REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (27 februarie 2020)

Patru rute de microbuz și una de autobuz vor face legătura cu Arena Chișinău

Primarul general, Ion Ceban a declarat că municipalitatea Chișinău evaluează posibilitatea de a prelungi două drumuri de acces și de a modifica patru rute de microbuz și una de autobuz pentru a se ajunge comod la complexul sportiv multifuncțional Arena Chișinău. Administrația capitalei împreună cu reprezentanții federațiilor sportive și managerii Complexului „Arena Chișinău" au discutat despre necesitatea conlucrării în vederea utilizării spațiilor acestui edificiu, dezvoltarea cartierului din preajma complexului, precum și pentru depășirea problemelor de infrastructură.

 

Investitori italieni vor să deschidă o fabrică în R. Moldova care va transforma deșeurile în brichete de foc

Un grup de oameni de afaceri din Italia intenționează să construiască o fabrică pe teritoriul R. Moldova, specializată în sortarea, reciclarea și transformarea deșeurilor în brichete de combustibil. Potențialii investitori au discutat în acest sens cu ministrul agriculturii Ion Perju. Investitorii au precizat că sînt dispuși să acopere costurile proiectului, estimate la circa 130 de milioane de euro.

 

Un avocat a fost reţinut fiind bănuit de implicare în circulația ilegală de droguri

Un avocat a fost reţinut de oamenii legii fiind bănuit de implicare în circulația ilegală de droguri. Potrivit Procuraturii, în ultimele luni a fost investigată activitatea ilicită a unui grup de persoane implicate în circulația ilegală de droguri. În cadrul investigațiilor, a ajuns în vizorul organelor de drept și un bărbat, cu vîrsta de 34 ani, care practică activitate de avocat. Astfel, sub conducerea PCCOCS oamenii legii au percheziționat domiciliul bănuitului. În urma percheziției, a fost depistată și ridicată o substanță cristalizată de culoare albă asemănătoare cu drog de tip PVP, folii de staniol și alte ustensile specifice de consumare a drogurilor, care aveau urme de utilizare.

 

ANSP dispune de teste pentru detectarea COVID-19

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunţat că dispune de teste pentru detectarea virusului ce cauzează COVID-19 și specialiștii sînt pregătiți în domeniu. Potrivit sursei citate, investigațiile de laborator pentru detectarea virusului ce cauzează COVID-19, conform Organizației Mondiale a Sănătății, se vor efectua la persoanele cu infecție respiratorie acută severă (SARI), cu febră, tuse, dificultăți respiratorii, care necesită internare la spital, fără altă etiologie a bolii care explică pe deplin manifestările clinice şi cu un istoric de călătorie în zonele cu transmitere comunitară extinsă în ultimele 14 zile anterioare debutului simptomelor.

 

Legea privind funcționarul public cu statut special din cadrul MAI a fost modificată

Decretul de promulgare dar şi legea pentru modificarea articolului 61 din Legea privind funcționarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vor fi publicate vineri, 28 februarie în Monitorul Oficial. ”Supunerea actului administrativ direct unui control judecătoresc va asigura respectarea dreptului reclamantului la realizarea justă și rapidă a litigiului individual de muncă și va avea impact pozitiv asupra comportamentului juridic al părților stimulîndu-le să acționeze cu buna-credință și în limita prevederilor legale”, se arată în nota informativă a documentului.

 

Un tînăr a fost reţinut de CNA după ce a pretins 1000 de euro pentru un permis

Un tînăr din capitală a fost reţinut de ofiţerii CNA fiind bănuit că ar fi pretins de la un bărbat 1000 de euro pentru a-l ajuta să-şi perfecteze actele de conducere, fără a susţine probele teoretice şi practice. Potrivit CNA, bănuitul ar fi susţinut că are cunoscuţi la Agenția Servicii Publice şi că-i poate determina să-l favorizeze pe candidat la examenele teoretice şi practice. Potrivit legislaţiei, el riscă pînă la 6 ani de închisoare sau amendă penală.

 

70 de cazuri de gripă au fost înregistrate în capitală în ultimele zile

În ultimele zile s-au adresat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din capitală peste 70 de persoane cu gripă, 27 dintre acestea au fost internate. Persoane cu suspecție la Coronavirus nu au fost depistate. Anunţul a fost făcut de directorul interimar al spitalului, Sergiu Vasiliță în şedinţa din dimineaţa zilei de joi, 27 februarie, a Punctului Focal Național privind controlul infecției cu Coronavirusul de tip nou.

 

Moratoriul asupra legii cu privire la cetăţenia prin investiţii va fi discutat vineri în legislativ

Moratoriul asupra legii cu privire la cetățenia prin investiții va fi discutat vineri în legislativ. Documentul a fost inclus joi, 27 februarie, pe ordinea de zi a ședințelor plenare. Tot astăzi deputații au solicitat cabinetului de miniștri să prezinte informații despre numărul de persoane care au primit cetățenia prin investiții dar şi despre numărul cererilor aflate în examinare. Totodată să fie prezentate şi eventuale soluții pentru acest subiect.

 

Un nou parc industrial va fi deschis la Hînceşti

La Hînceşti ar putea fi deschis un parc industrial, ce va contribui la crearea unor noi locuri de muncă în zonă. Subiectul a fost examinat joi, 27 februarie, de către şeful statului, Igor Dodon şi primarul de Hînceşti, Alexandru Botnari. Şeful statului a menţionat că asemenea proiecte se încadrează în politica de relansare economică a ţării şi vor fi susţinute integral de către actuala conducere a R. Moldova. Preşedintele a salutat intenţiile conducerii oraşului de a organiza în luna mai, curent, un forum economic regional cu participarea agenţilor economici din toate raioanele adiacente.

 

Migranții moldoveni au investit un miliard de lei în economia țării prin intermediul PARE 1+1

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, prin programul de atragere a remitențelor în economie, a aprobat joi, 27 februarie, primele 53 de proiecte investiționale din acest an. Din cele 53 de companii acceptate pentru finanțare nerambursabilă din partea statului, 33 se află în faza extinderii activității, iar 20 de afaceri sînt start-up-uri. Prezentă la eveniment, Iuliana Drăgălin, secretar de stat la Ministerul economiei a declarat că “investițiile făcute de migranții moldoveni în economia țării, prin PARE 1+1 din 2010 pînă în prezent, se ridică la un miliard de lei”.

 

Primăria Chișinău va aloca 10 mln de lei pentru poligonul de deșeuri menajere de la Țînțăreni

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat joi, 27 februarie, contractul încheiat între primăria capitalei și comuna Țînțăreni, privind evacuarea și depozitarea deșeurilor menajere la poligonul municipal din Țînțăreni. Potrivit acestei decizii, Primăria Chișinău va aloca comunei Țînțăreni (raionul Anenii Noi) 10 milioane de lei. Banii vor fi folosiți pentru amenajarea poligonului municipal de depozitare a deșeurilor menajere. Consilierii locali din Țînțăreni au aprobat contractul cu Primăria Chișinău la data de 2 ianuarie curent.