REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (26 noiembrie 2018)

Bradul din capitală va fi inaugurat pe 5 decembrie

Startul sărbătorilor de iarnă va fi dat în capitală pe 5 decembrie. Pînă atunci autoritățile vor instala bradul și iluminatul de sărbătoare. Anunțul a fost făcut de către primarul interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, luni, 26 noiembrie, la ședința operativă de la Primărie. Potrivit lui Codreanu, bradul anul acesta va fi artificial și va avea 20 de metri. Acesta este o donație a unui agent economic din Chișinău, producător de brazi artificiali. Din bugetul municipal vor fi alocați 200 de mii de lei pentru împodobirea bradului și 170 de mii de lei pentru amenajarea iluminatului de sărbătoare.

 

În capitală a fost înregistrat primul caz de gripă de tip AH1N1

Primul caz de gripă de tip AH1N1 din acest sezon a fost înregistrat în capitală. Anunțul a fost făcut luni, 26 noiembrie, în cadrul ședinței săptămînale a serviciilor Primăriei municipiului Chișinău. Potrivit informațiilor prezentate, persoana are 58 de ani. În prezent, aceasta este internată la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă" din Chișinău, în stare de gravitate medie. Persoana nu era vaccinată. Totodată, peste 2700 de persoane din capitală au ajuns săptămîna trecută în instituțiile medico-sanitare publice cu infecții respiratorii acute, mai mult cu 14% față de acum două săptămîni, cînd s-au înregistrat 2400 de cazuri.

 

Vama a încasat peste 444 mln lei într-o săptămînă

Veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit, în perioada 12-18 noiembrie, 444,1 milioane lei, fiind perfectate în total 11 021 de declarații vamale. La capitolul combaterea fraudelor vamale, pe parcursul săptămînii trecute, au fost relevate 115 încălcări ale legislației vamale. Cele mai frecvente încălcări se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul R. Moldova a autoturismelor cu numere de înmatriculare străine, încălcarea termenelor de tranzit sau de depunere a declarației vamale, nedeclararea sau declararea neautentică a mărfurilor de larg consum. În aceeași perioadă, fluxul unităților de transport a constituit 89.778 de traversări.

 

Transportul public din capitală va circula pe benzi separate

Troleibuzele şi autobuzele vor circula pe benzi separate în centrul capitalei. Anunțul a fost făcut luni, 26 noiembrie, de către primarul interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu. Potrivit primarului interimar, benzile destinate transportului public vor fi marcate pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfînt și pe străzile Al. Puşkin şi Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni. Autoritățile locale au specificat că proiectul va fi extins, dacă va fi demonstrată eficacitatea acestuia.

 

Ultima vizită oficială din actualul mandat al președintelui parlamentului are loc în România

Președintele parlamentului, Andrian Candu, efectuează o vizită în România, în perioada 26-27 noiembrie 2018. Aceasta este ultima vizită oficială în actualul mandat al președintelui legislativului. Programul vizitei include întrevederi cu președintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, Liviu Dragnea, cu Familia Regală a României. Andrian Candu va mai avea întrevederi cu conducerea Băncii Naționale a României, precum și cu ambasadorii acreditați pentru Republica Moldova, cu reședința la București.

 

Autoritățile locale dispun de material antiderapant pentru jumătate de iarnă

Întreprinderea Municipală „Exdrupo” are pregătit material antiderapant doar pentru jumătate de iarnă. Anunțul a fost făcut luni, 26 noiembrie, de către șeful întreprinderii, Adrian Boldurescu. Potrivit autorităților locale, stocurile urmează a fi suplinite în totalitate pînă la 20 decembrie. „Utilajele au fost reparate și sînt pregătite să intervină. Vom munci în ritm sporit pentru a nu avea drumuri blocate”, a spus Boldurescu.

 

Ministerul de externe de la Chișinău și-a exprimat îngrijorarea privind tensiunile din Marea Azov

Ministerul de externe al R. Moldova s-a declarat luni, 26 noiembrie, „profund îngrijorat” de tensiunile din Marea Azov și strîmtoarea Kerci. Instituția a mai comunicat că „R. Moldova reconfirmă susținerea și recunoașterea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și dreptul acesteia de a folosi apele internaționale”. Tensiunile dintre Ucraina și Rusia au cunoscut o escaladare bruscă duminică, cînd Kievul a acuzat Rusia că a lovit o navă ucraineană și a blocat accesul în Marea Azov.

 

Cele 36 ambulanțe procurate de Guvernul R. Moldova, au ajuns în țară

Luni, 26 noiembrie, la Chișinău a avut loc repartizarea a 36 de ambulanțe pentru dotarea serviciului de urgență prespitalicească. Este vorba de ambulanțe de tip B care corespund celor mai noi standarde europene și sînt destinate acordării asistenței medicale pacienților cu urgențe medico-chirurgicale, procurate de Guvernul. Înafara de automobilul propriu-zis, în set se includ și defibrilatoare, electrocardiografe cu sistem de transmitere a cardiogramei pacientului la centrul medical, la distanță, sisteme de încălzire a soluțiilor, pompe pentru aplicarea perfuziilor sub presiune, sisteme fixe și mobile pentru oxigenoterapie și altele.