de benzinării a afișat miercuri prețuri mai mari la carburanți. Astfel, șoferii trebuie să achite 20 de lei pentru un litru de benzină A95, și 20,80 de lei pentru un litru de benzină A98. Totodată, gazul lichefiat a ajuns să coste în jur de 11 lei și 35 de bani pentru un litru, iar motorina – 16 lei și 35 de bani, potrivit prețurilor afișate de stația de alimentare.

 

Peste 2,3 milioane de moldoveni au călătorit în spațiul Schengen

Peste 2,3 milioane de moldoveni cu pașapoarte biometrice au efectuat peste nouă milioane de călătorii în statele din spațiul Schengen, de la anularea regimului de vize pentru călătoriile de scurtă durată. Cifrele au fost făcute publice miercuri de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, la împlinirea a șapte ani de regim liberalizat de vize.

 

Vom primi 24 mln de euro de la BM pentru procurarea vaccinurilor

Banca Mondială a aprobat finanțarea adițională, în suma de 24,8 milioane de euro, pentru Proiectul „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”, care va susține Guvernul de la Chișinău în asigurarea accesibilă și echitabilă a populației cu vaccinurile împotriva noului coronavirus. Finanțarea adițională va susține achiziționarea vaccinurilor eligibile împotriva COVID-19, cu scopul de a acoperi 30% din populație pe parcursul etapelor 2 și 3 ale vaccinării. De asemenea, în cadrul finanțării respective va fi oferit suport de ordin tehnic și financiar pentru a vaccina 50% din cetățenii Republicii Moldova.

 

CC va examina sesizările privind instituirea stării de urgență

Curtea Constituțională s-a întrunit în ședință miercuri, 28 aprilie, pentru a examina sesizările privind instituirea stării de urgență în Republica Moldova. Hotărîrea Parlamentului privind instituirea stării de urgenţă în țară a fost contestată de deputatul neafiliat Octavian Țîcu, precum și de deputații PAS Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca. Potrivit autorilor sesizărilor, aprobarea stării de urgență s-ar fi făcut cu încălcarea mai multor norme constituționale și legale.

 

Încă patru persoane reținute în dosarul contrabandei cu anabolizante

Doi bărbați și două femei, cu vîrste cuprinse între 34 și 55 ani, au fost reținuți de oamenii legii și au calitate de bănuiți în dosarul penal cu implicarea transportului diplomatic arondat ambasadei Moldovei la Moscova. Aceștia au fost reținuți în seara zilei de marți, 27 aprilie 2021. Procuratura anunță că „aceștia erau responsabili de producerea și livrarea anabolizantelor către diferite state ale Uniunii Europene, inclusiv în Federația Rusă”.

 

IGSU a demarat Campania de prevenire a incendiilor

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a demarat Campania de prevenire a incendiilor și situațiilor de risc în perioada sărbătorilor de Paști. Angajații IGSU vin cu recomandări și atenționări în adresa responsabililor lăcașelor de cult pentru respectate regulile antiincendiare, în special în Noaptea Învierii. Specialiștii îndemnă oamenii să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor pentru a nu pune în pericol enoriașii care se vor afla în preajma bisericilor de Paști. Pompierii atenționează asupra exploatării sobelor și coșurilor de evacuare a fumului, amenajarea unor locuri speciale pentru lumînări, dar și prudență maximă la utilizarea focului deschis.

 

Administrația Națională a Penitenciarelor are un nou director

Dorin Lișman este noul director al Administrației Naționale a Penitenciarelor /ANP/. Acesta a fost învestit în funcție. Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Alexandru Pleșca, l-a prezentat pe noul conducător colegilor din cadrul aparatului central al instituției. Dorin Lișman are 39 de ani și a deținut anterior funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției.

 

5.790 de locuințe au fost achiziționate prin Programul „Prima Casă"

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă" au fost procurate pînă în prezent 5790 de locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,94 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,47 miliarde de lei. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, din cei 5790 de beneficiari, 3973 sînt familii, iar 1817 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31 ani. Valoarea medie a locuințelor procurate este de 609,47 mii de lei.

 

Indicii contoarelor de apă pot fi transmiși prin mesaj sau apel telefonic

SA „Apă-Canal Chișinău” anunță consumatorii că pot transmite indicii contorului la telefon, în regim online sau prin intermediul aplicațiilor mobile. Măsura vine în contextul situației pandemice, dar și pentru a evita facturarea unui consum estimat. Astfel, consumatorii vor plăti efectiv consumul real din luna respectivă. Indicii transmiși de consumatori vor constitui baza de calcul a emiterii facturii. În situația în care autocitirea nu este transmisă în condițiile și în termenele indicate în factură, facturarea se va realiza pe baza consumului lunar estimativ al serviciului de alimentare cu apă.

 

Cooperarea R. Moldova cu OSCE a fost discutată la Viena

Prim-ministrul interimar, ministrul în exercițiu al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a avut o întrevedere bilaterală cu Helga Maria Schmid, secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. Interlocutorii au efectuat un schimb de opinii pe marginea chestiunilor de actualitate de pe agenda OSCE, o atenție aparte fiind acordată sporirii eficienței acestei organizații în prevenirea și reglementarea conflictelor din arealul OSCE. Interlocutorii au abordat și stadiul actual al procesului de negocieri privind soluționarea conflictului transnistrean, precum și pașii care urmează a fi întreprinși în acest sens în perioada următoare.

 

Maia Sandu a discutat cu reprezentanții mediului de afaceri

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat cu circa 70 de antreprenori din toată țara, reuniți online în cadrul ședinței Consiliului Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova. „Am discutat măsurile de sprijin necesare pentru depășirea crizei, dar și programul de relansare economică a țării, pe care îl pregătim”, a anunțat șefa statului. Referindu-se la faptul că antreprenorii se descurcă mai greu în condițiile crizei pandemice și economice, Maia Sandu și-a exprimat încrederea că vaccinarea angajaților va permite companiilor să reia activitatea în regim obișnuit.